• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Deprem bölgesinde zayıf zemine 12 katlı binalar inşa edilmiş
Gündem
Yayınlanma: 05 Mart 2023 - 21:59

Deprem bölgesinde zayıf zemine 12 katlı binalar inşa edilmiş

Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir ay geçti. Acılarımız tazeliğini korurken, aç gözlü müteahhitlerin yaptığı binalardaki yapısal hırsızlıklar gün yüzüne çıkıyor.

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Deprem bölgesinde zayıf zemine 12 katlı binalar inşa edilmiş

Deprem bölgesinde zayıf zemine 12 katlı binalar inşa edilmiş


Deprem bölgesindeki inşaat sistemlerini inceleyen uzmanlar, yapısal hataları incelerken hayret verici sonuçlara ulaştı. İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Güler Kahramanmaraş ve Adıyaman'daki incelemeleriyle ilgili değerlendirme yaptı. Güler, binaların dayanıklılığını artıran ve göçmesini engelleyen 'perde duvar' sisteminin eksikliğine dikkat çekerek, TOKİ'nin inşa ettiği, düşey taşıyıcıları sadece perdelerden oluşan tünel kalıp sistem binalarda bu nedenle hasar meydana gelmediğine dikkat çekti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Güler, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta yaptığı incelemelerde, binaların dayanıklılığını artıran ve göçme engelleyen perde duvar sisteminin eksik olduğunu açıkladı. Güler, 'Zayıf zemine inşa edilmiş 8-12 katlı binaların taşıyıcı sistemlerinde, yeterli oranda betonarme perde duvar kullanılmamış' dedi.

'ZAYIF ZEMİNE İNŞA EDİLEN 8-12 KATLI BİNALAR GÖRDÜM'

Prof. Dr. Kadir Güler, zayıf zemine inşa edilen binalarda göçme ve ağır hasarlar meydana geldiğini belirterek, 'Zemin katlarda dükkan olması, hiçbir bölme duvarı olmaması, kat yüksekliğinin fazla olması ve bazen asma katların yapılmış olması nedeniyle, taşıyıcı sistemleri düzensiz hale gelmiş. Bunlara bağlı olarak da yumuşak ve zayıf kat, çoğunlukla ikisinin de birlikte olduğu kat mekanizması oluşmuş veya binaların toptan göçmesi söz konusu olmuştur' dedi.

Bölgede genellikle beton dayanıklılığın düşük olduğunu ifade eden Güler, 'Kolayca dağılabiliyor, ufalanabiliyor. Donatı işçiliği hep aynı, zayıf. Kolonlarda sargı etkisi göstermeyen, 90 derece kancalar nedeniyle kolayca açılan enine ve yatay donatıların (demir sargıların) yaygın olduğunu gördük. Ama gerek Adıyaman'da ve gerekse Maraş'ta benim gözlemlediğim, zayıf zemine inşa edilmiş 8-12 katlı binalar. Maraş'ta eski Maraş bölgesi, Adıyaman'da şehir merkezi, buralarda ayakta duran binalar da var. İş dönüp dolaşıp mühendislik hizmetinin verilmesinin önemine geliyor' diye konuştu. 

'BİNALAR ZEMİNİNE UYGUN KAT SAYISINDA OLMALI'

Prof.Dr. Güler, binaların zeminine uygun kat sayısında ve doğru tasarıma sahip olmasının önemine vurgu yaparak, 'Yapı üretimini önemsememiz gerekiyor. Maalesef bir umursamazlık var. Bina yapmayı tabiri caizse herkes biliyor ama, bu öyle kolay bir şey değil. Çalışan bir proje ve yapı denetiminin sağlanması son derece önemli' ifadelerini kullandı. 

YIKILAN BİNALARDA YAPISAL TASARIM HATALARI DA VAR'

