Siber suçlular bayramı bekliyor

Dünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET, Ramazan Bayramı döneminde yoğunlaşan bayram mesajı trafiğini bekliyor

23 Temmuz 2014 Çarşamba 07:42
Siber suçlular bayramı bekliyor






Siber suçlular bayramı bekliyor!
Dünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET, Ramazan Bayramı döneminde yoğunlaşan tebrik ve mesaj trafiği nedeniyle bilgisayar kullanıcılarını uyardı. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, siber suçluların özel günleri kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaşmak ve bilgisayarlara zararlı yazılım bulaştırmak için önemli bir fırsat olarak değerlendirdiğini söyledi.

Özel günlerde özel çalışmalar yaparak, bilgisayar kullanıcılarının merak duygusunu tetiklemeye çalışan siber suçlular, çeşitli oltalama taktikleriyle bayram dönemini kazanca dönüştürme peşinde. “Siber hırsızlar, zararlı yazılımlarını bu dönemlerde daha kolay bulaştırıyor” bilgisini paylaşan ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, “Bayram dönemlerinde sahte tebrik kartlarıyla çok karşılaşıyoruz. Burada temel amaç, olabildiğince çok kullanıcıya zararlı yazılım bulaştırarak, kullanıcıların para edebilecek kredi kartı bilgileri ya da banka şifrelerine ulaşmak” dedi.  

“Bayramda tadınız kaçmasın” diyen Akkoyunlu, bilgisayar kullanımında dikkat edilecek konularla ilgili şu açıklamalarda bulundu:


1. Sahte bayram tebrik kartlarına dikkat edin.

E-posta veya sosyal medya yoluyla gelen bayram tebrik kartları sanal dünyada çok rağbet görüyor. Saldırganlar da bunun farkında oldukları için birçok sahte kart ve bu kartların yönlendiği linkleri dolaşıma sokmaktan çekinmiyorlar. Gerçekte bu linkler, kullanıcıyı bulaşıcı sitelere götürüyor. Tanımadığınız, size hiçbirşey ifade etmeyen kişilerden gelen linkleri tıklamayın!

2. Gerçek olamayacak kadar güzel olan tekliflere itibar etmeyin.

Posta kutunuza ulaşan ya da sosyal ağlarda karşılacağınız bayrama özel sıradışı indirimler, bedava armağanlar veya çok özel tekliflere şüpheyle yaklaşın! Teklif çok cazipse, genellikle gerçek değildir.

3. Aramalarınıza dikkat edin

BlackHat SEO yani Kara Şapkalı Arama Motoru Optimizasyonu teknikleri ile özel günlerde arama motoru zehirlenmeleri artıyor. Siber suçlular, arama motorlarında “Ramazan Bayramı” ya da “Şeker Bayramı” gibi kelime aramalarında bulaşıcı sitelerin üst sıralarda yer almasını sağlayabiliyor. Kullanıcı böylece virüslü sitelere ya da reklam içerikli sayfalara yönlendiriliyor. Yolun sonunda genellikle ödeme detaylarının girilmesinin istendiği bir ekrana ulaşılıyor. Bu durumda herhangi bir kişisel bilginizi ve özellikle de ödeme bilgilerinizi paylaşmayın!

4. Güvenli olmayan ortak ağ ortamında gerekmediği sürece parasal işlemler yapmayın! Güvenliği kuşkulu kablosuz internet noktalarında ya da internet kafelerde gerekmedikçe bankacılık işlemleri ya da online alışveriş yapmayın. Özel bilgileriniz başkaları tarafından görüntülenebilir.

5. Her zaman güncel bir güvenlik yazılımı kullanın.

6. Bilgisayarınızı ve sosyal ağlarınızı virüslere karşı tarayın.

Fırsat buldukça bilgisayarınızı, tabletinizi veya akıllı telefonunuzu olası virüs bulaşmalarına karşı online tarayın. Bu konuda ESET’in ücretsiz online tarama hizmetini kullanabilirsiniz. http://www.eset.com/tr/home/products/online-scanner/ adresinden bu tarayıcıya ulaşılabilir.

Sosyal ağlardan özellikle Facebook’daki tehditlere karşı ise ESET’in sosyal medya tarayısını kullanabilirsiniz. http://www.eset.com/tr/social-media-scanner/

Sosyal medya tarayıcısı, profilinizi bulaşıcı ve zararlı içerikten koruyarak duvarınızın, haber kaynaklarınızın ve özel mesajlarınızın temiz olmasını sağlar.

 



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.