On binlerce Amerikan askeri Almanya'ya geldi
Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs kabusu, batılı ülkelerde bir kaos çıkarabilir mi? Aşı mücadelesi askeri müdahaleye neden olur mu? Bu sorular Almanya'da kamuoyunda tartışmalara neden oluyor. ABD yönetimi Almanya'dan 6 bin askerini geri çekeceğini açıklamasının üzerinden bir hafta geçmeden, aynı ülkeye 23 bin asker gönderdiği ortaya çıktı.


Almanya'da üretilen Covid-19 aşısı pazarlığının iki ülke arasında pazarlıklarının devam ettiği bir sırada binlerce silahlı ABD askerinin ülkeye gelmesi sosyal medyada paniğe neden oluyor.22 Trilyon Dolarlık aşı savaşı
ABD'nin en yoğun askeri personelinin bulunduğu Kaiserslautern'de önlemler artırılırken, AB içinde düzenlenecek olan tatbikatlar süresince askerlerin Covid-19 taramasından geçirileceği açıklandı.
ALMANYA ABD ARASINDA AŞI SAVAŞI KIZIŞIYOR
Koronavirüse karşı aşı geliştirme arayışları sürerken, Alman bilim insanları tarafından geliştirilen yeni tip aşıya Amerikan hükümetinin el koyma girişimi iki ülkeyi karşı karşıya getirdi. Covid-19 aşısı için Alman şirkete önerilen milyarlarca dolarlık destek sözü işe yaramadı. Böyle bir ortamda binlerce ABD askerinin tatbikat gerekçesiyle Almanyaya gelmesi, kamuoyunu endişeye sevk ediyor. Almanya ve ABD arasındaki ilişkileri zorlayan aşı krizinin aşılabilmesi için görüşmeler devam ederken Tübingen ilaç firması CureVac'ın şu anda araştırdığı ve yaz aylarında ilk kez insanlar için sadece ABD için test edilebileceğini duyurmuştu. CureVac şirket kurucusu Ingmar Hoerr, şirket merkezinin ABD'ye taşınması yönündeki baskılara boyun eğmeyeceklerini açıklamıştı. Merkel yönetimi, koronavirüsle mücadele için araştırma yapan şirketlere 140 milyon Euro destek vereceklerini açıklarken, ABD yönetimi bu rakamın 10 katına varan destek sözü veriyor.ABD'li ilaç şirketleri ve Trump yönetimi CureVac'ın Avrupa'da lisanslanmasına ve üretilmesine şiddetle karşı çıkıyor. Dünya Sağlık örgütü DSÖ, ilk kez insanlar üzerinde denenmesine başlanan aşının hangi ülke kaynaklı olduğunu henüz açıklamasa da, Almanya ile ABD arasındaki CurVac krizinin daha da derinleşmesinden kaygı duyuluyor. Dört yıl önce Alman otomotiv şirketlerine milyarlarca dolar vergi cezası kesen ABD yönetiminin ağır baskısı Merkel yönetimini zor durumda bırakmıştı.