Sahte tıklamalar telefonların bataryasını emiyor

Cep telefonu kullanıcılarını hedef alan sahte tıklamaların küresel ekonomiye maliyeti korkunç boyutlara ulaşıyor, Sahte uygulamalarla elde edilen tıklamalar en çok tüketiciye zarar veriyor.

02 Aralık 2018 Pazar 11:38
Sahte tıklamalar telefonların bataryasını emiyor






Sahte tıklamalar telefonların bataryasını emiyor


İnternette sahte tıklamayı teşvik eden çok sayıda uygulamanın cep telefonlarında arka planda çalışarak bataryaları tükettiğini biliyor muydunuz? Tıklama Korsanlığı adı verilen olayın giderek yaygınlaşması en çok mobil sektörde faaliyet gösteren şirketleri korkutuyor.

Mobil Pazarlama Birliği (Mobile Marketing Association / MMA) Türkiye'nin davetlisi olarak ülkemizi ziyaret eden App Samurai Yönetim Kurulu Üyesi ve Danışmanı David Philippson, dünya çapında 800 milyon dolara ulaşan uygulama indirme sahteciliğinin, küresel mevzuat boşlukları nedeniyle suç sayılmadığını ve sahtekarların ceza almadığını anlattı.

İstanbul, 01 Aralık 2018 – Mobil dönüşüm, markaların gündemindeki yerini her geçen gün artırırken, Günde 3 saate yakın zaman harcadığımız mobil cihaz uygulamalarının popülerliği, uygulama indirme sahteciliği yapan kötü niyetli kişilerin ağzını sulandırıyor. MMA Türkiye'nin davetlisi olarak ülkemizi ziyaret eden, dünyanın önde gelen mobil reklam platformlarından App Samurai'nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Danışmanı David Philippson, uygulama indirme sahteciliği, sahtekarlar ve yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

David Philippson, MMA Türkiye tarafından Shape the Future sloganıyla düzenlenen MMA Forum İstanbul'da "Uygulama Yüklemede Sahtecilik: Çeteler, Yöntemleri ve Kurbanları" konulu bir sunum gerçekleştirdi.David Philippson'un aktardığı bilgiler arasında, şu çarpıcı gerçek de yer alıyor: Reklamverenlerin yatırımlarını boşa çıkaran uygulama yükleme sahtecilikleri, tüm dünyada mevzuat boşlukları gereği suç sayılmıyor ve bunu yapan kişiler ceza almıyor.

Philippson, sahtecilikte en sık kullanılan yöntemler hakkında şunları söyledi: "Üç yöntem öne çıkıyor. Tıklama Korsanlığı, Tıklama Spam'i ve Tıklama Enjeksiyonu. Bunlardan tıklama korsanlığı (click hijacking), bazı yasal uygulamaların içerisine gizlenmiş kötü niyetli yazılımlarla oluyor. Bu yazılım, herhangi bir uygulama indirilmesi için tıklandığında, sahte bir rapor oluşturup, sahte veri gönderiyor. Tıpkı uçak kaçıran hava korsanları gibi, tıklama verisi kaçırılış yönü değiştiriliyor."

David Philippson, Tıklama Spam'i konusunu ise şöyle anlattı: "Sahtekarlar, bazı mobil sitelere ya da uygulamalara, yine kötü niyetli yazılımlarla yuva kuruyorlar. Böyle bir siteye giriş yapan ya da uygulamayı kullanan kullanıcı, herhangi bir işlem yaptığında, geri planda sahtekar tarafından gizlenmiş reklamlara sahte tıklanma üretiyor. Batarya enerji tasarrufu koruyucu gibi sürekli çalışan uygulamalarda, sahte tıklamalar sürekli üretilebiliyor. Sahtekarlar, uydurma cihaz kimlikleri üzerinden de veri üretebiliyorlar."

David Philippson devamla tıklama enjeksiyonu hakkında şunları söyledi: "Tıklama enjeksiyonu ise, tıklama spam'inin daha sofistike bir formu. Yazılım geliştirme kitlerini kullanarak bir uygulama yayınlayan sahtekarlar, bunların içerisinde indirme verilerini takip eden modüller yerleştiriyor. Böylece başka uygulamaların indirilmesini takip eden kötü niyetli bu kişiler, indirme sona ermeden tıklama üretmeye başlıyor ve böylece indirme verileri kendi hanelerine yazılıyor."

Reklamverenler ne zaman sahteciliğe karşı bir önlem alsa, sahtekarların yeni bir yöntem bulup yatırımları kötüye kullanmayı başardıklarına dikkat çeken David Philippson, "Uygulama yükleme sahteciliğinin pek çok türü var ve bundan endüstrideki herkes zarar görüyor. 2018'in birinci çeyreğinde uygulama yükleme dolandırıcılığı 800 milyon dolar zarara neden oldu. Her reklam verenin, sahtecilik denetleme, engelleme ve raporlama sistemlerini etkin kullanabilen güvenilir üçüncü partilere ihtiyacı var" dedi.


MMA ve MMA Türkiye

Kar amacı gütmeyen küresel kuruluş MMA, çalışmalarını pazarlamanın inovatif gelişimine ve dönüşümüne mobilin gücüyle hız kazandırmak; tüketicilerle kurulacak daha yakın, daha güçlü ilişkilerin iş hacimlerini büyütmesine katkı sağlamak misyonuyla sürdürüyor.

MMA'in Türkiye oluşumu, 2009 yılından bu yana bu alanda küresel bilgi birikimini ülkemize taşıyor ve 100'e yakın üyesiyle mobilin gelişimine katkı sağlıyor.

Ölçümleme, beceri geliştirme, fikir önderi ve ilham kaynağı olma yoluyla bu pazarda ve ilgili teknolojilerde sürdürülebilir gelişimi hedefleyen MMA Türkiye, bankacılık, tüketici ürünleri, teknoloji, reklamcılık, medya gibi sektörlerin öncü kuruluşlarıyla geniş ve yetkin bir temsil yelpazesine sahip bulunuyor. Araştırma, ölçümleme, eğitim, çalışma örnekleri paylaşımı ve networking çalışmalarıyla Türkiye mobil pazarlama sektörünün çatı yapılanması özelliği taşıyan MMA Türkiye, ülkemizde mobil pazarlamanın ve ilgili teknolojilerin ülkemizdeki gelişimi için çalışıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.