• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. MEB'ten skandal uygulama | Ortaokul sınıfına mekat mezar koydular 
Eğitim
Yayınlanma: 25 Şubat 2024 - 15:32

MEB'ten skandal uygulama | Ortaokul sınıfına mekat mezar koydular 

İlk okul sıralarında temel eğitim sistemi içine sızan diyanet çocukları mezarlık temizliğinin ardından sınıfa kurdukları mezar maketi ile hayatını kaybedenlere ağıt yakmayı öğretmeye başladı

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
MEB'ten skandal uygulama | Ortaokul sınıfına mekat mezar koydular 

MEB'ten skandal uygulama | Ortaokul sınıfına mekat mezar koydular 


Türk eğitim sistemini AKP iktidarları süresince hallaç pamuğuna çeviren, eğitim kalitesini yerle bir eden Milli Eğitim Bakanlığı, ilk okul sıralarında temel eğitime ihtiyaç duyan çocuklara mezarlık bakamından sonra bu kez bir ortaokulda sınıflara kurulan maket mezarlıklarla mezarlık dualarını ve ağıt yakmayı öğretmeye başladı. Türk çocuklarını dünya gerçeklerinden, hayatın içinden koparan MEB, diyanet eliyle dinci cemaat ve tarikatlara layık birey yetiştirmeye çalışıyor. Ortaokullarda matematik ve temel bilimler dersini azaltan Bakanlığın adeta terk ettiği alanları tarikat destekli dernekler doldurmaya başladı.

Laik eğitimi tehlikeye atan ve uzmanların tüm uyarılarına karşın neredeyse tüm kademelerdeki okullarda uygulamaya konan Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi giderek yaygınlaşıyor. Bunun son örneği de Kars'ta bir ortaokulda görüldü.


Proje kapsamında Kars Merkez İmamhatip Orta okulu'na, öğrencilere “sabır” konusunu anlatmak için mezar maketi kuruldu. Çocuklardan “yaşamını yitiren anneleri için ağıt yakması” istendi.

Okulun sosyal medya hesabından yayımlanan görüntüler tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili tartışmalar sürerken Kars Valisi Ziya Polat'ın da söz konusu paylaşımı beğendiği ortaya çıktı.  

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) konuya ilişkin yazılı bir basın açıklaması yayımladı. ÇEDES projesini değerlendirirken yalnızca eğitim bilimi ve pedagojik açıdan değerlendirmenin eksik olacağına dikkat çekilerek asıl sorunun iktidarın düşünen, sorgulayan ve eleştiren nesiller yetiştirmek yerine, biat eden nesiller yetiştirmek istediğine vurgu yapıldı. Açıklamada ÇEDES projesinin laiklik ve cumhuriyet karşıtı bir uygulama olduğuna vurgu yapıldı.


ÇEDES PROJESİNDEN VAZGEÇİLSİN

Açıklamada şu ifadelere yer veridli: 'Bu adım aynı zamanda başka inanç ve mezhep sahibi velileri yok sayma, tek din tek mezhep dayatması olarak algılanmalıdır.

Son olarak Kars Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nda ÇEDES projesi kapsamında 'sabır' konusunu işlemek için okulda maket mezar kuruldu.

Bu etkinlik kapsamında bir öğrencinin maket mezar başında ağıt yaktığı görüldü. Okulun sosyal medya hesabında şu açıklamalar yapılıyor: 'ÇEDES projesi değerler kulübü ocak ayı sabır temalı etkinliğimiz gerçekleştirilmiştir. Öğrencimiz vefat eden annesine özlemini sabır temasıyla sahnelemiştir.'

Sosyal medya hesabından paylaşılan videoyu Kars Valisinin de beğenmesi maalesef devletin birçok kademesinin anti laiklik uygulamalarına karşı örgütlü biçimde davrandıklarını gösteriyor.

Ayrıca 'Okullarda bir öğün yemek ücretsiz olsun' çağrısını yanıtsız bırakan iktidar Diyanetin dayattığı ÇEDES projesi kapsamında  okullarda 'askıda simit' uygulamasını destekliyor.

