iPhone 6 çalışanlarından şok iddia, Apple Kölesi olduk

iPhone 6 için dünyanın her yerinde milyarlarca dolarlık tanıtım çalışmaları sürerken üretim bandında göreveli işçilere köle muamelesi

06 Ağustos 2014 Çarşamba 06:15
iPhone 6 çalışanlarından şok iddia, Apple Kölesi olduk






iPhone 6 üretiminde çalışan işçilerden şok iddia, Apple Kölesi olduk


Apple için üretim yapan şirketlere yönelik suçlamaların ardı arkası kesilmiyor.

Tayvanlı Foxconn ardından bu kez Filipinler'de Apple tedarikçisi NXP şirketi iPhone 6 üretimini bahane ederek çok sayıda işçiyi kapının önüne koydu. sumofus.org tarafından başlatılan imza kampanyasında 'Sen kovuldun!' başlığıyla duyurulan gelişme Amerika'da ciddi tepkilere neden oldu.

NXP şirketinin, mayıs ayında çalışanlarıyla yaptığı toplu iş görüşmeleri sırasında başlayan işten atmalar Ağustos ayı başına kadar sürdü.

İşçilere fiziki saldırılara kadar varan uygulamalar sendikalar tarafından ilkel kölelik olarak ilan edildi. iPhone 6 teknolojisine önemli destek veren NXP'nin son olarak 24 işçiyi kapı dışarı etmesi insanhakları kuruluşllarını da ayaklandırdı. 

MWAP sendikası üyeleri Filipinlerde kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi, tatil günlerinin yeniden düzenlenmesi ve adaletsiz ücret uygulamasına son verilmesi için eylem yapıyor.

sumofus.org bünyesinde açılan imza kampanyasına destek verilmesini istenen bildiride özellikle iPhone kullanıcılarının yeni ürün alırken bu direnişe destek vermesini bekleyen işçiler Applı'ın Tayvan, Çin ve Filipinler gibi ülkelerdeki tedarik zincirinde ciddi insan hakları ihlallerine dikkat çekiliyor.

BU İNSANLIK DIŞI UYGULAMAYA MARUZ KALANLARA DESTEK VERMEK İÇİN


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.