Milli savaş uçağı projesinde önemli karar 

Türkiye'nin üretim ortağı olarak projenin başından itibaren yer aldığı, satın aldığı uçakların parasını ise peşin ödediği F-35'lere alternatif yerli uçak için, proje yatırımlarına teşvikler geliyor.

05 Ağustos 2018 Pazar 13:28
Milli savaş uçağı projesinde önemli karar 






Milli savaş uçağı projesinde önemli karar 

Amerika'nın yıllardır Türkiye'ye uyguladığı gizli silah ambargosu, yeni dönemde aleniyet kazanırken, Ankar'nın parasını peşin ödediği ve üretim ortağı olduğu F-35'ler yerine kendi uçağının üretimini öne almak için düğmeye bastı..


Türkiye, NATO'daki en önemli müttefiki ABD yönetiminin uyguladığı savaş uçağı ambargosunun etkisini kırmak için kendi projesine verdiği önceliği, kalıcı hale getiriyor. TAİ-TUSAŞ tesislerinde üretilecek milli savaş uçağı için proje yatırımlarına hız veriliyor.


ABD yönetiminin, Rahip Andrew Brunson’ın tutukluluğunu gerekçe göstererek Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatını engellemeye yönelik kararı konuşulurken, yerli savaş uçağı projesini hızlandıracak adım atıldı. Habertürk muhabiri Fırat Tur'un haberine göre TUSAŞ/TAI’nin gerçekleştireceği milli muharip savaş uçağı projesine önemli devlet desteği sağlayacak karar Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
Habere göre verilecek destekler şöyle:


Ankara’da yapılacak olan milli muharip uçak üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet desteği verilecek. 5 milyan 659 milyon 670 bin TL sabit yatırım tutarıyla hayata geçirilecek proje 15 yıl içinde tamamlanacak. 

Bu süre yeterli olmazsa Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yarısı kadar ek süre verilecek. Proje tamamlandığında TAI yılda 12 savaş uçağı üretecek. Proje için toplam 3 bin kişi istihdam edilecek. Bunlardan 300’ü nitelikli personel olacak.

Milli savaş uçağı yatırımı için önemli destekler sağlanacak. Proje KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi, kurumlar vergisi indirimi, faiz ve kar payı desteği sağlanacak. 350 milyon TL’yi aşmamak koşuluyla enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak.

Projede görev alacak nitelikli personel için 5 yıl süreyle asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katını geçmemek üzere personel desteği uygulanacak. Bu tutar azami 660 milyon TL olacak. Kredi kullanım tarihinden itibaren azami 10 yıl, 440 milyon TL’yi aşmamak üzere faiz desteği ve/veya kar payı desteği uygulanacak.

Anahtar Kelimeler:
TAİTUSAŞ
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.