İsmail Cengiz: Çin yönetimi Doğu Türkistan'ı karantina altına aldı

Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'da yaşanan son gelişmeler, Avrasya Bir Vakfı ve ASAM tarafından organize edilen konferansta ele alındı. Konferansta söz alan Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Başbakanı İsmail Cengiz önemli açıklamalarda bulundu.

15 Ocak 2018 Pazartesi 01:27
İsmail Cengiz: Çin yönetimi Doğu Türkistan'ı karantina altına aldı






İsmail Cengiz: Çin yönetimi Doğu Türkistan'ı karantina altına aldı

Avrasya Bir Vakfı tarafından düzenlenen "Urümçi'den Kaşgar'a Doğu Türkistan" konferansında konuşan Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Başbakanı İsmail Cengiz, Çin yönetiminin geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana ülkede adeta karantina uyguladığını söyledi.

Avrasya Bir Vakfı ve ASAM Merkezi'nde Prof. Dr. İsmail Doğan'ın "Urümçi'den Kaşgar'a Doğu Türkistan" konulu konferansın Oturum başkanlığını Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Başbakanı Ismail Cengiz yaptı... Avrasya Bir Vakfı Genel Müdürü, yazar Ömer Özkaya Doğu Türkistan ile yaptığı genel bilgilendirme konuşmasının ardından başlayan toplantı aralıksız 2,5 saat devam etti...

2014 yılı sonunda akademik çalışma için Arıkoğlu hoca ile birlikte Doğu Türkistan'ı ziyaret eden Prof. Doğan bir saat süren sunumunda dialar eşliğinde Urümçi'den Aksu'ya, Kumul'dan Lopnor'a, Artuç'dan Kaşgar'a bizi duygusal bir yolculuğa çıkardı. Bölgedeki tarihi kültürel eserler hakkında bilgilendirerek, kültürel folklorik değerlerin tanıtımını yaptı.

Özellikle Aksu şehri'ndeki 1,5 km eninde, 4,5 km uzunluğundaki, her biri sanat şaheseri olan bir milyon.300.bin kabrin bulunduğu Çağatay döneminden kalan KARLUK ATAM MEZARLIĞI ile Turfan şehrindeki Uygur Kapanlığı'na merkezlik eden tarihi İDİKUT HARABE ŞEHRİ ve Kaşgar sokakları ile yüzlerce kilometre uzunluğundaki "kariz" adı verilen YERALTI SU KANALLARI hakkında anlattıkları dikkatle ve ilgiyle takip edildi...


DTSH Başbakanı Cengiz, Avrupa Parlamentosu'nda ve BM'lerde DUK'un çalışmalarından övgüyle söz ederek, Sürgün  Hükümete destek olan Japonya ve Kanada ülkelerine teşekkür etti. Çin'i ve Türkiye'yi "Uygur" meselesini sorun olmaktan çıkarmaya davet eden Sürgündeki Başbakan, Pekin Hükümeti'ne seslenerek, 6 - 7 aydır kendilerinden haber alınamayan Uygur asıllı 35 TC vatandaşının akibetleri hakkında bilgi vermeye, bu kişilerin yakınları ile iletişim kurmaları için imkan sağlamaya ve İlham Tohti, Abdulveli Keremkari başta olmak üzere düşünce suçlusu olarak gözaltına alınanları serbest bırakmaya davet etti...


İsmail Cengiz oturum başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada; "...Doğu Türkistan maalesef 2017 yılı Mart ayından bu yana adeta karantina altına alınmış durumdadır. Mao dönemini, Nazi Tehcir Kampları'nı mumla aratacak derecede bir cehennem hayatı yaşandığı söylenmektedir. Geliş ve gidişlerin kısıtlandığı, Halkın elindeki bütün pasaportların toplandığı iddia edilmektedir. Yurt dışında bulunan bütün Çin vatandaşı Uygur ve Kazakların geri çağrıldıkları, çağrıya uymayanların aile fertlerine çeşitli baskılar uygulandığı, birçok işadamının mal ve mülklerine el konulduğu iddia edilmektedir. İlk defa burada resmen açıklıyorum ki, Türk Vatandaşlığını elde etmiş olan 35 Uygur Türkü'nden 6 – 7 aydır haber alınamamakta, nerede oldukları bilinmemekte, yakınlarıyla görüşmelerine dahi izin verilmemektedir. Konuyla ilgili Pekin Büyükelçiliğimiz bilgi sahibi olmasına ragmen, şu ana kadar bu Uygur asıllı T.C. vatandaşlarının akibetleri konusunda Çin makamlarından resmi bir cevap alınamadığı bilinmektedir..." dedi.


Konferansın bitiminde soru-cevap kısmında dinleyicilerin sorularını değerlendiren Sürgündeki Başbakan Cengiz; İpekyolu projesiyle artık geri dönüşü olmayacak şekilde hür ve demokratik dünya ile buluşan Çin"in, kısa sürede demokrasiye ayak uydurması ve bunun için de kendisine; hem Batı dünyası hem de İslam dünyası ile entegre olan Türkiye gibi bir partner bulmasının şart olduğunu; aynı zamanda bu işbirliğinin, Uygur sorunun sağlıklı şekilde çözümü için de dünyâda en uygun seçenek olarak gözüktüğünü..." vurgulayarak; Çin Hükümeti'ni; terbiyeleme eğitim kamp çalışmalarının sonlandırılması, insanların temel haklarının karşılanması ve temel insani taleplerinin karşılanması noktasında sözde "Şincang Özerk Bölge Halk Hükümeti" yetkililerine gerekli talimatları göndermeye davet etti.

İsmail Cengiz konuşmasında; "...Aşırılıkların önüne geçilmesi, radikalizmin ve fundamentalizmin tehdit ve etkisinin bertaraf edilmesi noktasında Türkiye ile Çin'in sorunun çözümü için acil bir kriz masası oluşturmasında fayda vardır... Bu masada diasporadaki akil adamların da görevlendirilmesinde fayda vardır... Her iki ülkenin birlikte siyaset geliştirmesi, dalga etkisiyle Avrasya coğrafyasındaki ülkeleri de rahatlatacaktır... "İpekyolu Hattı"nın güvenliği de sağlanmış olacaktır... " dedi...

Son Güncelleme: 15.01.2018 11:37
Anahtar Kelimeler:
Doğu Türkistan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.