UKRAYNA’DA SURİYE SENARYOSU

Ukrayna Başkanı Zelensky’nin düzenli orduyla savunma yapma yerine sokak çatışmasıyla Rus saldırılarına karşılık vereceklerini açıklaması, otomatik olarak lejyonerlere davetiye çıkarmış oldu. Nitekim bir süre sonra Ruslara karşı savaşacak yabancı askerlere aylık 2 bin dolar maaş vereceğini açıklayan Zelensky gönüllü lejyonerleri ülkesine davet etti. Bu davet üzerine yaklaşık 20 bin gönüllü askerin kayıt yaptırdığı Ukrayna yetkililerince iddia edilmiştir.

Ukrayna’nın bu girişimine karşılık Ruslar da seyirci kalmamıştır; daha önce şehir savaşlarını tecrübe etmiş Suriye deneyimi olan sözleşmeli savaşçıları Ukrayna'ya götürmek üzere toplamaya başladığı gözlemciler tarafından ifade edilmeye başlanmıştır.

Batı’nın ve ABD’nin gazına gelerek, Moskova ile dikleşmek suretiyle ülkesini savaşa sürükleyen Zelensky, Neonazilerin dışında yabancı paralı askerleri davet ederek, bu defa ülkesini bataklığa sürüklemektedir.

GÖNÜLLÜ HAÇLI ASKERLERİ UKRAYNA’DA

Rusya'nın Suriye'de şehir savaşlarında tecrübeli olan sözleşmeli yabancı savaşçıları özellikle Kiev odaklı olarak toplamaya başladığı ifade ediliyor.

ABD'li yetkililer, şu ana kadar bu süreçte kaç Suriyeli yabancı savaşçının toplandığı ya da bu kişilerin ne zaman Ukrayna'ya gönderileceği gibi detayların ise henüz net olmadığını belirtmesine rağmen hazırlıklara iki üç ay öncesinde başlandığı belirtiliyor.

Moskova’nın da bölgeye sokak savaşlarında deneyimli sözleşmeli askerleri bölgeye taşıyabileceğini söylemesi üzerine, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya'nın DEAŞ'lı teröristleri Ukrayna'ya getirerek bu ülkede "Suriye senaryosu"nu hayata geçirmeyi amaçladığını ileri sürdü. Podolyak "(Savunma Bakanı Sergey) Şoygu da dahil Rus yetkililer, Ukraynalı sivillere karşı kullanılmak üzere 16 bin eski DEAŞ militanının kiralandığını duyurdu. (Not : Rus Savunma Bakanlığı'na göre Suriye'de Eylül 2015'ten bu yana 'muharebe deneyimi' olan 63 bin Rus askeri personeli bulunuyor. Bu sayının 10 bininin Rus Silahlı Kuvvetleri mensubu askerler olduğu, bunun 5 bininin ise özel kuvvetlere mensup askerlerden oluştuğu, kalan askerlerin ise kendi vatandaşlarından oluşan sözleşmeli paralı askerlerden oluştuğu tahmin ediliyor.)

ABD ve BATI RUSYA’YA KARŞI UKRAYNA’YI KULLANIYOR

Halbuki yabancı savaşçıları bölgeye ilk davet eden kesim Moskova değil, Ukrayna idi. Amerika’nın aylar önce sokak (şehir) savaşları için hazırlık yapılması konusunda Zelensky’yi yönlendirdikleri ve şehir savaşlarına uygun cephane ve araç-gereç desteği verdiği biliniyor. Hatta Pazartesi günü bombalanan askeri tesiste NATO eğitmenlerinin uzun süredir lejyonerleri eğittiği bilgisi de netleşmiş oldu.

Nitekim BBC Türkçe’nin verdiği bilgilere göre, Amerika ve Batı ülkelerinin bir kısmı gönüllü asker gidişini açıkça onaylamışlardır. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ülke vatandaşlarının savaşmak için Ukrayna'ya gitmesini ilk bakışta yasal olarak engelleyecek bir durum olmadığını belirtmiştir. Hollandalı yetkililer katılımın yasa dışı olarak değerlendirilmeyeceğini açıklamıştır. İngiltere'de, Dışişleri Bakanı Liz Truss Ukrayna'ya savaşmaya gitmek isteyen kişileri desteklediğini ancak bunun kendi kararları olacağını belirtmiştir. Alman yetkililer, vatandaşlarının gönüllü olmalarının önünde yasal bir engel bulunmadığını belirtmiştir.

