Gemisini batıran kaptanlar, Bu gemiler yük almak için batıyor...

Dünyanın en büyük gemileri, en ağır yükleri taşıyor. Her biri tasarım harikası, her biri teknoloji devii. İşte o gemilerden bazıları

13 Temmuz 2014 Pazar 01:03
Gemisini batıran kaptanlar, Bu gemiler yük almak için batıyor...






Denizlerin en ağır işini bu gemiler yapıyor

Batan gemiler, petrol kulesi taşıyan gemiler, dünyanın en büyük gemileri

Taşıdıkları yükler sıradışı, tasarımları, yaptığı işler sıradışı. Her biri teknoloji harikası. Gemi mühendisliği açısından her biri teknoloji harikası olarak görülüyor. Deniz nakliyatında onlar 'Okyanusların en güçlü işçileri' olarak anılıyor. Kuru yük taşıyan ya da petrol - doğal gaz nakli yapan gemilerin aksine manevra kabiliyetleri yüzde 70 daha fazla olan bu gemiler özel tershanelerde üretiliyor.

c

Motorları diğer gemilere göre çok daha güçlü. Bir gemiyi, bir elektrik santralini dahası, bir petrol kulesini sırtlayıp onbinlerce mil taşıyacak güce sahip gemiler azgın dalgalarla da mücadele etmekte oldukça usta.

KENDİNİ BATIRAN GEMİ...

Su üstü yüksekliği 30 metreye kadar çıkan bu gemiler, dev bir petrol kulesini taşımak için neredeyse kaptan köşkünün kapısına kadar kendisini batırabiliyor.

Bu batık haliyle 360 derece manevra kabiliyetine sahip gemiler, binlerce ton ağırlığındaki kuleleri sırtlayarak kıtalar arası yolculuğa çıkabiliyor. Blue Marlin bu konuda dünyanın en yetenekli deniz araçlarından biri olarak biliniyor.

HER TÜRLÜ YÜKÜ TAŞIYORLAR

Özel eğitimden geçmiş kaptanları ve teknik personeli, değer gemilerde çalışanlardan neredeyse iki katı maaş alıyor. Ağır yük gemileri ABD ve Rusya gibi orduların da gözde nakliye aracı olarak biliniyor. Taşıması yüksek hassasiyet gerektiren füzeler, füze rampaları ve uydu modülleri bu gemilerle fırlatma rampalarına güvenli bir şekilde taşanıbiliyor.
TEHLİKELİ SULARDA ONLAR VAR
Yükledikleri yarım milyar dolar değerindeki petrol kulesini, ya da uzaya fırlatılmak üzere fırlatma rampasına taşınan uyduları, uydu taşıyıcısı füzeleri tehlikeli sulardan götüren bu gemilerin en büyük problemi hızları.

Yüksek hız bu tür gemiler için oldukça riskli olarak görülüyor. Yüksek hassatiyete sahip askeri radarların yol koşullarından zarar görmemesi için gemilere getirilen hız sınırlaması uzun mesafeler için oldukça sıkıcı.

Bazen bir yük gemisinin 2 ayda aldığı mesafe bu gemiler için 5 aya kadar çıkabiliyor.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.