Milli Yazılımla Bilişimde Dünyada Bir Numara Olabiliriz
İstanbul'da yapılan ve bilişim dünyası ve üniversite öğrencilerini buluşturan ICTConf'18 'Savunma Sanayi ve Ar-Ge' panelinde konuşan Bilişim ve İnovasyon Derneği Başkanı Mehmet Fatih Zeyveli, 'Biz de yapabiliriz duygusunu çocuk yaşlardan itibaren gençlerimize aşılamalıyız. Bilişimde bir fırsat var. Dünyada artık her şey yazılım tabanlı olacak. Niş alanları belirleyerek, bilişimde dünyada bir numara olabiliriz' dedi. Panel konuşmacıları, siber güvenlikte yetişmiş insan kaynağının önemine dikkat çekti.
'Biz de yapabiliriz duygusunu çocuk yaşlardan itibaren gençlerimize aşılamalıyız...'
Panelde ilk söz verilen Beyaz Net Genel Müdürü Mehmet Fatih Zeyveli, dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre startup'ların yüzde 98'inin açık kaynak kodlu ürünlerle başladıklarına dikkat çekti ve 'Açık kaynak kodlu yazılımlar millidir. Dünyaya mal olmuş bir şeyin memleketi yoktur. Bu nedenle var olan açık kaynak kodlu ürünlerin muadillerini üretmekle vakit kaybetmek yerine, daha niş alanlar bulmamız lazım. 2025 yılında hangi teknolojiler önde olacak bunlar belli. Bilişimde bir fırsat var. Stratejimizi AR-GE'de daha niş alanlar seçme yönünde belirleyerek bilişimde dünyada bir numara olabiliriz' dedi. 'Biz de yapabiliriz' duygusunun çocuklarımıza, gençlerimize ortaokul yıllarından itibaren aşılanması gerektiğinin altını çizen Zeyveli, Millî Eğitim Bakanlığı'nın müfredata yazılım konusunda eklemeler yaptığını, bu alanda daha iyiye gideceğimize inandığını sözlerine ekledi.
'Siber güvenlikte şu aşamada her şey insanda bitiyor...'
THY Bilgi Teknolojileri Yönetişim Başkan Yardımcısı Kadir Yıldız ise siber güvenlikte insan kaynağının önemine dikkat çekti. THY'nin globalde çalıştığını, yurtdışında 500'e yakın ofisi bulunduğunu ve gelirinin de yüzde 70'ine yakınını yurtdışından elde ettiğini belirten Yıldız, 'THY'nin sadece Türkiye değil, siber güvenlik jargonu ile söyleyecek olursak bütün dünya ölçeğinde bir siber saldırı yüzeyi var. İnsan en önemli faktör. İnsan kaynağı güvenlikte olmadığı zaman hiçbir şey yapamazsınız. Bir sürü otomatize edilen süreçlerden bahsedildi ama siber güvenlikte şu aşamada her şey insanda bitiyor.' dedi.