Pentagon Türkiye'nin F-35 programı askıya alındığını duyurdu

Türkiye'nin F-35 macerası sona eriyor. Kimi uzmanlara göre Türk ordusu F serisi bağımlılığından sonsuza kadar kurtulabilir. Beyaz Saray'ın yaptığı Türkiye açıklamasının ardından Pentagon, Türkiye ile F-35 programını durdurduklarını duyurdu..

17 Temmuz 2019 Çarşamba 22:05
Pentagon Türkiye'nin F-35 programı askıya alındığını duyurdu






Pentagon Türkiye'nin F-35 programı askıya alındığını duyurdu



Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 savunma füze sistemlerinin ardından ABD yönetimi, F-35 programını dondurduğunu açıkladı. Pentagon'dan yapılan açıklamada Türkiye'nin F-35 programındaki katılımını askıya alındığını duyurdu. Türkiye'nin bu konuda nasıl bir adım atacağı henüz belli değil. 

PENTAGON TARTIŞMALARA NOKTAYI KOYDU

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Türkiye'nin S-400 alımına ilişkin basın toplantısı başladı. Bakanlık, "Türkiye'nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz" açıklamasında bulundu.

Beyaz Saray’dan F-35 açıklaması: Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır

EĞİTİM GÖREN TÜRK PERSONEL AY SONU GERİ DÖNECEK

F-35 eğitimi alan Hava Kuvvetleri'ne mensup pilot ve teknik ekibin Mayıs ayı başında F-35 programına erişimi kısıtlanmıştı. Halen ABD'de bulunan TSK personelinin ay sonu Türkiye'ye geri döneceği açıklandı. 
Türk ekibinin F-35 bilgilerine ulaşımı kesildi, ilgili tüm personel 31 Temmuz tarihine kadar ABD’den ayrılacak" ifadelerine yer verildi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye’nin F-35 programına olan katılımın askıya alındığını ve 31 Temmuz itibari ile de programdan çıkarılma işlemlerinin tamamlanacağını aktardı.

MİLYARLARCA  DOLARLIK ZARAR

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin F-35 programının olan katılımının askıya alındığını duyurmasının ardından detaylı bilgiler gelmeye devam ediyor. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "F-35 projesi içerisinde Türkiye’nin yer almaması büyük bir etki oluşturmayacaktır, ancak bu durum 900 parça üreten 10 Türk firmasında iş kaybına ve milyarlarca dolar zarara sebep olacaktır. 

Pentagon olarak bilinen ABD Savunma Bakanlığından Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 füze savunma sistemlerinin teslimatının başlamasından sonra, F-35 savaş uçakları programına katılımıyla ilgili açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, Türkiye'nin F-35 programına olan katılımın askıya alındığını ve 31 Temmuz itibari ile de programdan çıkarılma işlemlerinin tamamlanacağı kaydedildi.

Pentogan’da gerçekleşen basın toplantısında konuşan Savunma Alımları Müsteşarı Elen M. Lord, Türkiye’nin F-35 programından çıkartılmasının programa etkilerinin minimum olacağını söyleyerek “F-35’leri tek başımıza üretebiliriz” dedi. Programda yer alan tüm ülkelerin Türkiye’nin programdan çıkartılmasını kabul ettiğini ifade eden Lord, Türk ekibinin F-35 bilgilerine ulaşımının kesildiğini ve ilgili tüm personelin 31 Temmuz tarihine kadar ABD’den ayrılacağını duyurdu.

“DEFALARCA UYARDIK”

Lord ayrıca “Türkiye ile hala çalışmaya devam edeceğiz” diyerek, ABD hükümetinin Patriot savunma sistemlerini defalarca teklif ettiğini savundu. Lord, 2017 yılından beri Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemleri ile ilgilendiğini açıkça beyan ettiğini o dönemden bugüne kadar ABD hükümetinin tüm yetkililerinin bunun var olan sistemler ile uyumsuzluğu konusunda defalarca uyarıda bulunduğunu söyledi. S-400 sistemlerinin yanında özellikle F-35 programının ve özellikle hayalet uçak kapasitesi ile ilgili çalışmaların yapılamayacağını ifade den Lord, kararların gelecekteki gelişmelere göre değişebileceğini söyledi.

"TÜRKİYE UZUN SÜRELİ VE GÜVENİLİR BİR ORTAKTIR"

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"ABD, meşru hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak için hava savunma çözümleri sunmak amacıyla Türkiye ile aktif bir şekilde çalışmaktadır. Bu yönetim, Patriot hava savunma sistemlerini alması için Türkiye'ye birçok öneri yapmıştır. Türkiye uzun süreli ve güvenilir bir ortaktır ve 65 yılı aşkın süredir NATO müttefikidir fakat S-400'leri alması, NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzak durmak için birbirine yaptığı bağlılık vaadine zarar vermektedir."

Açıklamada ayrıca, S-400 alımının, Türkiye'nin NATO ile beraber operasyon yapma kabiliyetini de etkileyebileceği belirtilerek, "ABD, Türkiye ile stratejik ilişkisine halen çok değer vermektedir. NATO müttefikleri olarak ilişkilerimiz çok katmanlıdır ve sadece F-35'lere bağlı değildir. Silahlı kuvvetlerimiz arasındaki ilişki güçlüdür. Türkiye'de S-400 sistemlerinin varlığının farkında olarak, Türkiye ile yoğun bir şekilde iş birliği yapmaya devam edeceğiz." ifadeleri kullanıldı.

Son Güncelleme: 18.07.2019 06:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.