• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Türkiye'nin fiber altyapısı Metaverse için yeterli mi?
Teknoloji
Yayınlanma: 25 Ocak 2022 - 13:52

Türkiye'nin fiber altyapısı Metaverse için yeterli mi?

Metaverse üzerine gerçekleştirilen araştırmalar ve çalışmalar incelediğinde Metaverse’ün, verileri hızlı bir şekilde sunmaya öncelik veren bir fiber altyapı gerekiyor,

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türkiye’nin fiber altyapısı Metaverse için yeterli mi?

Türkiye’nin fiber altyapısı Metaverse için yeterli mi?

Pek çok şirket metaverse için yıllar öncesinden hazırlanıyor zira Metaverse evreninde daha düşük gecikme süreleri ile daha yüksek veri aktarım hızları sayesinde daha kaliteli hizmetler hayata geçirebilecekler. Peki Türkiye’nin mevcuttaki internet altyapısı bu yeni evrenin gerekliliklerini karşılıyor mu? Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) son zamanların en sıcak konusu haline gelen Metaverse’te güvenli ve hızı bir ağ oluşturmak için Türkiye’nin mevcut fiber altyapısının yeterli olmayacağına dikkat çekiyor. Zira hızlı ve güvenilir bir ağ oluşturulmadıktan sonra başarılı bir Metaverse deneyimi elde etmek mümkün değil.

   

Her şeyden önce Metaverse üzerine gerçekleştirilen araştırmalar ve çalışmalar incelediğinde Metaverse’ün, verileri hızlı bir şekilde sunmaya öncelik veren bir fiber altyapı gerektirdiği anlaşılıyor. Keza adını Meta olarak değiştiren Facebook da bu yönde çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Örneğin, Kasım 2021’de Malbec adlı denizaltı, kablosunu Arjantin’de denize indiren Meta bu kablo ile Arjantin'i Brezilya'ya, Amerika'nın geri kalanına ve Avrupa'daki ana internet değişim noktalarına (IXP'ler/İDN’ler) bağlayan 26 bin kilometrelik bir fiber altyapı sağlayacak. 

Metaverse incelendiğinde bir meta evrenin ufak bir bölümünü oluşturmak için dahi güçlü bir fiber altyapıya sahip olunması gerektiği anlaşılıyor. Metaverse, veri iletim hızı noktasında kritik bir öneme sahip. Çünkü Metaverse gereksinimleri, çoğu internet uygulamasından ve oyundan ve birçok modern bağlantıdan çok daha yüksek bir veri iletim hızı talep ediliyor. Bu nedenle yüksek bir bant genişliği sağlanması Metaverse’ü başarılı şekilde deneyimlemek, ürün ve hizmetleri sunmak için çok kritik.

Öte yandan gecikme süresi ve güvenilirlik de Metaverse’de yine ürün ve hizmetlerin başarıyla sunulmasını etkileyen bir faktör. TELKODER’e göre; bu tür bir evrenin Türkiye’deki kurumlar için başarıyla tasarlanması için her yeni teknolojide karşımıza çıktığı gibi geniş bant internet hizmetinin yaygınlaşması gerekiyor. Diğer türlü hangi sektörde ne tür çalışmalar tasarlanırsa tasarlansın ülkemizde geniş bir internet altyapısı sağlanmadığı sürece maalesef istenen verim elde edilemeyecek. 

