MEB'ten skandal uygulama | Ortaokul sınıfına mekat mezar koydular 

İlk okul sıralarında temel eğitim sistemi içine sızan diyanet çocukları mezarlık temizliğinin ardından sınıfa kurdukları mezar maketi ile hayatını kaybedenlere ağıt yakmayı öğretmeye başladı

25 Şubat 2024 Pazar 15:32
MEB'ten skandal uygulama | Ortaokul sınıfına mekat mezar koydular 






MEB'ten skandal uygulama | Ortaokul sınıfına mekat mezar koydular 


Türk eğitim sistemini AKP iktidarları süresince hallaç pamuğuna çeviren, eğitim kalitesini yerle bir eden Milli Eğitim Bakanlığı, ilk okul sıralarında temel eğitime ihtiyaç duyan çocuklara mezarlık bakamından sonra bu kez bir ortaokulda sınıflara kurulan maket mezarlıklarla mezarlık dualarını ve ağıt yakmayı öğretmeye başladı. Türk çocuklarını dünya gerçeklerinden, hayatın içinden koparan MEB, diyanet eliyle dinci cemaat ve tarikatlara layık birey yetiştirmeye çalışıyor. Ortaokullarda matematik ve temel bilimler dersini azaltan Bakanlığın adeta terk ettiği alanları tarikat destekli dernekler doldurmaya başladı.

Laik eğitimi tehlikeye atan ve uzmanların tüm uyarılarına karşın neredeyse tüm kademelerdeki okullarda uygulamaya konan Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi giderek yaygınlaşıyor. Bunun son örneği de Kars'ta bir ortaokulda görüldü.


Proje kapsamında Kars Merkez İmamhatip Orta okulu'na, öğrencilere “sabır” konusunu anlatmak için mezar maketi kuruldu. Çocuklardan “yaşamını yitiren anneleri için ağıt yakması” istendi.

Okulun sosyal medya hesabından yayımlanan görüntüler tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili tartışmalar sürerken Kars Valisi Ziya Polat'ın da söz konusu paylaşımı beğendiği ortaya çıktı.  

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) konuya ilişkin yazılı bir basın açıklaması yayımladı. ÇEDES projesini değerlendirirken yalnızca eğitim bilimi ve pedagojik açıdan değerlendirmenin eksik olacağına dikkat çekilerek asıl sorunun iktidarın düşünen, sorgulayan ve eleştiren nesiller yetiştirmek yerine, biat eden nesiller yetiştirmek istediğine vurgu yapıldı. Açıklamada ÇEDES projesinin laiklik ve cumhuriyet karşıtı bir uygulama olduğuna vurgu yapıldı.


ÇEDES PROJESİNDEN VAZGEÇİLSİN

Açıklamada şu ifadelere yer veridli: "Bu adım aynı zamanda başka inanç ve mezhep sahibi velileri yok sayma, tek din tek mezhep dayatması olarak algılanmalıdır.

Son olarak Kars Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nda ÇEDES projesi kapsamında 'sabır' konusunu işlemek için okulda maket mezar kuruldu.

Bu etkinlik kapsamında bir öğrencinin maket mezar başında ağıt yaktığı görüldü. Okulun sosyal medya hesabında şu açıklamalar yapılıyor: "ÇEDES projesi değerler kulübü ocak ayı sabır temalı etkinliğimiz gerçekleştirilmiştir. Öğrencimiz vefat eden annesine özlemini sabır temasıyla sahnelemiştir."

Sosyal medya hesabından paylaşılan videoyu Kars Valisinin de beğenmesi maalesef devletin birçok kademesinin anti laiklik uygulamalarına karşı örgütlü biçimde davrandıklarını gösteriyor.

Ayrıca 'Okullarda bir öğün yemek ücretsiz olsun' çağrısını yanıtsız bırakan iktidar Diyanetin dayattığı ÇEDES projesi kapsamında  okullarda 'askıda simit' uygulamasını destekliyor.

Osmaniye’de ÇEDES kapsamında birçok okulda askıda simit uygulamasının başlatıldığı görülmüş yine Ankara’da da bir okulda kantine “askıda simit” standı kuruldu.

Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) kapsamında öğrenciler camilere götürülüyor ya da din görevlileri okullara gelerek çeşitli konularda seminerler veriyor.

Yine ÇEDES kapsamında öğrencilere müfredat dışı uygulamalar da yaptırılıyor. Bunların en yaygın olanlarından biri de cami temizliği. Tekirdağ ve Batman’da öğrencilere cami temizletildiğini ve bazı okullarda da öğrencilere mezar temizliği yaptırılmasını gündeme gelmişti.


Rize'de Ardeşen Seslikaya Ortaokulu öğrencilerine de ÇEDES kapsamında cami temizliği yaptırıldı. Muş Bulanık’ta da Bulanık Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden camide temizlik yapmaları istendi.

Çocuklarımıza nasıl yaklaşılacağını bilmeyen, eğitim biliminden pedagojiden yoksun kişileri okullara sokmak, özellikle soyut düşünce çağına girmemiş küçük çocuklar için ‘ölüm-yaşam, günah ve ceza’ gibi soyut kavramlara maruz kalmak, travmatik etkileri beraberinde getirecektir.

Anayasa başta olmak üzere eğitimle ilgili yasa ve yönetmeliklerle aykırılıklar taşıyan, laik eğitim ile adı aynı cümle içinde dahi geçemeyecek olan bu protokol derhal iptal edilmelidir. Çocuklarımızın eğitim almak için geldikleri okullarda, böylesi laiklik karşıtı ve kendilerini manen ve fiziken güvencede hissetmeyecekleri hiçbir uygulamaya izin verilmemelidir.

Siyasi iktidar ÇEDES projesi ile çocuklar ve gençlerin eğitimini araçsallaştırarak çocuklarımızı ve gençlerimizi Diyanet'e teslim etmektedir. Bu uygulama okulların Diyanetin arka bahçesi haline getirilmesi ,laik eğitimden vazgeçilmesi, dini eğitime geçilmesi için atılan somut bir adımdır."


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.