Musul valisi Nuceyfi: ABD Türkiye'nin Musul'u kurtarma operasyonunda rol almasını ısrarla istiyor

  DIŞ HABER- Irak'ın Musul Valisi Etil El Nuceyfi Amerika ziyaretinden sonra ilk televizyon görüşmesini Türkmeneli Televizyonuna verdi. Washington'da önemli temaslarda bulunan Musul Valisi Etil El Nuceyfi, Türkmeneli Televizyonu Genel Müdürü...

21 Mayıs 2015 Perşembe 12:16
Musul valisi Nuceyfi: ABD Türkiye'nin Musul'u kurtarma operasyonunda rol almasını ısrarla istiyor






  DIŞ HABER-

Irak'ın Musul Valisi Etil El Nuceyfi Amerika ziyaretinden sonra ilk televizyon görüşmesini Türkmeneli Televizyonuna verdi. Washington'da önemli temaslarda bulunan Musul Valisi Etil El Nuceyfi, Türkmeneli Televizyonu Genel Müdürü Yalman Haceroğlu'nun sorularını yanıtladı. Washington'dan silahlanma sözü aldıklarını söyleyen El Nuceyfi, Musul'un kurtarılması için kurulan güçlerin eğitiminde Türkiye'nin lojistik anlamındaki desteğinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

El Nuceyfi Musul özel federe projesine de değindi. Washington'dan silahlanma sözü aldıklarını vurgulayan El Nuceyfi, “Amerika yönetimi Kürt ve Sünnileri silahlandıracak” dedi. El Nuceyfi, Amerika Yönetimi Türkiye NATO'nun önemli bir üyesi olduğunu açıklarken Türkiye'nin Musul'u kurtarma operasyonunda rol almasını destekledikleri ve onayladıklarını belirtti. Musul valisi Amerika Yönetimi’nin Türkiye'nin Musul'u kurtarma operasyonunda rol almasını ısrarla istediklerini belirtti. Görüştükleri Amerikalı yetkililere IŞİD ile mücadele için silaha ihtiyaçları olduğunu aktardıklarını anlatan Nuceyfi, "ABD yönetimi, Sünni güçler ve Peşmergenin silahlandırılması için bize garanti verdi” dedi.

El Nuceyfi “Amerika kongresi silahlanma kararını bir baskı sonucu aldı. Amerika Kongresindeki Cumhuriyetçiler Irak'ta Sünnilerin silahlandırılmasını istiyor” şeklinde konuştu. Musul valisi konuşmasında Amerika'daki temasları kapsamında Amerikalı askeri yetkililerden ve Koalisyon güçleri içerisinde yer alan ve IŞİD ile mücadeleyi ve Irak'ta yapılan savaşı yakından takip eden John Allen, Obama'nın Irak'ın güvenlik dosyasından sorumlu müsteşarı Brent Magret ve Pentagon’dan bazı yetkililerle görüşmelerde bulunduklarını belirtti. Ramadi'deki şiddetlenen çatışmalara da değinen Musul Valisi El Nuceyfi, "IŞİD, savaşı Anbar iline taşıdı, ve dikkatleri Musul'dan Anbar'a çevirmede başarılı oldu. Çünkü Musul operasyonu için hazırlanan kuvvetler, Bağdat ve Anbar sınırına kaydırıldı" ifadesini kullandı. “Anbar büyük bir yer, buradaki savaş kolay olmayacak” diyen El Nuceyfi, “Buradaki bazı Sünni aşiretler henüz silahlandırılmış değil, bu da IŞİD'e yardım sağlar” şeklinde konuştu. Musul için yeni kurtarma planı hazırlanmasını isteyen El Nuceyfi, “Sadece Bağdat güçleri ile Musul operasyonu olmaz. Anbar olayları nedeniyle güçlerin çoğu tedbirler için Bağdat ve Kerbela iline kaydırıldı” dedi.

Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usaem El Nuceyfi'den son Ankara ziyaretinde IŞİD'le mücadelede Irak güçlerine askeri anlamda destek istediğini söyleyen Etil El Nuceyfi, “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usaem El Nüceyfi bunu Ankara'da dile getirdi” dedi. Türkiye'nin askeri anlamda yardımda bulunduğunu söyleyen El Nuceyfi, “Lojistik anlamda destek yapılıyor, Türkiye Musul'un kurtarılması için kurulan eğitim kampında çalışmalarını sürdürüyor” dedi. Musul özel federe projesine değinen El Nuceyfi, “bu proje geliştirilmeli” dedi. El Nuceyfi Musul özel federe projesi içerisinde tüm tarafların yer almasını istediklerini belirterek, “Musul'daki tüm halkların hakları bu projeyle garanti altına alınacak” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Türkmeneli Tv genel müdürü Yalman Haceroğlu'nun Musul valisi El Nuceyfi ile yaptığı görüşme

Haber- kamera-Ahmet Haşim MUHTAROĞLU / TUZHURMATU ()

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.