Kentsel dönüşüm önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya Referans Medya'ya özel olarak 2015 yılını değerlendirdi ve 2016 yılı yatırım ve beklentilerini açıkladı. Uğur Dumankaya, inşaattan otomotive, Galatasaray sponsorluğundan kentsel dönüşüme kadar gündeme ilişkin sorularımızı cevapladı.

24 Aralık 2015 Perşembe 14:38
Kentsel dönüşüm önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak






Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya Referans Medya'ya özel olarak 2015 yılını değerlendirdi ve 2016 yılı yatırım ve beklentilerini açıkladı. Uğur Dumankaya, inşaattan otomotive, Galatasaray sponsorluğundan kentsel dönüşüme kadar gündeme ilişkin sorularımızı cevapladı.

Sayın Dumankaya, sizce inşaat sektörü 2015 yılını nasıl geçirdi?

Son on yıl içerisinde güçlü bir yapıya kavuşan ve ülke ekonomimiz için önemli bir büyüme unsuru haline gelen inşaat sektörünün ortaya çıkardığı değer, her geçen gün büyüyor. Sektör, alt sektörlere sağladığı dinamizm, istihdamdaki katkısı gibi ekonomik göstergeler ile birlikte ekonomimizin lokomotifi durumda. Kentsel dönüşüm, genç nüfus gibi olgularla sektörde şu an için doymadan bahsetmemiz imkansız. Önümüzdeki 20 sene boyunca sektör, artan bir ivme ile büyümeye devam edecek. Seçimler, döviz dalgalanmaları gibi konjonktürel değişimler yaşansa da sektör orta ve uzun vadede hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki etkinliğini gün geçtikçe artırıyor. 2015 yılı seçim atmosferinin hâkim olduğu bir seneydi. Tüm piyasalar ve yatırımlar seçimlere göre pozisyon aldı ve bir noktada beklemeye başladı diyebiliriz. Gayrimenkul yatırımcıları da ülkemizdeki bu genel havaya uyarak bir müddet bekleme ve konut yatırımlarını öteleme kararı aldı. Bu noktada satış rakamlarında bir miktar düşme yaşandığını söyleyebiliriz. Fakat yabancı yatırımcılar ile ortaya çıkan dinamizm bu düşmeyi önemli ölçüde sübvanse etti. Özellikle Cityscape gibi önemli organizasyonların ardından yabancı yatırımcılar ciddi alımlar yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Dumankaya olarak yabancı yatırımcılar yaptığımız satış grafiklerinde önemli ilerlemeler kaydettik. Öte yandan seçim döneminin atlatılması ile birlikte iç alıcı da bir süredir ötelediği alım kararını işleme sokacaktır. Bu noktada şu ana kadar hedeflerimiz ile performansımızın paralellik gösterdiğini söyleyebilirim. Ayrıca yıl içerisinde dolardaki yükseliş de sektörün performansını etkileyen önemli bir faktör oldu. Doların artışı ve kredi oranlarının yükselme ihtimali satış oranlarına büyük bir ivme kazandırdı. Seçim öncesinde piyasalarda yaşanan belirsiz havanın özellikle konut sektörünü etkilemesi beklenirken dolardaki yükseliş ile parasını TL’ye çeviren yatırımcılar konut sektöründe rekor satışların yaşanmasına sebep oldu. Tabi bu süreçte yabancı konut alıcısının da katkısını göz ardı edemeyiz.




Dumankaya İnşaat olarak 2015 yılında kaç konut yaptınız, satışları ne oldu? 2015 hedeflerinize ulaşabildiniz mi?

2015 yılında ise özellikle yabancı yatırımcılara yaptığımız satışların da yaptığı doping etkisi ile şu anda hedeflediğimiz rakamlar ile performansımız paralellik gösteriyor. 2015 yılında şu an için Anadolu yakası ve Avrupa Yakası’ndaki projelerden toplamda 1179 bağımsız ünite satışı yaparak 453 milyon TL ciro elde ettik. Gayrimenkul sektörü açısından yılın son dönemi oldukça önemlidir ve biz de bu dönemde oldukça önemli satışlar kaydediyoruz. Bu sene içerisinde, Bahçeşehir’de klasik iş ortamı anlayışını tamamen ortadan kaldıran ve daire sahiplerinin evlerinden ayrılmadan iş hayatının günlük trendleri ve ihtiyaçlarını karşılayacağı yepyeni ve konforlu bir anlayışı hayata geçirdiğimiz Flex Office Bahçeşehir’in lansmanını yaptık. Ayrıca, Al Mazaya Holding ile yaptığımız stratejik işbirliği çerçevesinde, İstanbul Anadolu Yakası’nın yükselen yıldız Maltepe’de hayata geçirdiğimiz Ritim İstanbul projesinin toplam 19.920 metrekare büyüklüğündeki arsasını 190 milyon TL bedelle Mazaya ile birlikte satın aldık. Bu yıl içerisinde Galatasaray’ın forma sponsor olduk. 2017–2018 Sezon sonuna kadar devam edecek anlaşma kapsamında Galatasaray, Spor Toto Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası’nda yapacağı iç saha ve deplasman maçlarında Dumankaya logosu bulunan formaları giyecek. Dumankaya olarak bu sponsorluğu hem Türk sporuna yapacağı katkı nedeniyle hem de kendi markamıza katacağı değer dolayısıyla oldukça önemsiyoruz.  







