• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Kitap
  3. Tomris Uyar, yeniden Can Yayınları'nda!
Kitap
Yayınlanma: 14 Mayıs 2024 - 14:45

Tomris Uyar, yeniden Can Yayınları'nda!

Türk edebiyatının en zarif yazarlarından Tomris Uyar, uzun bir aradan sonra öyküleri, denemeleri ve günlükleriyle yeniden Can Yayınları'nda. 

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Tomris Uyar, yeniden Can Yayınları’nda!

Tomris Uyar, yeniden Can Yayınları’nda! 

 Uyar’ın mayıs ayında okurla buluşacak kitapları, küçük burjuva kökenli insanların yaşama biçimlerine yoğunlaştığı ilk kitabı İpek ve Bakır, karakterlerinin alt sınıf olmasıyla diğer eserlerinden ayrılan Dizboyu Papatyalar ve annesinin yağlıboya portresi üzerinden 1930’ların 'diğer' kadınlarının hikâyelerini ele aldığı Otuzların Kadını.

Türk edebiyatının önemli kalemlerinden, bugüne kadar 60'ı aşkın çevirisi kitaplaştırılan yazar ve çevirmen Tomris Uyar, 23 yıl sonra yeniden Can Yayınları’nda!

Tomris Uyar’ın mayıs ayında okurla buluşacak kitapları arasında, 1965-1970 yılları arasında yazdığı on yedi öyküden oluşan ilk kitabı İpek ve Bakır, ilk olarak 1973’te basılan Dizboyu Papatyalar ve annesinin yağlıboya portresi üzerinden 1930’ların 'diğer' kadınlarının hikâyelerini ele aldığı Otuzların Kadını yer alıyor.

 

Uyar, İpek ve Bakır’da aile içi çatışmalar, yalnızlık, çocuk eksenli öyküleriyle küçük burjuva kökenli insanların yaşama biçimleri üzerine yoğunlaşıyor. Sonraki yıllarda daha da keskinleştirerek işleyeceği temaların ilk örneklerini gösteren kitabına yıllar sonra dönüp baktığında şu yorumu yapıyor yazar: “Bu yaşta tıpatıp öyle yazmazdım onları belki; biraz daha mı damıtırdım, bazı sözcükleri mi değiştirirdim yoksa biraz daha deneyim yükleyip o genç-öyküyü yokuşa mı sürerdim bilemem. Zaten hepsinin altına imzamı gönül rahatlığıyla bugün de atabileceğime göre fark etmez.”

 

Annem saçlarımı bile örmüyor artık. Babamla yalnızlıklarına çekildiler. Birlikte ve ayrı ayrı. Kalorifer borularıyla dolu bu sımsıcak şehir odasında, kullanılmayacak ucuz likör kadehleri, deterjan adları, koca bir buzdolabı, transistörlü radyo ve çöp kokuları arasında ufaldılar. Biliyorum, akşamları kapı önlerine birikip eski konuşmaları sürdürmeler, türkü çığırmalar, oya işlemeler bile geçirmiyor bu küskünlüğü. Buralı değiliz. Babam, eski babam değil. Annem saçlarımı bile örmüyor. 

Dizboyu Papatyalar’da yer alan öykülerde Tomris Uyar, hangi sınıftan gelirlerse gelsinler, yaşadıkları baskılara boyun eğmeyen bireylerle onların uyumlu sınıftaşlarının kişilik ve değer çatışmalarına yer veriyor. Tomris Uyar’ın her zamanki yalın, süssüz anlatımı içinde kendine özgü kurgu ustalığıyla yarattığı bu öyküler, edebiyatımızın kalıcı yapıtları arasında yerini alır. 

Evet, iyi bildin. Hep kapalı yere veririm sırtımı otururken. Tezgâha, varsa. Çünkü çok tattık arkadan gelen serseri kurşunları, çok gördük sarhoşluk numarasına vurup bıçağı geçiriverenleri insanın ciğerine. Alışınca kolaydır inan. Zorlu yıllardan kalma bir alışkanlıktır, gelir kendiliğinden yerleşir yüreğine. Herifler haklı çünkü. Adam vurmaktan on yıl yatana kim iş verir çıkınca? Ama biz de haklıyız. Yani yaşayacağız. 

Otuzların Kadını’nda ise annesinin 1936’da Osman Hamdi tarafından yapılmış yağlıboya portresinin iç çizgilerini okumayı deniyor Tomris Uyar. Onun yaşadığı dönemdeki toplumun dış çizgilerini saptamakla başlıyor bulmacaya: Nesnel ve kişisel tarihin dökümünü yapıyor. Yine de bu tür bilgilerin özgün bireyleri açıklamakta fazla işe yarayamayacağı inancıyla kendi yaşamı süresince tanıdığı, kimi zaman fiziksel özellikleriyle kimi zaman davranışlarıyla onu andıran otuzların öbür kadınlarının öykülerinden yararlanıyor. Onun, odaktaki portrenin katı çerçevesinden kurtulup özgürlüğüne, eski canlılığına kavuşması, günümüzde de –sayıları her ülkede gitgide azalan– türdeşleri arasına karışması için. 

 

Kalabalık bir çarşıda, kızgın güneşin altında kalmış bir kedi yavrusu kadar çaresizim. Geçmişi silinmiş birini anlatmak zorundayım. Yeni çaresizliğim ondan. Ertelenmiş bir ceza olsa seve seve çekerdim. Değil ki. Yaşandığı sırada çok güzel geçmiş ama artık anıları bile silikleşmiş bir tatilin, bir turizm şirketinin ayarladığı eski bir yaz tatilinin, kış ortasında önüme gelen son taksiti, son faturası gibi duruyor karşımda. 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
41 Kere İstanbul kitabı ile İstanbul'un izinde
41 Kere İstanbul kitabı ile İstanbul'un izinde
Kitap | Kötülüğe karşı aşı yapılmalı!
Kitap | Kötülüğe karşı aşı yapılmalı!
Kadına yönelik şiddeti önleme kılavuzu bu kitapta | Kadın Psikolojisi
Kadına yönelik şiddeti önleme kılavuzu bu kitapta | Kadın Psikolojisi
Nobel Barış Ödülü Adayı Dünyaca Ünlü Yazardan Yunanca Barış Psikolojisi
Nobel Barış Ödülü Adayı Dünyaca Ünlü Yazardan Yunanca Barış Psikolojisi
Son Haberler
Her Emekliye 45 Bin TL! Ancak Bir Şart Var… Sadece Maaş Alanlar Faydalanacak!
Her Emekliye 45 Bin TL! Ancak Bir Şart Var… Sadece Maaş Alanlar Faydalanacak!
SGK Emeklilerine 41 bin TL promosyon ödemesi! O banka şovunu yaptı
SGK Emeklilerine 41 bin TL promosyon ödemesi! O banka şovunu yaptı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Müjdeyi Verdi: Emekliye Hem İkramiye Hem Ek Ödeme Müjdesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Müjdeyi Verdi: Emekliye Hem İkramiye Hem Ek...
Emeklilere Acil Nakit Desteği: 50 Bin TL Destek Başladı.... Dikkat Sadece Başvuran Alacak
Emeklilere Acil Nakit Desteği: 50 Bin TL Destek Başladı.... Dikkat...
SGK’dan Beklenmedik Hamle! Emekliler Dikkat: Yıllardır Tanınan Hak Geri Alındı!
SGK’dan Beklenmedik Hamle! Emekliler Dikkat: Yıllardır Tanınan Hak...
Rus smaçör Marina Markova, VakıfBank’ta
Rus smaçör Marina Markova, VakıfBank’ta

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.