Türkiye'ye tabanca bile satmayan ABD'den ortak füze üretimi teklifi

PKK'lı katilleri Suriye'de silah yardımına boğan Amerikan yönetimi, S-400 satışlarını engellemek için, Ankara'ya ortak füze üretimini teklif etti. 

06 Nisan 2018 Cuma 09:26
Türkiye'ye tabanca bile satmayan ABD'den ortak füze üretimi teklifi






Türkiye'ye tabanca bile satmayan ABD'den ortak füze üretimi teklifi


Yıllardır Türk Silahlı Kuvvetleri'ne gizli silah ambargosu uygulayan terör örgütü PKK'nın silah tedarikçisi ABD'den Ankara'ya çılgın teklif. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün istediği parasıyla almak istediği SIG Sauer marka tabancaların satışına onay vermeyen Washington, Patriot füze sistemlerini birlikte üretmeyi önerdi. S-400'lerin teslimat sürecinin hızlandırılması, Türkiye'de ortak üretim anlaşmasının imzalanmasının ardından paçaları tutuşan Amerikan yönetimi, yeni ambargo şantajıyla birlikte ortak üretim teklifinde bulunması ciddiye alınmadı...

SIG SAUER REZALETİNİ ANKARA UNUTMADI


Çok değil, geçtiğimiz yıl başına kadar Emniyet Genel Müdürlüğü'nün peşin parayla satın aldığı SIG Sauer marka yakın koruma silahları, ABD kongresinde engellenmiş, satış işleminin iptal edilmesiyle kalınmamış, Ankara adeta aşağılanmıştı. Türkiye son olayın ardından Giresun'da yıllardır üretilen Girsan adlı tabancalardan 35 bin adet satın alarak polis teşkilatına dağıtmıştı. Halen emniyetin elinde bulunan ABD yapımı SIG Sauer tipi silahlar alınan karar doğrultusunda kullanımdan kaldırılarak Girsan MC28SA model tabancalar polis teşkilatında kullanılacak. 

HANGİ DAĞDA KURT ÖLDÜ SORUSU 

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füze sistemlerinin teslimatını önlemeye çalışan ABD yönetiminin, PKK'lı katillere tanksavarlar, gelişmiş füzeler, binlerce tır dolusu silah dağıttığı Ankara'da unutulmadı. ABD silah sistemlerine bağımlılığın azaltılması yolunda atılan adımların hızlandığı bir dönemde Türkiye'ye gelen Amerikan Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İlişkilerden Sorumlu Kıdemli Müsteşar Yardımcısı Vekili Büyükelçi Tina Kaidanow'un teklifi pek bir anlam ifade etmiyor. Kaidanow'un Ankara'ya Patriot füze sistemlerini ortak üretmeyi teklif ederken Türkiye'ye ambargo şantajı yapmayı da ihmal etmedi. Kaidanow, Patriot hava savunma sisteminin Türkiye’ye olası satışına ilişkin "güncellenmiş fiyat" önerisinin yanı sıra ABD yönetiminin hava ve füze savunma sistemi konusunda birlikte çalışmaya olan ilgisini tasdik eden ortak üretim ve ortak geliştirme yöntemlerini de içeren bir "niyet muhtırası" taslağı sundu.

S-400 ENDİŞESİ AMERİKA'NIN KABUSU OLDU

Büyükelçi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 tedarik etmesine ilişkin olarak ABD’nin duyduğu endişeyi samimi ve açık bir dille vurguladı: "Türkiye’nin hava savunmasını geliştirmek istemesini anlıyor ve takdir ediyoruz. Ancak tüm NATO ülkelerinin NATO sistemleriyle çalışabilen askeri teçhizata sahip olmaları gerekir. Bir Rus sistemi bu standardı karşılamaz. Bu türlü bir tedarik aynı zamanda NATO’nun Varşova Zirvesi’nde alınan ‘Halihazırda sahip olunan Rusya kaynaklı askeri teçhizata bağımlılıktan ulusal çabalarla uzaklaşılsın’ kararıyla da bağdaşmamaktadır."

YAPTIRIM YASASI ŞANTAJI

"Türk hükümet yetkilileriyle yaptığımız çok sayıdaki görüşmede, S-400 tedariki konusundaki endişelerimizi vurguladık. Bu konunun, Türkiye’nin ABD ve NATO ile savunma ilişkileri üzerindeki etkilerine ilave olarak, dışişleri bakanlığımız ‘Amerika’nın Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası’nın (CAATSA) uygulanmasını da çok ciddiye almaktadır. CAATSA’nın 231. bölümündeki listede yer alan Rusya kuruluşlarıyla savunma ile ilgili herhangi bir alışveriş yapmaktan vazgeçmeleri yönünde Türk hükümetine baskı yapmaya devam ediyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.