• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Balon balığı kanser tedavisinde kullanılıyor
Ekonomi
Yayınlanma: 18 Kasım 2019 - 09:19

Balon balığı kanser tedavisinde kullanılıyor

Akdeniz ve Ege Denizi'nde hızla kıyıları istila eden balon balığı derisindeki bir madde kanserle mücadelede umut ışığı oldu.

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Balon balığı kanser tedavisinde kullanılıyor

Balon balığı kanser tedavisinde kullanılıyor


Kıyılarımızı adeta istila ederek, deniz ürünlerini hızla tüketen balon balığı, önemli bir ihraç maddesi haline gelebilir. ABD ve Kanada'da kanserle mücadelede oldukça önemli bir yeri olan Tetrodotoksin adlı maddenin balon balığının derisinde bulunuyor. Bugün Türkiye Gazetesi'nde Fikret Çengel imzasıyla yayınlanan haberde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, açıklamaları yer aldı. Pakdemirli, Türkiye'nin Akdeniz sahillerini son yıllarda istila eden balon balığının ekonomiye kazandırılacağını belirterek ABD'den bu konuda 5 bin tonluk ilk siparişin geldiğini söyledi. Balık türleri için denizlerde en büyük tehdit olarak görülen ve zehirli olduğu için yenmeyen Balon Balığı'nın kanser ilacı üretiminde tullanıldığına dikkat çeken Pakdemirli 5 bin ton balon balığına ilaç endüstrisinde kullanılmak üzere talep geldiğini duyurdu. 

İHRAÇ MADDESİ OLACAK

Kanser ilacı olarak balon balığının ekonomiye kazandırılması fikri, mayıs ayında ilk adımı atılan 3. Tarım Şûrası’nda ele alınan binlerce önemli konudan birisi. Temelde çiftçileri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşu ve kamu kuruşlarını bir araya getirerek tarım ve ormancılık alanında çözüm getiren önerilerin ele alındığı bir platform olarak kurulan tarım şûrası 15 yıl aradan sonra yeniden start aldı. 18-21 Kasım tarihlerinde toplanacak şûra, 6 aylık çalışmasını sonlandırıp kamuoyu ile paylaşacak.


DÜNYANIN 7. BÜYÜK TARIM ÜLKESİYİZ

Türkiye’nin tarım hasılası ile dünyanın 7. Avrupa’nın ise Fransa’dan sonra ikinci büyük üreticisi olduğunu hatırlatan Pakdemirli “Bugün sadece iyi olmak yetmez. Çok daha iyi olmak zorundayız. Ortak akılla üretilecek fikirlerin odağında kırsal kalkınma var. Yani tarımsal ve hayvansal üretimin artırılması, katma değerinin yükseltilmesi, gıda güvenliği, sürdürülebilir politikalar, üreticiyi koruyan ve tüketiciyi kollayan bir anlayış. Bunun için her kesim ile görüşüyoruz. Çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Sırada bunların hayata geçirilmesi var” diye konuştu.

ŞÛRADA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR:

Pakdemirli şûra sırasında ele alınan bazı konu başlıkları şöyle sıraladı:

Sıfır kilometre yaklaşım: Üretici, ürünleri bulunduğu yerde tüketim zincirine dâhil edebilmeli. Ayşe Nine evinin bahçesinde yetiştirdiği marulu, bu yaklaşım ile bir sokak öndeki markette satabilecek. Hem üretici kazansın hem de tüketici uygun fiyata gıdaya ulaşsın.  

Kadın çiftçi kümelenmesi: Berrin Yetkin’in hayata geçirdiği ve 7 üyeli kooperatif, şimdi 107 üyeye ulaştı. Şekerpancarı, hayvancılık, pekmez üretip satıyor. Geçen yıl üyelerine 60 bin lira kar dağıttı. Bu tür kümelenmeler teşvik edilecek.

Tarlada maksimum verim: Çiftçiler yakından izlenecek ve ürün konusunda teşvik alacak. Bakanlıkla ortak hareket eden çiftçiler desteklerler ve maksimum verim konusunda özendirilecek. Böylece Tarım üründe hasıla yüzde 20-30 arasında artırılacak.

Elektrikli traktör devrimi: Yerli elektrikli traktörler yakın zamanda tarlada işbaşı yapacak. Maliyetleri patlamalı traktörlere yakın elektrikli modeller 10 liralık yakıtla günü tamamlayacak. Böylece üretim maliyetleri ciddi oranda düşerek gıda enflasyonuna olumlu katkı yapacak.

