Dünyanın en büyük roketi Artemis Ay yolculuğu başladı

İnsanoğlu uzay yolculuğunda bugün tarihi bir ana tanık oluyor. Şimdiye kadar uzaya fırlatılan en büyük roketlerin ilk serisi Artemis 1 Türkiye saatiyle 09.39'da fırlatıldı. Saatte 6000 KM hızla dünya yörüngesinin dışına çıkan roketin Ay görevi Aralık ayında sona erecek.

16 Kasım 2022 Çarşamba 09:23
Dünyanın en büyük roketi Artemis Ay yolculuğu başladı






Dünyanın en büyük roketi Artemis Ay yolculuğu başladı


Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte çok sayıda ülkenin ortaklaşa yürüttüğü Artemis Projesi'nin ilk roketi aya fırlatılıyor. Türkiye saatiyle gece yarısı başlayan geri sayım süresince iki önemli arıza yüzünden geri sayım iki kez duraklatıldı. Artemis1'in ay yolculuğu Türkiye saatiyle 09.38'de başladı.Aya yolculuk 25 gün 11 saat sürmesi planlanıyor.


İnsanlı aya yolculukta kullanılan Apollo'nun yerini alacak olan Artemis roketleri şimdiye kadar üretilen ağır sistemlerinden biri olarak şimdiden tarihe geçti.


İçinde sadece mankenlerin bulunduğu uzay kapsülünü taşıyan Artemis roketi adını mitolojiden alıyor. Apollo'nun kız kardeşi Artemis'den alan roket sisteminin geliştirilmesi ve yapımında kadınların yoğunluğu dikkat çekiyor.
Roketin geliştirilmesinde son 10 yılda 350'den fazla deney düzeneği test edildi. 5 ayrı bölümünden oluşan Apollo'nun aksine kullandığı yakıt ve fırlatma sistemlerinde yüzlerce farklılık bulunuyor. Son olarak Eylül ayında ertelenen fırlatmada kullanılan kapsül Avrupa Uzay Ajansı ESA tarafından üretildi. Florida eyaletindeki Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldıktan sonra Ay yörüngesinde 6 haftalık testleri yürütecek. SLS-Orion kapsülü test süreci sonrası yapılacak insanlı ay yolculuğunda Ay'ın milyonlarca yıldır güneş yüzü görmeyen bölümlerinde bulunan buzullardan su çıkarma görevini üstlenecek.

Uzay ve Ay yüzeyine kurulacak yeni görev istasyonlar ile daha uzak yolculuklarda kullanılacak roketlerin ana yakıt hammaddesi hidrojen ve nitrojen burada üretilecek.

3 milyon litrelik hidrojen tanklarına sahip Artemis roketinin füzesinde 4 ayrı ana motor bulunuyor.

ALT ÇEKİRDEK BOİNG'TE GELİŞTİRİLDİ

Uzay Fırlatma Sistemi’nin Boeing tarafından geliştirilen alt çekirdek kademesi, NASA’nın ilk Artemis Ay görevine güç veriyor

Artemis I görevi, insanların derin uzay keşfine geri dönüşünün yolunu açıyor 

Ay’a mürettebat gönderecek ilk roketin üretimi sürüyor

Alt çekirdek kademesi Boeing tarafından geliştirilen Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Uzay Fırlatma Sistemi, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden bugün Türkiye saatiyle 09:47’de fırlatıldı. Kalkıştan sekiz buçuk dakika önce görevini tamamlayan ve roketin üst kademesinden ayrılan alt çekirdek kademe, NASA’nın Orion uzay aracını Ay’a ilk yolculuğuna gönderdi.

Boeing Uzay ve Fırlatma Dairesi Kıdemli Başkan Yardımcısı Jim Chilton, “ABD, 50 yıl sonra ilk kez bugün süper ağır yukarı fırlatma kabiliyetine sahip. Bu test uçuşu, mühendislikte inovasyonun bir göstergesi. Boeing olarak, insanların derin uzay keşfine dönüşünde NASA ve uluslararası ortaklarını desteklemeye hazırız,” dedi. 

Alt çekirdek kademe, görev sırasında aralarında tanklara yanıt sağlama, hidrolik sistemi harekete geçirme, motorları ateşleme, uçuş sırasında itme vektörü kontrol programını çalıştırma, yakıt tanklarını boşaltma, motorları kapatma, ayrılma ve yerleştirme manevralarını başarıyla gerçekleştirmenin bulunduğu birçok işlevi yerine getirdi.   

Boeing Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) Programı Başkan Yardımcısı ve Yöneticisi John Shannon, “Görsel ve teknik olarak kesinlikle olağanüstü bir fırlatmaydı. Bu roket, atmosferde hızlanırken inanılmaz güçleri kontrol ediyor. Görevini planladığımız şekliyle yerine getirdi. Bu ilk fırlatmanın başarıyla gerçekleştirilmesini mümkün kılan ekibimize ve ortaklarımıza teşekkür ediyoruz,” açıklamasında bulundu. 

Roketin alt çekirdek kademesi yaklaşık 65 metre (212 feet) yüksekliğinde olup, 196.000 galon hacminde sıvı oksijen tankı, 537.000 galon hacminde sıvı hidrojen tankı, bu iki yakıt deposunu birleştiren tanklar arası bölümün yanı sıra roketin üst kademesine irtibatı sağlayan tepedeki bağlantı kenarı ve 2,2 milyon libre büyüklüğünde itme kuvveti sağlayan dört RS-25 motorunun bulunduğu motor bölümünden oluşuyor. Boeing ekibi, alt çekirdek kademeyi NASA’nın Louisiana eyaletinin New Orleans kentinde bulunan Michoud Montaj Tesisi’nde üretiyor ve ABD çapında 430’den fazla tedarikçinin sağladığı komponentleri kullanıyor. 

Boeing ekibi, ilgili uçuşların bir sonraki evrelerine yönelik hazırlıklarına devam ediyor. Artemis programının ilk mürettebatını uzaya fırlatacak Alt Çekirdek Kademe-2 (CS-2), Michoud’taki son montaj alanında bulunuyor. CS-3’in, Apollo’dan bu yana aralarında ilk kez bir kadın ve beyaz olmayan bir insanın olduğu Ay’a ilk mürettebatlı iniş için fırlatılacağı belirtiliyor. Hem bu kademenin hem de CS-4’e ilişkin çalışmalara Michoud’ta devam ediliyor. Ayrıca, Keşif Üst Kademe adı verilen daha yeni ve güçlü üst kademenin yapısal test maddesinin üretimi sürüyor.

KAYNAK: Bilgiler Barış Özcan'ın Artemis 1 roketinin fırlatılması için gece yarısı başlayan Youtube hesabındaki canlı yayından alınmıştır. Kendisine teşekkür ederiz.

Son Güncelleme: 17.11.2022 11:43
Anahtar Kelimeler:
Artemis
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.