Güler, yıkılan binalarda yapısal tasarım hataları da olduğunu belirterek, 'İnşaat mühendislerinin tasarım yaparken, 'Mimarın çizgisi değişmez' ilkesini terk etmeleri gerekiyor. Mühendislerin yapısal tasarımdan taviz vermemeleri gerekiyor çünkü iyi bir taşıyıcı sistem tasarımı son derece önemli. Depremde yıkılan ve ağır hasar gören binalarda, dayanıksız beton, zayıf donatı işçiliği yanında, yapısal tasarım hataları da var. Hep inşaat mühendisleri, müteahhitler, yapı denetim firmaları suçlanıyor. Hasar görme ihtimali yüksek binalarda, bir şekilde rolü olan herkesin- kamu otoritesi, mahalli idareler dahil- farklı seviyelerde payı ve sorumluluğu var. Binalarda iyi bir taşıyıcı sistem tasarımı için, mimari projelerin de buna imkan sunması lazım. Mimari projelerde, inşaat mühendislerinin taşıyıcı sistem tasarımına ilişkin talepleriyle, gerekli düzeltmeler yapılması, konsensüs sağlanması lazım. Mimarlar mesleğini icra etsin, uygun tasarımlar yapsın, özgün cepheler oluştursun ama artık taşıyıcı sistem düzensizliğine neden olan kapalı çıkmaları terk etmeliyiz. Çünkü kapalı çıkmalar nedeniyle, bina çevresine perde yerleştirilememesi ve oluşan diğer taşıyıcı sistem düzensizlikleri, depremlerde önemli yapısal hasarların oluşmasına neden oluyor' dedi.

'DEMİR SARGILARIN SEYREK OLMASI BURKULMAYA NEDEN OLUYOR'

Perdeli binaların depreme direncinin çok daha iyi olduğunu belirten Güler, şunları söyledi:

'Çerçeve sistem ağırlıklı tasarımlar yerine, perde-çerçeve taşıyıcı sistem tasarımına ağırlık vermemiz gerekiyor. Perdeler, yapılarda rijitlik (esnemezlik) sağlayan elemanlar. Perdelerin binaların iki doğrultusunda dengeli yerleştirilmesi gerekiyor. Maraş'taki bazı binalarda, perdelerin sadece bir doğrultuda yerleştirildiği dikkatimizi çekti. İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı'nda, yapı taşıyıcı sistem elemanlarının deprem davranışına ilişkin deneyler yapılıyor. Örneğin perdenin deprem etkisindeki davranışını görmek için eğilme deneyi yapılmış. Normalde perdelerin uçlarında deprem sırasında büyük basınç ve çekme kuvvetleri söz konusu oluyor. Perdenin uç bölgesinde yatay donatılar var fakat aralığı seyrek. O nedenle tam bir sargı etkisi sağlanamamış. Betonda ezilmeler meydana gelmiş. Gerek perde uçlarında, gerekse kolon ve kiriş uçlarında etriyelerin (demir sargı) sıkılaştırılması son derece önemli. Betonarme yapılarda kolon, kiriş gibi taşıyıcı sistem elemanlarının boyuna donatılarını saran, inşaat çeliğinin bükülmesiyle elde edilen bir sargı donatısının seyrek olması durumunda, betonda ezilme ve boyuna donatılarda burkulma olacağı deneysel olarak gösteriliyor. Depremlerde bu tür perde hasarlarını maalesef hep görüyoruz.' 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Orman yangınlarını kıl keçileri ile durdurun
Orman yangınlarını kıl keçileri ile durdurun
Etimesgut Belediye Başkanı Beşikçioğlu ile 39 kişi tutuklandı
Etimesgut Belediye Başkanı Beşikçioğlu ile 39 kişi tutuklandı
Orman yangınına giden itfaiye ekibinden tünel parası istediler
Orman yangınına giden itfaiye ekibinden tünel parası istediler
Ertuğrul Özkök'e jet hızıyla Franco soruşturması
Ertuğrul Özkök'e jet hızıyla Franco soruşturması
Son Haberler
Türk gemisi saldırıya uğradı | 3 ağır yaralı var!
Türk gemisi saldırıya uğradı | 3 ağır yaralı var!
NOW Ana Haber Bültenlerini Ozan Gündoğdu sunacak
NOW Ana Haber Bültenlerini Ozan Gündoğdu sunacak
Vatandaşı ezen rakamları ENAG açıkladı | Yüzde 50.49
Vatandaşı ezen rakamları ENAG açıkladı | Yüzde 50.49
Elindeki kalasla kadına saldıran pazarcı tutuklandı
Elindeki kalasla kadına saldıran pazarcı tutuklandı
İBB’den gençlere özel teknoloji kampı
İBB’den gençlere özel teknoloji kampı
İş insanı Uğurcan Kapıdağ deprem yardımlarını bölgede sürdürüyor
İş insanı Uğurcan Kapıdağ deprem yardımlarını bölgede sürdürüyor

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.