Yeşil doğaya kırmızı tanklı güç: Yangınla mücadelede yeni bir aktör devreye giriyor. Uçakların yerine helikopter sayısı artacak karadan da zırhlı araçlar yangına müdahale edecek. Oksijen dolu araçlar uzun süre görev alacak, dozer ve yangın söndürme işlevi olan orman tankları ile yangınlara müdahale edilecek.
 

Gıda enflasyonu ile topyekûn mücadele: Ticaret Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı ile iş birliğine giderek gıda enflasyonu kontrol altına alınacak. Hal Kanunu, depoculuk, tohum, gübre konularında çalışmalar hızlanacak. Tedarik zinciri düzenlenecek.

BİR GRAMI 6,5 MİLYON TL

Çukurova Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; ilaç sanayisinde kullanılan ve balon balıklarında mevcut “Tetrodotoksin” adlı zehrin 1 gramı, 1 milyon avroyu (yaklaşık 6,5 milyon TL) buluyor. Balon balıklarının derisinde, kas yapısında, iç organlarında, karaciğerlerinde yer alan, kanser tedavisinde kullanılan bu zehir, Bakanlık tarafından yapılacak çalışmalarla ülkemiz için ciddi gelir kapısı olacak.

21 çalışma grubu 200 toplantı yaptı

3. Tarım Şûrası tüm kesimleri ortak akıl platformuna davet etmek için tüm iletişim araçlarını kullandı. Sisteme kayıtlı tüm çiftçilere mesaj göndererek öneri ve taleplerini istedi. Tam 2 milyon kişiye ulaşıldı. Sadece Türkiye’de değil, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da çağrıya cevap verdi. 6 aylık süreçte, 81 ilde, 200’ün üzerinde toplantıya 7000 paydaş katıldı. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin çağrısıyla başlatılan sürece 23 bin kişi görüşlerini bildirdi. Paylaşılan fikirlerin yüzde 40’ı halktan, %30’u çiftçiden, geri kalan yüzde 30 fikir ise ekosistemden geldi.  

Şura Genel Sekreterliğine ulaştırılan görüşlerin takibi anlık olarak yapılarak çalışma gruplarına iletildi. Çalışma belgelerinin hazırlanması aşamasında bu görüşler grup toplantılarında değerlendirilen 21 çalışma grubunda yaklaşık 2.000’e yakın katılımcıyla toplantılar gerçekleştiriyor.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türkiye 7 Ayda Fındık İhracatından Yaklaşık 1.4 Milyar Dolar Gelir Elde Etti
Türkiye 7 Ayda Fındık İhracatından Yaklaşık 1.4 Milyar Dolar Gelir Elde Etti
Ticaret Bakanlığı'ndan ÖTV Düzenlemesinden Sonra Gelen Şikayetlere İlişkin Açıklama Geldi!
Ticaret Bakanlığı'ndan ÖTV Düzenlemesinden Sonra Gelen Şikayetlere İlişkin Açıklama Geldi!
2025 Temmuz Ayında Fiyatında En Fazla Düşüş ve Artış Yaşanan Ürünler Belli Oldu
2025 Temmuz Ayında Fiyatında En Fazla Düşüş ve Artış Yaşanan Ürünler Belli Oldu
Temmuz’da En fazla İhracat Yapan Sektör Otomotiv Oldu!
Temmuz’da En fazla İhracat Yapan Sektör Otomotiv Oldu!
Son Haberler
Antalya'da Çöp Kamyonuna Kazası Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti
Antalya'da Çöp Kamyonuna Kazası Motosiklet Sürücüsü Hayatını...
Samsunspor, Cherif Ndiaye ile 4 Yıllık İmza attı
Samsunspor, Cherif Ndiaye ile 4 Yıllık İmza attı
Yemen’de İsrail Saldırısı: Sana’da Elektrik Kesildi, Can Kaybı Var
Yemen’de İsrail Saldırısı: Sana’da Elektrik Kesildi, Can Kaybı...
Trabzon–Cidde Seferinde Korkutan Anlar: Flynas Uçağı Motor Arızası Sonrası Acil İniş Yaptı
Trabzon–Cidde Seferinde Korkutan Anlar: Flynas Uçağı Motor Arızası...
Gülçavuş ve Sultaniçe - Enez Sahil Yolu Tamamlanıyor
Gülçavuş ve Sultaniçe - Enez Sahil Yolu Tamamlanıyor
AK Partili'lere küfür eden iş adamı tutuklandı
AK Partili'lere küfür eden iş adamı tutuklandı

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.