• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ABD'de federal hükümetin kapanması kısa sürdü
Ekonomi
Yayınlanma: 10 Şubat 2018 - 00:17

ABD'de federal hükümetin kapanması kısa sürdü

ABD Başkanı Trump, Kongre'nin her iki kanadında onaylanan 400 milyar dolarlık geçici bütçe tasarısını imzaladığını açıkladı.

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ABD'de federal hükümetin kapanması kısa sürdü
WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'nin her iki kanadında onaylanan 400 milyar dolarlık geçici bütçe tasarısını imzaladığını açıkladı. Gece yarısından itibaren harcama yetkisi bulunmadığı için resmi olarak “kapanan” federal hükümet, bütçe krizinin kısa sürede çözülmesiyle kamu hizmetleri aksamadan yeniden açıldı.

ABD’de federal hükümet ikinci kez kapandı Başkan Trump, federal hükümete 23 Mart’a kadar harcama yetkisi sağlayan beşinci geçici bütçe tasarısını imzaladığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Federal hükümetin harcamalarına yönelik limitlerin 2 yıl boyunca kaldırılmasını ve borç tavanının Mart 2019’a ertelenmesini de öngören tasarı, yaklaşık 400 milyar dolarlık finansman içeriyor.

ABD Senatosu, 6 haftalık bir geçici bütçe tasarısını, federal hükümetin harcama yetkisini gece yarısında kaybetmesinden ötürü kısmen “kapanmasından” yaklaşık 2 saat sonra geçirdi.

Temsilciler Meclisinin de Washington saatiyle 05.40 sularında onayladığı tasarı, Başkan Donald Trump’ın imzasıyla yasalaşarak yürürlüğe girdi.

Böylece, Kongre bir önceki geçici bütçenin süresi gece yarısında dolmasına karşın yeni bir bütçeyi geçiremediği için resmi olarak kapanan federal hükümet, sabah saatlerinde kamu hizmetleri aksamadan yeniden açıldı.

Kapanma, yaklaşık 8 saat sürmesine karşın teknik olarak ülke tarihinin yirminci, Trump yönetiminin ise ikinci kapanışı olarak kayıtlara geçti.

Kapanmaya bir senatör neden oldu Amerikan federal hükümetinin bu yılki ikinci kapanma sürecine, Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul’un kürsüyü gece yarısına kadar işgal ederek (filibuster) 2 yıllık bütçe teklifinin oylanmasına izin vermemesi yol açmıştı.

Senato’daki Cumhuriyetçi ve Demokrat liderlerin üzerinde anlaştıklarını çarşamba günü açıkladıkları 2 yıllık bütçe planı, federal harcamaların gelecek iki yıl boyunca yaklaşık 400 milyar dolar artmasını öngörüyordu.

Paul, bütçenin oylanmasına engel olan kürsü işgalini 'tasarı kamu açığını yükselteceği için' gerçekleştirdiğini açıklarken, “Cumhuriyetçilerle Demokratlarla el ele bize trilyon dolarlık bütçe açıkları öneriyorlar. Açıkçası, buna göz yumamam” ifadelerini kullanmıştı.

Paul’un Senato Genel Kurulunda kürsüyü gece yarısına kadar işgal etmesi sonucunda federal hükümet, muhtemelen kısa sürecek olsa da ülke tarihindeki yirminci, Trump yönetimindeki ikinci kapanışını yaşamış oldu.

Bundan önceki kapanma süreci, Trump'ın Beyaz Saray'daki ilk yıl dönümü olan 20 Ocak'ta başlamış ve 23 Ocak'ta sona ermişti.

Federal hükümetin 'kapanması' ne demek? Amerikan kanunlarına göre, Kongre 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona eren mali yıl için kalıcı bütçeyi onaylayamazsa, geçici bütçelerle arayı kapatması gerekiyor.

Geçici bütçenin de onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal hükümet kapanıyor. Bu durum, yaklaşık 320 milyonu aşkın kişiye hizmet veren federal hükümetin hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerini durdurması anlamına geliyor.

Bu süreçte, hayati olmayan kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılırken, ABD ordusu, CIA, FBI ve NSA gibi istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde çalışan doktor ve hemşireler, havaalanları ve hapishanelerdeki güvenlik görevlileri gibi kamu çalışanları görevlerine devam ediyor. “Hayati” personel kategorisinde yer alan bu çalışanlar, kapanma dönemlerindeki maaşlarını genellikle Kongre yeni bir bütçe geçirene kadar alamıyor.

Ülkede “hayati olmayan” hizmetler için çalışanların sayısı yaklaşık 850 binken, “hayati” personel sayısının 2 milyon civarında olduğu belirtiliyor.

Muhabir: Gülbin Yıldırım

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Egeli ihracatçılar gözünü 2030 Dünya Kupası’na çevirdi
Egeli ihracatçılar gözünü 2030 Dünya Kupası’na çevirdi
Emlakkolik’ten Enez, Sultaniçe ve Gülçavuş İçin
Emlakkolik’ten Enez, Sultaniçe ve Gülçavuş İçin "2027-2030 Yatırım Öngörüsü": İmar, Feribot ve Deniz Üstü Enerji Üçlüsü
Özgür Demirtaş sesizliğini bozdu
Özgür Demirtaş sesizliğini bozdu
Ege Bölgesi’nin ihracatı 8 ayda 29,2 milyar dolara ulaştı
Ege Bölgesi’nin ihracatı 8 ayda 29,2 milyar dolara ulaştı
Son Haberler
Antalya ve çevresini yağmur, fırtına ve hortum vurdu
Antalya ve çevresini yağmur, fırtına ve hortum vurdu
Sağanak sonrası elektrik faciası, 14 yaşındaki Fatih can verdi
Sağanak sonrası elektrik faciası, 14 yaşındaki Fatih can verdi
Nazan Öncel okul yolunda mahsur kaldı
Nazan Öncel okul yolunda mahsur kaldı
Murat Boz'dan yardım çağrısı | Stüdyoyu sel bastı, ekip mahsur kaldı
Murat Boz'dan yardım çağrısı | Stüdyoyu sel bastı, ekip mahsur...
İstanbul'da metrekareye 200 Kilogram yağmur düştü
İstanbul'da metrekareye 200 Kilogram yağmur düştü
Fenerbahçe kritik virajda
Fenerbahçe kritik virajda

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.