• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 'Astım hastası çocukların sosyalleşmesi engellenmemeli'
Sağlık
Yayınlanma: 28 Haziran 2018 - 12:56

'Astım hastası çocukların sosyalleşmesi engellenmemeli'

- Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Aslan: - 'Astım hastası çocukların özellikle ev ortamında astım ataklarını tetikleyen birçok faktör bulunuyor. Ailelerin bu faktörlere önem göstermesi ve dış

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
'Astım hastası çocukların sosyalleşmesi engellenmemeli'
İSTANBUL (AA) - Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Aslan, özellikle ev ortamında astım hastası çocukların astım ataklarını tetikleyen birçok faktör bulunduğunu belirterek, ailelerin bu faktörlere önem göstermesinin, bunun yanı sıra dış çevreden de çocuklarını soyutlamamasının büyük önem arz ettiğini bildirdi.

Uzm. Dr. Erkan Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, astımlı çocuğun sosyalleşmesini, dışarıda zaman geçirmesini yani arkadaşlarıyla oynamasını, koşmasını, spor yapmasını, çeşitli etkinliklere katılmasını engellemenin çok doğru bir davranış olmayacağını ifade etti.

Bu davranışların çocuğun psikolojik ve fiziksel gelişimi açısından olumsuz etki yaratacağını belirten Aslan, astımlı çocuğun düzgün bir tedaviyle sosyal yaşamına devam edebileceğini vurguladı.

Aslan, astım hastası çocuklar için özellikle ev içerisinde alınması gereken önlemler hakkında şunları kaydetti:

"Evde küf oluşumuna engel olmak için ev havalandırılmalı, evdeki rutubet ile mücadele etmeli, küf kokan, küf taşıma ihtimali olan banyo süngeri gibi eşyalar atılmalı, duş kabini, lavabo, musluk kenarlarında birikebilen küfler temizlenmeli. Ev içinde nemi düşük tutmak iki nedenden dolayı önemlidir. Birincisi, rutubet küf mantarlarının üremesi için uygun ortam hazırlar. İkincisi, su buharının solunması astımlı çocuğun nefes borularında kasılma ve daralmaya yol açar. Aile astımlı çocuğun odasında buhar makinesi kullanmamalı, soba veya kalorifer üzerine ıslak bez veya havlu koymamalı, çamaşır kurutmamalıdır. Pencere pervazı, dolap üstleri, raflar gibi düz yüzeyleri ıslak bezle günde bir veya duruma göre birkaç kez silerek tozlarını almak gerekir.

Yerler süpürülürken çocuk odadan uzaklaştırılmalı ve çıkacak tozu solumasının önüne geçilmelidir. Hepafiltreli elektrik süpürgesi tercih edilebilir. Astımlı çocuğun odasında yün halı, yün yatak-yorgan, yün yastık, battaniye bulunmamalıdır. Az sayıda (1-2) peluş oyuncağa müsaade edilmeli ve haftada bir kez makinede yıkanmalı. Evde kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar beslenmemeli. Bahar ayları gibi polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde özellikle rüzgarlı havalarda camlar kapalı tutulabilir. Eğer varsa havalandırmanın rutin bakımları yapılmış klima ile yapılması daha uygun olur. Ev halkı dışarıdan geldiğinde üzerine yapışmış olan polenlerleri ev içine taşımamak için kıyafetlerini değiştirmeleri tavsiye edilir. Polen allerjisi olan çocuk yoğun polen olan dönemlerde evden daha az sıklıkla dışarı çıkarılmalı."

Uzm. Dr. Erkan Aslan, böceklerin salgıları ve vücut parçacıklarının astımı tetikleyebildiğini ve alerjik reaksiyonlara yol açabildiğini aktararak, bu nedenle evde böceklere, özellikle hamam böceğine karşı önlemler almak, gerekli ilaçlamaları yapmak gerektiğini dile getirdi.

Evde sigara içilmemesi, sigara içen kişinin bir süre astımlı çocuk ile yakın temasta bulunmaması, çocukların dışarıda sigara içilen ortamlardan ve kişilerden uzak tutulması gerektiğini belirten Aslan, "Odun veya kömür dumanı (soba, mangal), egzoz dumanı, parfümler, kokulu temizlik malzemeleri, çamaşır suyu, böcek ilaçları, kokulu yumuşatıcılar astım atağını tetikleyebileceğinden mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Çok soğuk havalarda soğuk havanın yaratabileceği solunum yolları tıkanıklığına karşı atkı ile ağız ve burun kısımları kapatmak gerekir." görüşlerini aktardı.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Alzheimer hastalığına zemin hazırlayan etkenler!
Alzheimer hastalığına zemin hazırlayan etkenler!
Gece uykudan uyandıran uyuşmaya dikkat
Gece uykudan uyandıran uyuşmaya dikkat
Arkadaş buluşmalarını sürekli erteliyorsanız dikkat
Arkadaş buluşmalarını sürekli erteliyorsanız dikkat
Sosyal Medya, Yapay Zekâ ve Estetik Cerrahi: Gördüğümüz Her Şey Gerçek mi?
Sosyal Medya, Yapay Zekâ ve Estetik Cerrahi: Gördüğümüz Her Şey Gerçek mi?
Son Haberler
Emlakkolik’ten Enez, Sultaniçe ve Gülçavuş İçin
Emlakkolik’ten Enez, Sultaniçe ve Gülçavuş İçin "2027-2030 Yatırım...
Maltepe'de 7 katlı binanın 3 katı çöktü | Enkaz altında kalanlar var
Maltepe'de 7 katlı binanın 3 katı çöktü | Enkaz altında kalanlar...
YTÜ'de 140 bin öğrencinin kimlik bilgisi çalınmış
YTÜ'de 140 bin öğrencinin kimlik bilgisi çalınmış
Fatma Betül Sayan Kaya'nın verdiği ifade ortaya çıktı
Fatma Betül Sayan Kaya'nın verdiği ifade ortaya çıktı
İzmir'de AKP'ye transfer tepkisi büyüyor | Belediye önünde gerginlik
İzmir'de AKP'ye transfer tepkisi büyüyor | Belediye önünde gerginlik
Göztepeli futbolcu Traore: Geçen sezondan daha iyi bir dönem geçirmek istiyoruz
Göztepeli futbolcu Traore: Geçen sezondan daha iyi bir dönem geçirmek istiyoruz

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.