Doğu Türkistan'da şiddetli çatışma; 70 ölü var

Doğu Türkistan'da işgalci Çin yönetiminin Uygur Türkleri'nin ekonomik asilmilasyona tabi tuttugu Aksu'da çatışma. Tirekbazar kömür madenine yapılan baskında Çinden getirilen madenciler ve Çin askerleri hedef alındı.

29 Eylül 2015 Salı 11:58
Doğu Türkistan'da şiddetli çatışma; 70 ölü var






Doğu Türkistan'da şiddetli çatışma; 70 ölü var

Doğu Türkistan'ın Aksu vilayetine bağlı Tirekbazar bölgesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen Kömür İşletmeleri baskını sonrası çıkan çatışmada en az 70 kişinin öldüğü duyuruldu. Uygur Haber ve Araştırma Merkezi UYHAM'ın verdiği bilgiye göre işgalci Çin askerleri ile Uygur Fedaileri arasında çıkan şiddetli çatışma sırasında ölenlerin çoğunun Çinli kömür madeni işçileri. 20-30 kadar Uygur Fedaisi tarafından yapılan baskında hedefin maden çevresindeki Çin askerleri olduğu bildiriliyor.
Konuyla ilgili olarak rfa.org/uighur.com sitesinde yer alan bilgilere göre Tirekbazar Polis Merkezi’nde görevli yetkili, çatışmalar hakkında üst makamların şimdiye kadar hiçbir açıklama yapmadıklarını bu nedenle de çatışmalarda ölen veya yaralananların sayısının bilinmediğini söyledi.Polis merkezi Nöbetçisi  Amirlerinin “bu olay benzer olaylara göre, sonuç itibari ile daha ağır zayiatlı  ve daha  geniş boyutlu  olmuştur.  Bu qitimki vakaning salmıqı iğir boldu.” İfadesini kullandığını  yazdı.

Nöbetçi  İşgal Polisi ayrıca olay günü Kömür Madeni şletmesi’ne ait 6 katlı  işçi Yatakahanesi’nde kalan ve ocak’a inmek üzere hazırlık yapmakta olan etnik Çinli göçmen işçilerin tamamının çatışmalarda öldükleri ve eya yaraladıklarını ,ancak maden’de çalışmakta olan Çinli işçilerin kurtulup hayatta kaldıkılarını açıkladı. Sokakta dolaşan haberlere göre çatışmalarda en az 50 Çinli işiçinin hayatını kaybettiğini, baskın olayının gerçekleştiren Uygur Fedailerin sayısının ise,20-30 civarında olduklarını duyduğunu ifade ettiğini bildirdi.

UYGUR FEDAİLERİ: BU İLK EYLEM

Uzmanalar, Uygur Fedailerin Aksu-Bay’daki Kömür madeninde gerçekleştirdikileri bu eylemin yeni bir boyut ve başlangıç olduğunu belirtiyorlar. Çinli işgalcılar bölgenin binlerece yıllık sakini ve sahibi Uygur Türklerini ekonomik olarak yok etmek için etnik Çinlilere bölgenin madenlerini  ve doğal zenginliklerini peşkeş çekmekte ve madenlerde çalıştırmak için etnik Çinlileri bölgeye ekonomik ayrıcalıklar sağlayarak göç ettirimektedirler. Bölge’de yaşayan Uygur Türkleri ise, ekonomik ayrımcılığa tabi tutularak işsizliğe ve açlığa mahkum edilmeketedir.
KAYNAK:Kaynak: uyghurnet.org

Son Güncelleme: 29.09.2015 12:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.