Türkiye-ABD ilişkileri kritik sürece giriyor

İstanbul Okan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Baydur Türk-Amerikan ilişkilerinin orta vadede gergin işleyeceğinin göstergelerine değindi.

22 Şubat 2019 Cuma 10:36
Türkiye-ABD ilişkileri kritik sürece giriyor






Türkiye-ABD ilişkileri kritik sürece giriyor

İstanbul Okan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Baydur son üç yılda inişli-çıkışlı bir seyir izleyen Türk-Amerikan ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu. "Rahip Brunson olayı, Patriotların verilmemesi, PYD terör örgütün desteklenmesi, vize engeli, iki bakanımızın ABD'ye girişine yasak getirilmesi ve FETÖ'nün iadesinin gerçekleşmemesi gibi meseleler Türkiye-ABD arasında karşılıklı siyasal beyanlara en sert şekilde yansıyan biçimde gerilime sebep oldu" diyen Baydur ABD'nin Fırat'ın doğusundan çekilme istek ya da kararının, ani bir şekilde Başkan Trump tarafından açıklanmasından sonra, giderek sıklaşan Türk-Amerikan diplomasi trafiğinde gerilimin zaman zaman yumuşadığını da ifade etti.

ABD İÇİNDEKİ FARKLI ODAKLARIN SİYASAL İRADE YARIŞI DA ZARAR VERİYOR

Gerçekte, Türkiye-ABD arasındaki direkt meseleler dışında, ABD içindeki farklı odakların siyasal irade yarışı da, ek bir varyant olarak bu gerilimi, özellikle Türkiye'nin siyasal gelecek tasavvurunu olumsuz etkileyecek biçimde besliyor.

Bunları sıralarsak...

ABD asla Fırat'ın doğusundan çekilmeyecek. Bunu bir oyalama taktiği olarak görüyor.
ABD'nin buradan çekilmesi demek hedefe koyduğu İran'ın bölgede ve sahadaki kazanımlarının tescillenmesi anlamına gelecektir.
ABD çekilirse Ukrayna ve Kırım'a sıkıştırılmış, ambargo altındaki Rusya'nın artık Akdeniz jeo-politiğinde başat bir aktör olacağı kabullenilmiş olacaktır.
ABD çekilirse, Amerikan dış politika belirlenmesinin ana parametresi olan ''İsrail güvenliği'' belirsiz bir mecraya bırakılmış olacaktır.

NATO müttefiki Türkiye, böyle bir çekilme durumunda Astana ve Soçi süreçleriyle belki bir ivme ve güç kazanmış Türkiye-Rusya ve İran işbirliği giderek kalıcı hale gelecektir ki, bu durum NATO müttefiki Türkiye'nin ''Atlantik ittifakı''ndan, Avrasya Bloku'na yaslanmasını getirecektir.
Trump'ın kendi politik tahayyül ve perspektiflerinin dışında, Pentagon'un seçerek göreve getirdiği, Mike Pompeo, John Bolton ve Gina Haspel'in başını çektiği yapılanma geleneksel Amerika-Rus antagonizmasına dayanmaktadır.

TÜRKİYE EKONOMİSİ BUNDAN OLUMSUZ ETKİLENECEK

Tüm bu maddelere ayrıca Akdeniz'deki Petro-Politik çekişmeleri de eklemek gerekir.

Ayrıca, devam eden Türkiye-Rusya-İran kümülatif iradesi, Temmuz'da montajı başlayacak S-S400 hava savunma sisteminin Rusya'dan alınması, Türkiye'nin İran ambargosuna katılmayan ülkeler ile birlikte, ''İran'ın çevrelenme'' stratejisine uymayışı, Türkiye'nin Venezuela'ya verdiği destek, Türk-Amerikan ilişkilerinin en azından belli bir orta vadede gergin işleyeceğinin göstergesidir.

Bu durumda, kırılgan bir yapı arz eden Türkiye'nin makro-ekonomik dengeleri ve finansal yapısı üzerinden çok muhtemel bir baskı ortaya çıkarır ki, Türkiye ekonomisinin bundan olumsuz etkilenmesi uzak bir ihtimal değildir.

Anahtar Kelimeler:
ABDProf. Dr. Mithat Baydur
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.