2016 yılından beklentileriniz nedir ve yatırımlarınız devam edecek mi?

Kasım ayında gerçekleştirilen seçimlerin ardından ekonomik ve siyasi atmosfer büyük ölçüde sakinleşecektir. Bu sakinleşme dönemi sektörümüzün 2016’daki gelişim dönemine de katkı sağlayacaktır. Yanı sıra sınır komşularımız Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmeler ülke gündemini ve dolayısıyla ekonomiyi, sektörü yakından etkileyecek önemli unsurlar olacak. Türkiye’nin jeopolitik konumundan dolayı karşı karşıya kaldığı riskler 2016 yılında da devam edecek gibi gözüküyor. 2016 yılında özellikle yılın ikinci yarısında, siyasi belirsizliklerin de ortadan kalkması ve uyum içinde çalışan bir meclis ve hükümet ile piyasaların pozitif anlamda toparlanacağını öngörüyorum. Sektörün 2016’daki önemli gündem maddelerinden bir tanesi de “kentsel dönüşüm” olacaktır. Kentsel dönüşüm, sektörün sadece 2016 yılı gündemi için değil, en az önümüzdeki 10 yılın gündeminde belirleyici bir rol oynayacaktır. 2015 yılında beklemeyi tercih eden iç yatırımcının kararlarını etkilemek üzere enerjik bir strateji kurguluyoruz. Hedefimiz bu kitlenin satın alım kararını hızlandırmak. Öte yandan gün geçtikçe potansiyelini artıran yabancıya satışlar pastasından da aldığımız payı büyütmek istiyoruz. 2016 yılı ekonomide gelecek istikrar ile sektör için kazanımlar elde etme yılı olacaktır. Biz de bu kazanımlar dönemini maksimize etmek istiyoruz. 2016 yılı içerisinde Gebze ve Fikirtepe projelerini görücüye çıkaracağız. Her iki projenin de çalışmaları devam ediyor. Gebze’de 142 dönüm arazi üzerinde 1 milyar TL’lik bir yatırımla 3.500 konuttan oluşacak bölgenin en kapsamlı projesini hayata geçireceğiz. Çayırova’da Yapı Kredi’nin teknoloji üssünün karşısında yer alan arazi, 3. Köprü yolunda yer aldığı için ulaşım açısından da avantaja sahip. Proje için şu anda pazar araştırmaları yapılıyor. Son hazırlıkların ardından bu yıl içinde satışa çıkmayı planlıyoruz.

Piyasaların faiz artışı beklentisi konut satışlarına nasıl yansıyacak?

Sektör büyük ölçüde finansmanını banka kredileri üzerinden sağlıyor. Bu noktada, özellikle faiz artırımı senaryosunda sektörün bir miktar etkilendiğini söyleyebilirim. Fakat biz Dumankaya olarak yeni finansman modelleri geliştirerek para akışının kaynağında çeşitlilik ortaya koymak ve mali göstergelerimizi güçlü tutmak üzere uzunca bir zamandır uğraşıyoruz. Bu çaba sektöre getirdiğimiz pek çok yeniliğin de kaynağı. Bu yüzden bizim gibi farklı finansman modelleri geliştiren şirketler farklı beklentilerden ve faizlerin yükselmesinden çok daha az etkilenecektir.

Grup olarak 2016 yılında inşaat dışında yatırımlarınız olacak mı?

İnşaat dışında, sigorta, filo kiralama, spor salonu, PVC kapı ve pencere sistemleri gibi farklı iş sahalarında faaliyetlerimizi yürütüyoruz. 2016 yılında buradaki organizasyonlarımızı büyütmek için önemli yatırımlar yapmayı hedefliyoruz.

Galatasaray konusuna gelelim. Sıkı bir Galatasaray taraftarı olduğunuzu biliyoruz. Dumankaya İnşaat olarak Galatasaray ile yaptığınız sponsorluk size nasıl yansıdı?

Sektörümüzün önde gelen markalarından biri olarak, futbol camiasının öncü markası Galatasaray ile dinamik yapımıza uyum sağlayan önemli bir anlaşmaya imza attık. Biz, sporun bireysel ve toplumsal gelişime büyük katkısı olduğuna yürekten inanıyoruz. Bu anlaşma ile sporun gelişimine destek verirken, stratejik ortağımız Galatasaray’a da en üst düzeyde katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Öte yandan bu sponsorluk anlaşmasının marka değerimize önemli katkılar yapacağını düşünüyoruz. Dumankaya olarak biz içgörümüzü yansıtan spor dünyasına giriş yapmak istedik. Bu kararın yükselen marka değerimize ivme kazandıracağını düşünüyoruz. Sektörde hangi lokasyonda proje geliştirdiğiniz çok büyük önem arz eder. Biz Dumankaya olarak “şimdi çok özel bir lokasyonda, Galatasaray’ın göğsündeyiz” diyoruz.




2016 yılında ponsorluklarınız devam edecek mi?

Biz bu tür destekleri sosyal bir sorumluluk, toplumsal bir görev olarak görüyoruz. Toplumsal gelişim için de sanata ve spora yapılan yatırımların önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu topluma karşı üzerimize düşen tüm sorumlulukları layıkıyla yapmaya çalışan bir şirket olarak önümüzdeki dönemde de mutlaka bu tarz desteklerimiz devam edecektir.









Son Güncelleme: 24.12.2015 14:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.