Bilindiği üzere, 2013 yılının Kasım ayında başlayan olayların arkasında ABD ve Batı yanlısı güçler vardı. Maidan meydanıyla özdeşleşen hareketin esas gücü, Svoboda ve Praviy Sektör isimli faşist hatta Nazi örgütlerinden oluşmaktaydı. İşte şimdi bu örgütün üyeleri “Promete Oluşumu”nun direktifiyle yabancı gönüllü savaşçıları örgütledikleri tahmin edilmektedir.

32 BİN LEJYONER SOKAKLARDA SAVAŞACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 27 Şubat'ta yaptığı açıklama da "Ukrayna'nın Toprak Savunması için Uluslararası Lejyon" adlı yabancılardan oluşan ayrı bir alt bölüm oluşturulduğunu belirtmiş, bu lejyona katılmak isteyenlerin Rusya'ya karşı yan yana savaşabileceklerini söylemişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da aynı günkü Twitter mesajında, bu lejyonun parçası olmak isteyenleri ülkelerindeki Ukrayna'nın yabancı diplomatik misyonlarıyla iletişime geçmeye davet etmiş ve "Birlikte Hitler'i yendik ve Putin'i de yeneceğiz" demişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı 5 Mart'ta başvurular için kurulan internet sitesinde adım adım başvuru yöntemleri anlatılıyor. Burada, gönüllülerden vize istenmeyeceği söyleniyor.

Henüz kaç kişinin bu lejyona katılmak için ülkeye giriş yaptığını söylemek zor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, 6 Mart'ta yaptığı açıklamada yaklaşık 20 bin kişinin gönüllü olmak için başvuru yaptığını söylemiş, ancak kaç kişinin ülkeye giriş yaptığını söylememişti. Uluslararası araştırmacıların bir kısmı 20 bin rakamından daha fazla kişinin 40, 50 bin kişinin savaşmak üzere gönüllü olarak bölgeye gittiklerini belirtiyorlar.

Bu açıklamalar sonrasında Rusların da sembolik olarak Suriye tecrübesi olan 16 bin sözleşmeli askeri Ukrayna’ya sevk edebilecekleri bilgisini kamuoyu ile paylaştılar. (Bkz.lütfen ABD'deki Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi ve düşünce kuruluşu Brookings'in kıdemli araştırmacısı olan ve güvenlik alanında da çalışmaları bulunan Prof. Dr. Daniel L. Byman; Norveç'teki Oslo Üniversitesi Aşırılık Araştırmaları Merkezi öğretim üyesi Dr. Kacper Rekawek ile Oslo Üniversitesi'nden ise Dr. Rekawek Ukrayna’da cephede kullanılacak yabancı askerlerle ilgili bilgi sahibi kişilerdir)

RUSLARIN NEONAZİLERE TEPKİSİ SERT OLACAK

Rusların, Zelensky ve Batı’nın gönüllü asker hamlesine anında karşılık vererek kendilerinin de sözleşmeli özel askerleri cepheye göndereceklerini ifade etmeleri, Moskova’nın savaşmak üzere Ukrayna'ya giden yabancı gönüllülere sert tepki verdiğini göstermektedir. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Batı'nın, Kiev'deki milliyetçi rejim için savaşmak üzere Ukrayna'ya gönderdiği hiçbir paralı asker, uluslararası insani hukuk çerçevesinde muharip olarak değerlendirilmeyecek veya savaş esiri statüsünü tatmayacaktır" diyerek Batılı Neonazilere ve lejyonerlere göz dağı vermiştir.

KİEV’İN KUŞATILMASI TAMAMLANIYOR

Başkent Kiev’i kuzeyden ve doğudan çeviren Ruslar şimdi de Batı ve Güney tarafından geniş bir daire çizerek kuşatmayı tamamlamayı hedefliyor. Kiev’in tam abluka altına alınması ve sivillerin de kenti terk etmesi sonrası, önce stratejik hedeflerin bombalanacağı ve devamında da lejyonerlerin tespiti halinde şehir içi sokak çatışmaları deneyimi olan Suriye’den getireceği özel kuvvetlere mensup 5 bin kişilik birliği kente sokması tahmin ediliyor. Çok sayıda sokak savaşlarına katılan deneyimli askerlerin Rusya adına Kiev’de çıkabilecek çatışmalarda kullanılacak olması, Ukrayna’yı bataklığa sürükleyecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.