• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Gelir Dağılımında Eşitsizlik Yolsuzluk Nedenlerinden
Ekonomi
Yayınlanma: 26 Kasım 2014 - 16:32

Gelir Dağılımında Eşitsizlik Yolsuzluk Nedenlerinden

Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 26 Kasım () - İş yapma maliyetlerini ortalama yüzde 10 artıran yolsuzluk nedenleri arasında gelir dağılımındaki eşitsizlik ve kamu görevlilerinin kazanç sağlama istekleri öne çıkıyor. Türk Sanayici ve İşa

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 26 Kasım () - İş yapma maliyetlerini ortalama yüzde 10 artıran yolsuzluk nedenleri arasında gelir dağılımındaki eşitsizlik ve kamu görevlilerinin kazanç sağlama istekleri öne çıkıyor.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), iş insanlarının yolsuzluğa bakış açısının yanı sıra gelecek beklentilerini ve çözüm önerilerini öğrenmek amacıyla bir anket düzenledi. Anketin sonuçları ise Sabancı Center'da "İş Dünyası Bakış Açısıyla Türkiye'de Yolsuzluk" semineriyle açıkladı.

Anket sonuçlarında, yolsuzluğa sebep olan nedenler dikkat çekiyor. Bu nedenler, gelir dağılımındaki eşitsizlik, kamu görevlilerin kazanç sağlama ve güç kazanma istekleri ve yasal mevzuatın uygulanmaması olarak sıralanıyor. Ankette yolsuzluk algısının en çok arttığı sektör yüzde 48 ile ulaştırma olurken, yüzde 41 ile konaklama ve yüzde 40 oranıyla diğer hizmetler yer alıyor.

Ankette en büyük sorunlar, yolsuzluk algısına neden olan başlıklar, vergi, maliyet, kayıt dışılık ile rüşvet ve yolsuzluk olarak belirtiliyor. Anket sonuçlarına göre, iş dünyasının yüzde 46'sı önümüzdeki dönemde yolsuzluğun artacağını düşünürken; yolsuzluğu en fazla sorun olarak algılayan sektör ulaştırma, en az sorun olarak algılayan sektör ise inşaat oldu.

İnşaat sektörü rüşvet algısının en düşük olduğu alan. İnşaat, yolsuzluğun kendi sektöründe çok sık ve yüksek boyutta olduğunu düşünüyor. İnşaat sektörü temsilcileri, kendi sektörlerinde yolsuzluğun çok yüksek boyutta olduğunu belirtiyor, ancak bunu bir sorun olarak algılamıyor ve yolsuzluk algısı artmıyor. Buna karşılık yolsuzluğun emlak fiyatlarını artırdığına inananların oranı ise yüzde 32'yi buluyor. 

YATIRIMCI GÜVENİ SARSILIYOR
Anketin sonuçlarına göre, haksız rekabet ve yatırımcı güveni sarsılıyor. Buna karşılık toplumsal etkisi ise güvensizlik. Ayrıca yolsuzluğun hukuk devletinde uzaklaşılmasına inananların sayısı ise yüzde 63.

Katılımcıların yüzde 37'si sektöründe yolsuzluğun sık veya yüksek boyutta olduğunu, yüzde 46'sı  ise daha da artacağını düşünüyor. Yolsuzluğun bugün itibarıyla sık, boyutunun da yüksek olduğunu düşünenlerin ise yüzde 57'si yolsuzluğun daha da artacağı görüşünde.

Buna karşın, vergilerin yüksekliği, işgücü maliyetleri ve kayıtdışı ekonomiyi daha önemli
sorunlar olarak sıralayan iş dünyası, rüşvet ve yolsuzluğu orta derecede önemli bir sorun olarak nitelendiriyor.

İHBAR EDİLMİYOR
Şirketlerin yüzde 46'sı etik kuralları bulunmazken, "yolsuzluğu ihbar etmem" diyenlerin oranı ise yüzde 60 gibi oldukça yüksek orana çıkıyor.

Katılımcılar buna gerekçe olarak ise, yasal bir ihbar mekanizması bulunmaması, ihbarın sonuç vermeyeceğini düşünmesi, kimliğinin ifşa edileceğinden çekinmesi ve bir ödüllendirme sistemi olmamasını gösteriyor.

HAK EDİŞTEN KÜMU GÖREVLİSİNE PAY
Katılımcıların yüzde 20'si kamu görevlilerinin yaptıkları bir iş karşılığında belirli bir vakfa ya da derneğe bağışta bulunmayı, "sevap algısıyla" yolsuzluk olarak görmezken; yüzde 17'lik kesim de kamu ihalesinde hakedişten kamu görevlilerine pay vermeyi de yolsuzluk olarak nitelendirmiyor.   

Araştırmada, yolsuzluğun ekonomi üzerindeki mali boyutu hakkında bir bilgi yer almadı. Ancak toplantıda verilen bilgiye göre, uluslararası araştırmalar şirket cirolarından yüzde 8-15 oranında kaynağın yolsuzluklara gidebileceğini ortaya koyuyor.

 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Özgür Demirtaş sesizliğini bozdu
Özgür Demirtaş sesizliğini bozdu
Ege Bölgesi’nin ihracatı 8 ayda 29,2 milyar dolara ulaştı
Ege Bölgesi’nin ihracatı 8 ayda 29,2 milyar dolara ulaştı
Fon skandalında dikkat çeken isimler tartışma konusu oldu
Fon skandalında dikkat çeken isimler tartışma konusu oldu
Ayçiçek Hasat Şenliği Silivri'de yapıldı
Ayçiçek Hasat Şenliği Silivri'de yapıldı
Son Haberler
30 Eylül Ayın son kitap yorumları | Özkan Saçkan inceledi
30 Eylül Ayın son kitap yorumları | Özkan Saçkan inceledi
Gazeteci Fatih Ergin tutuklandı!
Gazeteci Fatih Ergin tutuklandı!
Deniz Göktaş tahliye oldu | Savunmasında neler söyledi
Deniz Göktaş tahliye oldu | Savunmasında neler söyledi
MASAK yöneticisi de var | 4 kişi hakkında tutuklama istendi
MASAK yöneticisi de var | 4 kişi hakkında tutuklama istendi
Öğretmene okul bahçesinde silahlı saldırı can aldı
Öğretmene okul bahçesinde silahlı saldırı can aldı
Bakan Yıldız Rus Mevkidaşı Novak İle Görüştü
Bakan Yıldız Rus Mevkidaşı Novak İle Görüştü

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.