SBS binlerce aileyi göç ettirdi

Eğitim sistemindeki değişiklikler binlerce aileyi perişan etti. İstanbul, Ankara gibi şehirlerden Anadalo'ya taşınan aileler var...

05 Ekim 2013 Cumartesi 03:44
SBS binlerce aileyi göç ettirdi








Son SBS sınavının ardından binlerce aile, büyük şehirlerden çocuğunu yakınlarının yanına gönderdi, ya da Anadolu'nun yollarını tutarak daha iyi okullarda okutmaya başladı. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerde Seviye Belirleme Sınavı sonrası binlerce kontejanın boş kalmasının nedeni ortaya çıktı. Artan eğitim maliyetleri ve yüksek puanlar karşısında şaşkına dönen aileler, ya memleketlerine geri dönüyor, ya da çocuklarını yakın akrabalarının bulunduğu şehir merkezlerine yolluyor.  Türk Eğitim Sen, bu konuda kendilerine başvuran binlerce ailenin olduğunu belirterek "Büyük şehirlerde özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi yerlerde bulunan okullardaki kontenjanların kasten boş bırakıldığı" üzerinde duruyor. Sendika yetkilileri çoğu milli eğitim müdürlüğünün talep olmadığı ve boş kalan meslek liselerine öğrenci kaydırmak için Anadolu Lisesi'ndeki öğrencilerin geleceğiyle oynandığını belirterek "Anadolu liselerinde dersliklerde 40'ar kişiyle öğrenim sürerken, Anadolu şehirlerinde bu sayı 20'ye kadar düşüyor. Çocuklarının geleceğini düşünen aileler de bu şehirlere yöneliyor" değerlendirmesini yapıyor.

İstanbul ve Ankara'daki eğitim maliyetleri, eğitim şartları ve puan durumunun kendilerini perişan ettiğini belirten aileler ise deneyimlerini forum sitelerinde paylaşıyor.
Çocuğunu Ankara'dan Erzurum'a götürdüğünü belirten bir vatandaş "Biz de oğlumla birlikte taşındı. Burada 20 kişilik sınıfta eğitim görüyor. Daha iyi bir okulda 40 kişilik sınıftan 20 kişilik dersliğe taşındı. Daha iyi arkadaşlıklar kurdu. Temiz bir çevre. Ankara'daki imkanlar olmasa da derslerinde daha başarılı olacağına inanıyorum" diyor.
Konya'ya gelen bir başka veli ise "İstanbul'da yıllık on bin lirayı bulan eğitim masrafı burada çok daha aşağı üstelik derslikler 20 kişilik. Daha fazla seçenek imkanı çıktı. İstanbul'un karmaşasından kurtulduk. SBS yüzünden memlekete geri döneceğimiz hiç aklımıza bile gelmezdi" değerlendirmesi yapmış
Bir eğitimci ise devlet okullarında hala 90 bin kontenjanın boş olduğuna dikkat çekerken, son sistem değişikliği yüzünden onbinlerce ailenin mağdur edildiğine dikkat çekiyor..

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.