Dev yarasalar görenleri korkuyor: Bilim onları koruma altına aldı

Büyük kanatları, korkunç görüntüleri ile onları sevebilmek pek de mümkün değil. Avustralya ormanlarında yaşayan dev yarasaların nesli tükenmek üzere. Bilim insanları bu canlıları korumak için seferber oldu...

08 Eylül 2015 Salı 14:49
Dev yarasalar görenleri korkuyor: Bilim onları koruma altına aldı






Dev yarasalar görenleri korkuyor: Bilim onları koruma altına aldı


Avustralya ormanlarında bulunan ve görüntüleriyle korkutan dev yarasalar görenleri hayrete düşürüyor. Korkunç yaratıklar olarak algılanan dev yarasalar, doğanın dengesi için çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Ne kan emen ne de insana zarara veren ve sadece meyvelerle beslenen dev yarasalar İngilizce olarak Uçan tilki olarak adlandırılıyor. Dev yarasalar, ağaçlardaki çiçeklerin özütünü içerken polen yayarak, ekolojik sistemde önemli bir rol oynuyorlar.

Ormanların ve bir çok bitki türünün gelişmesine katkıda bulunuyorlar. Korkunç görünümleriyle ürperti yaratan dev yarasaların kanat genişliği 1,7 metreye ve ağırlıkları da 1,6 kiloya kadar ulaşabiliyor. Dev yarasalar, büyük gözleriyle, alaca karanlıkta, mağaralarda ve ormanların içinde görerek yollarını bulabiliyorlar.

YOK OLMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞILAR

Dev yarasalar, Avustralya’nın bir çok ormanında ve bazen kent içindeki parklardaki ağaçlarda asılı görülürler. Yerli halk tarafından benimsenmiş dev yarasalar, ülkeyi ziyarete gelen turistler için büyük atraksiyon olarak ilgi görüyor. Gece aktif olan dev yarasalar, gündüzleri ağaca asılı olarak uyurlar ve üremelerini bile asılı iken yaparlar. Avustralya’da korunan dev yarasalar, Malezya, Endonezya ve Tayland'da yok olma tehlikesi ile karşı karşıyalar.

Bilim adamları, özellikle Malezya'nın batısında yaşayan dünyanın en büyük yarasa türünün, aşırı avlanma nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Bu yarasaları Malezya’da yemek ve spor amaçlı avlamak serbest. Ancak, araştırmacılar avlanma bu hızla devam ederse, büyük uçan tilkilerin Güney Doğu Asya'da altı yıl içinde yok olabileceğini söylüyor. Dev yarasalar, normal koşullarda otuz yıl kadar yaşayabiliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.