KÜTAHYA’DA HEMODİYALİZ KONFERANSI

Nefroloji Uzmanı Doç.

28 Eylül 2013 Cumartesi 00:00
KÜTAHYA’DA HEMODİYALİZ KONFERANSI






Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Erim Gülcan, hemodiyaliz hastalığında beslenmemin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Aşırı tuz, aşırı sıvı ihtiyacı gerektirir. Aşırı sıvı da hastalarımızda fazla kilolara ve diğer hastalıklara yol açmaktadır” dedi.
Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından hemodiyaliz konferansı düzenlendi. Kütahya Belediyesi Kültür Sarayı Tiyatro Salonunda gerçekleşen konferansta konuşan Nefroloji Uzmanı Doç Dr. Erim Gülcan, kronik böbrek yetmezliği, sebepleri, tedavi seçenekleri, hemodiyaliz yöntemleri, hastaların yaşadıkları problemler gibi konularda katılımcılara bilgiler sundu. Böbrek hastası olmamak için veya böbrek hastalarının uygulaması gereken beslenme şekilleri hakkında da bilgiler veren Gülcan, “Beslenme konusu çok önemlidir. Proteinler, karbonhidratlar, şeker bazlı ürünler, yağ, tuz, potasyum ve vitaminler bizim temel besin gereklerimiz. Böbrek yetmezliği hastalarımız, aynı kalp damar hastasıymış gibi değerlendirmemiz lazım. Tüm sağlıklı insanlar dahil beslenmelerimizde katı yağlardan uzak durmalıyız. Daha ziyade bitkisel veya sıvı yağlarla beslenmemizde fayda var. Aşırı tuz tüketimi su ihtiyacı oluşturduğu için özellikle böbrek yetmezliği olan hastalarımızda fazla kilolara sebep olmakta. Fazla tuzla birlikte fazla su yüklemesi yapıldığında kalpte büyüme oluşmakta ve böbrek yetmezliği olan hastalarımız bu kez de kalp hastalığına düşmektedir. Bunun yanında hemodiyaliz hastalarının sıvı tüketimi de fazla olmamalı. Eğer bir hemodiyaliz hastası idrar çıkarımı da yapamıyorsa günde yaklaşık 1 veya 1,5 litre su tüketmeli” diye konuştu.
Hemodiyaliz hastalarının bol proteinlerle beslenmesinde sıkıntı olmadığını anlatan Doç Dr. Erim Gülcan, “Hemodiyaliz hastalarımız az yağlı, az tuzlu ve uygun pişirme yöntemleri ile düzenli beslenmeleri önemli. Biz hemodiyaliz hastalarımıza diyoruz ki, “Tuzu azaltın, yeterli düzeyde protein alın, şeker alın, yağ alacaksanız da lütfen katı yağlardan uzak durun” şeklinde konuştu.
Kütahya Belediye Başkan Vekili Halil Toklu, Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mithat Ekici, hastane hekimleri, böbrek hastaları ve çok sayıda vatandaşın katıldığı konferansın sonunda Nefroloji Uzmanı Doç Dr. Erim Gülcan kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.