AK PARTİ’Lİ ELİTAŞ’TAN GÜNDEME İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Yeter ki, muhalefet bu işleri engellemeye kalkmasın.

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
AK PARTİ’Lİ ELİTAŞ’TAN GÜNDEME İLİŞKİN AÇIKLAMALAR






AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Yeter ki, muhalefet bu işleri engellemeye kalkmasın. Muhalefet toplumun beklediği yasaları bir an önce çıkartmakta iktidara yardımcı olduğu taktirde askerlikle ilgili düzenleme 2 gün komisyon aşaması, 2 günde Genel Kurulu aşamasında 1 hafta içinde çıkabilir” dedi.
TBMM’de cuma namazı çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap veren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, askerliğin kısaltılmasıyla ilgili düzenlemenin ne zaman olacağı konusunda sorulan sorulara, “Hükümetin gündeminde askerlik süresi ile ilgili bir düzenleme var. İnşallah en yakın zamanda gündeme gelir. Bir an önce askerlik bekleyen gençlerimizi rahatlatmaya dönük bir çalışma olmuş olur. Süresinin ne kadar olacağı Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşü doğrultusunda TBMM bu konuda en son karar verme organıdır. Yeter ki, muhalefet bu işleri engellemeye kalkmasın, muhalefet toplumun beklediği yasaları bir an önce çıkartmakta iktidara yardımcı olduğu taktirde askerlikle ilgili düzenleme 2 gün komisyon aşaması, 2 günde Genel Kurulu aşamasında 1 hafta içinde çıkabilir. Katkı sağlayabilirlerse, yapıcı eleştiriler yaparlarsa önünde hiçbir engel yoktur. Genel Kurulu tıkamaya çalışırlarsa vatandaşın büyük beklentisini konusunda zarar vermiş olurlar. Düzenleme kısa dönemleri etkilemesi herhalde olabilir. O konu teknik bir konu değerlendirilmesi gerek. 6 ay biraz daha revize edilebilir belki. Bilgiye dayalı olarak değil aklımdan geçeni söylüyorum yani 4 ay da olabilir” cevabını verdi.
Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun anadilde eğitimle ilgili yaptığı eleştirilerin sorulması üzerine Elitaş, “Sayın Kuzu bu konunun medyada yanlış anlaşıldığını söyledi. Herkesin anadilini öğrenme hakkı vardır. Ama Türkiye’deki resmi dil Türkçe’dir ve tek dildir. İsteyen istediği şekilde anadilini konuşabilir, öğrenebilir, bu hak vardır. Anadil ülkenin her tarafından kullanılmaya kalkıldığı taktirde, onu da resmi dil haline getirdiğiniz taktirde bazı sakıncaları da beraberinde getirir. Sayın Kuzu’da bunu ifade etmeye çalışmış” ifadelerini kullandı.
Andımız’ın kaldırılmasına tepkilerin yoğun olduğunun belirtilmesi üzerine Elitaş, “Biz eskiden liselerde, ortaokullarda söylerdik. Liselerde, ortaokullarda kalktı, şimdi ilkokullarda varmış. Andımız’ın tarihçesini Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hüseyin Çelik anlattı. 1933’de başlayan, çeşitli zamanlarda değişikliklere uğrayan, çeşitli kademelerde söylenip vazgeçilen bir ant şeklindeydi. Askeri disiplinin var olduğu ülkelerde esas duruşta bunları söylemenin, demokratikleşme yolunda adım atmaya çalışan bir ülke için herhalde olmaması gereken bir şey diye düşünüyorum. Sadece Sayın Bahçeli en son bir eleştirisini yaptı, nostaljik bir eleştiriydi, eski günlerini yad etmek için olabilir” diye konuştu.
Irak Tezkeresi’nin TBMM’ye geldiğini belirten Elitaş, “Mevut tezkerenin aynısı, önümüzdeki hafta perşembe günü gündeme almayı planlıyoruz. Irak’ın kuzeyinde yuvalanan PKK terör örgütünün hem Irak’ın bütünlüğüne hem de ülkemizin birliğine ve bütünlüğüne yapacağı terörist saldırılarla ilgili sınır ötesi harekat ile ilgili TSK’ya talimat vermek üzere hükümete verilen bir yetki tezkeresi. İnşallah önümüzdeki hafta bu çıkar. Tezkerenin süresi 17 Ekim tarihinde doluyor, Perşembe gününden sonra TBMM bayram tatiline gireceğinden dolayı tezkereyi Perşembe günü inşallah çıkartacağız” şeklinde konuştu.
“W, X, Q harflerine ilişkin yeni bir tartışma başladı, sadece TCK’da yapılacak değişikliğin yetmeyeceği, belediye ve nüfus idaresi kanunda değişiklik yapılması gerektiği yönünde iddialar var. Sadece TCK’da yapılan düzenleme yeterli olacak mı?” şeklindeki soruya da cevap veren Elitaş, “Adalet Komisyonu’na bu tasarı geldiği taktirde muhalefet partilerinin bu eleştirileri dikkate alınarak değerlendirilebilir. Hükümetin getireceği tasarıya bakmak gerekir” dedi.
Elitaş, eş başkanlık ile ilgili yapılacak düzenlemenin AK Parti’de uygulanıp uygulanmayacağı şeklindeki soruya ise, “Siyasi partiler kendi tüzüklerinde eş başkanlığa izin verecek bir düzenleme yapabildikleri taktirde biz siyasi partiler kanununda böyle bir düzenleme yapmayı uygun görüyoruz. Almanya’da var böyle bir uygulama. Yeşiller Partisi’nde ki eş başkanın birisi de Türk kökenli. Türkiye’de şuanda BDP uyguluyor. Şuanda AK Parti’nin bu konuda bir düşünesi yok. Biz tek başkanlı, genel başkanlık sistemimiz devam ediyor. AK Parti’nin eş başkanlık konusunda herhangi bir düşüncesi ve ihtiyacı yok” şeklinde cevap verdi.
“Kürtçe anadilde eğitim gören bir kişi hangi üniversiteye gidecek?” şeklindeki soru üzerine Elitaş, “Anadilde eğitim yapan okulların muhakkak Türkçe eğitimi yapmaları gerekir. Robert Koleji gibi, Galatasaray Lisesi gibi İngilizce eğitim veriliyor, bunların içinde de Türkçe mecburi ders nasıl varsa, bu özel okullarda da Türkçe olma mecburiyeti var. Türkiye’de bir dil bütünlüğünü sağlayabilmek için yaşayan vatandaşlarımızın Türkçe’yi öğrenme ihtiyaçları var” ifadelerini kullandı.
Elitaş, başörtüsü ile ilgili hakim ve savcılara ya da polis ve TSK mensuplarına yönelik bu kurumların kendi yönetmeliklerini düzenlemeleri taktirde başörtüsünün serbest olup olmayacağı sorusuna ise şu cevabı verdi:
“Bizim yapacağımız düzenleme içinde kamuda sadece yönetmeliklerle ilgili düzenleme var. Bildiğim kadarıyla kamuda da hizmet alma verme yönünden kılık kıyafetle ilgili yönetmelik düzenlemesi mevcut. TSK, HSYK veya bu konu ile ilgili üniforma diye tanımlayabileceğimiz görev yapma mecburiyetinde olanların kendi yönetmelikleri, kendi kurumsal kimlikleri buna izin verdikleri taktirde bir engel yok.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.