Sürücüsüz otomobil

Google tarafından yapılan sürücüsüz otomobil projesi hakkında basın kaynakları bir açıklama yaptı.

22 Temmuz 2014 Salı 19:16
Sürücüsüz otomobil






Gaz yok, fren yok, her şeyden önemlisi bir sürücü dahi yok ama saatte 40 km hıza çıkabiliyor. Bu özellikler teknoloji devi Google’ın 4 senedir üzerinde çalıştığı elektrikli sürücüsüz otomobile ait.

Google kendi geliştirdiği ve tasarladığı elektrikli sürücüsüz otomobilin ilk görüntülerini paylaştı. Sürücüsüz otomobilde direksiyon, gaz, debriyaj fren, vites gibi alışılagelmiş kontroller bulunmuyor. 

Google üzerinde çalıştığı bu prototip otomobilden ilk aşamada 100 adet üretip test etmeyi planlıyor. Yetkililer 'amacımız bu teknolojiyi dünyaya güvenli bir şekilde sunmak' diyerek aracın olası kazalara karışma riskini minimuma indirmeyi amaçladıklarının altını çiziyor.

Şirketin yıllardır, normal arabaları kameralar, sensörler ve yön bulma cihazlarıyla donatarak geliştirmeler yaptığı biliniyordu. Ancak yeni duyurdukları sürücüsüz araç projesi büyük bir gizlilikle yürütüldü. Bu yeni araçta acil durum durdurma düğmesi dışında, hiçbir şekilde insan müdahalesi söz konusu olmayacak.

Guardian'ın haberine göre Google'ın 'kendi kendine gidebilen otomobil projesi'nin başındaki isim Chris Urmson, araçların testlerini Google'ın da bulunduğu Kaliforniya bölgesine yaymak olduğunu açıkladı. (Chris Urmson Google'dan önce Carnegie Mellon Üniversitesi'nde robot bilimci olarak çalışmaktaydı.) Ancak Kaliforniya yasaları gereği araçlarda manuel kontroller ve dikiz aynası da bulunmak zorunda.

Urmson sürücüsüz otomobil projesinin yolları daha güvenli hale getirmek için ileriye doğru atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti.

AKILLI TELEFONDAN KONTROL EDİLEBİLECEK

New York Times'ın bildirdiğine göre araç akıllı telefon uygulamasına sahip olacak. Kullanıcılar bu uygulamayı kullanarak bulundukları noktadan alınacak ve gitmek istedikleri hedefe bırakılacak. Bu sayede araya hiçbir insan müdahalesi girmeden ulaşım sağlanmış olacak. Google bu araçlarla doğrudan otomobil üretim işine mi girecek yoksa otomobil üreticilerini teknolojisiyle desteklemekle mi yetinecek gibi soruların cevapları henüz netleşmiş değil. 

Oyuncak bir arabaya benzeyen Google'ın 2 kişilik konsepti, saatte 40 km hıza ulaşabiliyor ve harita uygulamasına sahip. Sensörleri sayesinde aracın bulunduğu konum bilgisayar tarafından tespit ediliyor ve Google'ın açıkladığına göre birkaç yüz metre ötesini 'görebilme' yeteneğine sahip.

AMAÇ TRAFİK KAZALARINDAKİ CAN KAYIPLARINI AZALTMAK

Trafik kazaları Dünya genelindeki insan ölümlerinin başlıca sebeplerinden biri. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sadece 2012 senesinde 1.3 milyon kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini açıkladı. Google'ın amacı trafik kazalarının en önemli sebeplerinden birisi olan 'insan faktörünü' asgari düzeye indirerek, yollardaki can kayıplarının önüne geçmek.

2050'DE TÜM ARAÇLAR SÜRÜCÜSÜZ OLACAK

IHS Automotive Analisti Egil Juliussen'e göre önümüzdeki yıllarda sürücüsüz otomobil sayısının pazardaki yeri giderek artacak. Juliussen 2035 yılında yollardaki sürücüsüz otomobillerin 11.8 milyona ulaşacağını 2050 yılında ise tüm araçların sürücüsüz olacağını beklediklerini açıkladı.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.