Tarih öğretmenlerinin ATAMA çilesini duyan yok

Atama bekleyen Tarih öğretmenleri dün Ankara Güven Park'ta bir araya gelerek seslerini Milli Eğitim Bakanlığı'na duyurmaya çalıştı

26 Temmuz 2014 Cumartesi 09:12
Tarih öğretmenlerinin ATAMA çilesini duyan yok






Tarih öğretmenlerinin ATAMA çilesini duyan yok

Atama bekleyen öğretmenler, Atama bekleyen Tarih Öğretmenleri, Ağustos Ataması kaç öğretmen atanacak?

Türkiye'nin son 10 yılına damgasını vuran öğretmen atamalarında ortaya çıkan sorun bir türlü çözümlenemedi.Değişen her milli eğitim bakanı ayrı bir atama formülüyle işleri daha karışık hale getirirken, yüzbinlerce öğretmeni için çile dolu bekleyiş bir türlü sona ermedi.

TARİH ÖĞRETMENLERİ EYLEMDE

Halen 120 bin öğretmen açığının bulunduğu okullarda Tarih öğretmeni atamalarında sayı geçtiğimiz yıl ilk kez 10 bin seviyesi üstüne çıktı. Ancak açıklanan rakamın tamamının atanmadığı biliniyor. Dün Ankara Güvenpark'ta toplanan tarih öğretmenleri acil atama çağrısıyla yetkililere seslerini duyurmaya çalıştı.

İslam Tarihi dersinin tarih öğretmenlerine geri verilmesi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinin zorunlu olması, tarih derslerinin ücretli öğretmenlerce verilmemesi ve mezun çok fazla tarih öğretmeni varken hala bölümlere alım yapılması gibi sorunları dile getiren öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı'na ulaştırılması için bir de bildiri yayınladı.

İşte o bildiri.

Sorun 1 : En yüksek puan ile en az alim yapılan bölüm Tarih Bölümüdür. Bunu kabullenmek imkansızdır. Çünkü : Sınava 14.000 kişi giriyor ve her yıl binlerce mezun veriyoruz. Yığılma 30 binin üzerinde. Atama ise Sadece 300. Bu Yığılma Önlenemez.

Sorun 2 : En az ihtiyaç duyulan branş öğretmenliği Tarihtir. Bu içler acısı bir durum ve tespittir.

Bu duruma son vermenin bir yolu şudur: Devlet okullarının hiç birinde Tarih dersleri ücretli öğretmenler tarafından anlatılmamalı.  Böylelikle Tarih okuyan ve kendini bu alanda yetiştiren bilgili kişi sayısı az da olsa artacaktır.

Sorun 3 : İslam Tarihi derslerini  genelde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri anlatıyor. Bu dersi bu konuda sağlam bir eğitim almış Tarihçiler anlatmalıdır. Atama puanı sadece 50 olan ve buna rağmen hala öğretmen açığı var denilen Din Kültürü ve Ahlak bilgisi Öğretmenlerinin bu dersi anlatmaları tarafımızca kabul edilemez. Aynı Besmeleyi çeken biz Tarihçiler, İslam Tarihini gerektiği gibi anlatabilecek bilgi ve yeterlilikteyiz.

Sorun 4 : Tarih atamalarını arttırmak için emekliliği gelmiş Tarih Öğretmenleri zorunlu emekliliğe ayrılmalı ki biz gençler de bu kutsi mesleğe girerek bu işin en helal şekliyle ekmeğimizi yemeliyiz.

Sorun 5 : Nitelikli bir Tarih Dersi almayan nesilleri düşünün. Çağdaş dünya ve Türkiye Tarihi Dersi zorunlu olmalıdır ki yeni nesillerimiz yakın geçmişini iyi bilsin ve küreselleşen dünyanın baş döndüren olaylarını çok çabuk anlayıp, gelecek ile ilgili ön görü sahibi olması sağlansın.

 Sorun 6 : Osmanlı Tarihi olmadan bir Dünya ve Türk Tarihi düşünülemez. Lise 1 den başlayarak Lise son sınıfa kadar Osmanlı Tarihi dersi zorunlu okutulmalıdır. Böylelikle Tarih dersi sayısı arttırılabilecektir.

Sorun 7 : Türk Kültür Tarihi dersleri çeşitlendirilip seçmeli ders sayısı arttırılmalıdır. Yeni nesillerimiz Kültür Tarihini severek ve isteyerek öğrenmelidir.

Sorun 8 : Tarih bölümü gerekli değeri görmelidir. Madem ki ihtiyaç az, neden yılda 7000 kişiye Formasyon veriliyor? Çığ gibi büyüyen üniversitelerin hepsinde neden Tarih Bölümü var? Bu yetmiyormuş gibiİkinci Öğretim gibi seçenekler sunularak mezun sayısında daha da yığılma oluşturuluyor. Buna dur demenin zamanı artık gelmedi mi?

Sorun 9 : Osmanlıca dili Türk Tarihi'nin bir sorunudur. Bu dilin bilinmemesi milyonlarca belgenin karanlıkta kalması demektir. Bu dersi verecek okutman bulunmadığından dersler açılmadan kapatılıyor. PekiEl yazması ödevlerini sabah ezanlarına kadar çözmeye çalışan biz Tarihçiler neciyiz? Temel Osmanları derslerini bizden daha iyi kim verebilir?

Haykırışımızı Duyan Herkesi Bu yazıyı Paylaşmaya ve Sesimizi Duyurmamıza yardımcı olmaya Davet Ediyoruz.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.