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci: “Metaverse tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği bir konu. Gerek özel sektör gerekse kamu tarafında belli başlı girişimler gözlemliyoruz. Ancak burada Metaverse’ün gerektirdiği düşük gecikme ve yüksek veri aktarım hızlarına kavuşmamız için bir kez daha ülkemizde fiber altyapı, uydu haberleşme, veri merkezleri ve internet değişim noktaları konularında çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurgulamak isteriz. Fiber altyapı hususunda, 2018’de imzalanan protokolün konusu olan Türk Telekom’un mevcut altyapılarının güçlendirilerek alternatif işletmecilerin kullanımına sunulması konusunda yaşanan sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu protokolün uygulanmasını engelleyen Türk Telekom’un altyapısının durumunun tam olarak tespit edilememesi ve imtiyaz süresi ileri sürülerek uzun dönemli sözleşme yapılamaması iddialarının açıklığa kavuşturulması lazım. Bu iki engel ortadan kaldırılabilirse protokolün tüm işletmeciler tarafından hızla uygulanacağını ve fiber hat uzunluklarının önemli ölçüde artacağını düşünüyoruz. Bunlara ek olarak alternatif işletmecilerin fiber altyapı yatırım iştahları da engellenmemeli. Yatırım yapmak İsteyen şirketlerin önü mevzuatlarda değişikliğe gidilerek açılmalı. Ayrıca, veri merkezlerine verilecek destek ve teşvikler ülke genelini kapsamalı ve hiçbir beyaz alanı sınırlandırması olmamalı. Ancak bu şekilde ülkemize ait verilerin ülkemizde kalması sağlanabilir. Bütün işletmecilerin bağlandığı birden fazla İnternet Değişim Noktaları kurulmalı. Kamu hizmet alımlarında, Uydu Haberleşme Hizmetlerine bir engel getirilmemeli, uygun görülen hizmetlerin ihalelerine yerli ve millî özel şirketlerin de girmesine imkân tanınmalıdır.” diyor.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Google’dan acil uyarı: Bilgisayarınızı ele geçirebilirler! Google Chrome’da milyonları tehdit eden açık tespit edildi
Google’dan acil uyarı: Bilgisayarınızı ele geçirebilirler! Google Chrome’da milyonları tehdit eden açık tespit edildi
Teknoloji Tutkunlarının Yeni Gözdesi: Huawei Pura 80 Ultra Kamerasıyla Büyülüyor
Teknoloji Tutkunlarının Yeni Gözdesi: Huawei Pura 80 Ultra Kamerasıyla Büyülüyor
Bilim Kurgu Gerçek Oldu: Dünyanın İlk “Yapay Zeka” Otomobili 1 Milyon 300 TL ile Sahnede
Bilim Kurgu Gerçek Oldu: Dünyanın İlk “Yapay Zeka” Otomobili 1 Milyon 300 TL ile Sahnede
Oyun severlere müjde: GeForce Now’a bu hafta 9 bomba oyun geliyor!
Oyun severlere müjde: GeForce Now’a bu hafta 9 bomba oyun geliyor!
Son Haberler
Yetkili ağızdan açıklandı: Devlet destekli ödeme başladı! 3 kamu bankası tek şartla 15000 TL veriyor
Yetkili ağızdan açıklandı: Devlet destekli ödeme başladı! 3 kamu...
Börek değil, ekmek değil: Yiyen bir daha unutamıyor! Sacda pişen Velibah tarifi
Börek değil, ekmek değil: Yiyen bir daha unutamıyor! Sacda pişen...
Şimşekler çakacak, sağanak başlayacak: MGM’den 6 ile gök gürültülü sağanak yağış uyarısı
Şimşekler çakacak, sağanak başlayacak: MGM’den 6 ile gök gürültülü...
Hamur yok, zahmet yok: Komşular kokusuyla kapınıza dayanacak! Çay demlenmeden hazır, çıtır çıtır börek tarifi
Hamur yok, zahmet yok: Komşular kokusuyla kapınıza dayanacak! Çay...
Google’dan acil uyarı: Bilgisayarınızı ele geçirebilirler! Google Chrome’da milyonları tehdit eden açık tespit edildi
Google’dan acil uyarı: Bilgisayarınızı ele geçirebilirler! Google...
Fatma Şahin'in deli dediği Rektör | Ben hocayım
Fatma Şahin'in deli dediği Rektör | Ben hocayım

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.