Osmaniye’de ÇEDES kapsamında birçok okulda askıda simit uygulamasının başlatıldığı görülmüş yine Ankara’da da bir okulda kantine “askıda simit” standı kuruldu.

Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) kapsamında öğrenciler camilere götürülüyor ya da din görevlileri okullara gelerek çeşitli konularda seminerler veriyor.

Yine ÇEDES kapsamında öğrencilere müfredat dışı uygulamalar da yaptırılıyor. Bunların en yaygın olanlarından biri de cami temizliği. Tekirdağ ve Batman’da öğrencilere cami temizletildiğini ve bazı okullarda da öğrencilere mezar temizliği yaptırılmasını gündeme gelmişti.


Rize'de Ardeşen Seslikaya Ortaokulu öğrencilerine de ÇEDES kapsamında cami temizliği yaptırıldı. Muş Bulanık’ta da Bulanık Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden camide temizlik yapmaları istendi.

Çocuklarımıza nasıl yaklaşılacağını bilmeyen, eğitim biliminden pedagojiden yoksun kişileri okullara sokmak, özellikle soyut düşünce çağına girmemiş küçük çocuklar için ‘ölüm-yaşam, günah ve ceza’ gibi soyut kavramlara maruz kalmak, travmatik etkileri beraberinde getirecektir.

Anayasa başta olmak üzere eğitimle ilgili yasa ve yönetmeliklerle aykırılıklar taşıyan, laik eğitim ile adı aynı cümle içinde dahi geçemeyecek olan bu protokol derhal iptal edilmelidir. Çocuklarımızın eğitim almak için geldikleri okullarda, böylesi laiklik karşıtı ve kendilerini manen ve fiziken güvencede hissetmeyecekleri hiçbir uygulamaya izin verilmemelidir.

Siyasi iktidar ÇEDES projesi ile çocuklar ve gençlerin eğitimini araçsallaştırarak çocuklarımızı ve gençlerimizi Diyanet'e teslim etmektedir. Bu uygulama okulların Diyanetin arka bahçesi haline getirilmesi ,laik eğitimden vazgeçilmesi, dini eğitime geçilmesi için atılan somut bir adımdır.'


 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Akbank’tan öğrencilere karne hediyesi! Ücretsiz iPhone, MacBook Air ve AirPods Max dağıtılıyor
Akbank’tan öğrencilere karne hediyesi! Ücretsiz iPhone, MacBook Air ve AirPods Max dağıtılıyor
İzmir’de 732 bin 341 öğrenci karnesini aldı
İzmir’de 732 bin 341 öğrenci karnesini aldı
Ankara’da öğrencilerin karne heyecanı
Ankara’da öğrencilerin karne heyecanı
Bakan Tekin, öğrenciler ile birlikte halat çekti
Bakan Tekin, öğrenciler ile birlikte halat çekti
Son Haberler
Sadece dikkat şampiyonları başarabiliyor: 3 farkı bulmak için yalnızca 12 saniyeniz var
Sadece dikkat şampiyonları başarabiliyor: 3 farkı bulmak için yalnızca...
Haritada kaybolmuş bir huzur köşesi: Şehirden uzak, huzura yakın... Tertemiz havası ve serin sularıyla büyülüyor
Haritada kaybolmuş bir huzur köşesi: Şehirden uzak, huzura yakın......
Yalnızca izleyen değil, oynayan 5 burç: Oyunculuk genlerine işlemiş
Yalnızca izleyen değil, oynayan 5 burç: Oyunculuk genlerine işlemiş
Cebinizde servet olabilir! O bozuk para altın değerinde... Elinizde varsa sakın harcamayın
Cebinizde servet olabilir! O bozuk para altın değerinde... Elinizde...
Görenler gözlerine inanamıyor: Huzur, su ve tarih iç içe... İzmir’e 4 saat mesafedeki bu yer büyülüyor
Görenler gözlerine inanamıyor: Huzur, su ve tarih iç içe... İzmir’e...
Ege'de deprem oldu | 4.3 İzmir'de hissedildi
Ege'de deprem oldu | 4.3 İzmir'de hissedildi

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.