• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Fitch, Türkiye için 2017 büyüme tahminini yükseltti
GENEL
Yayınlanma: 02 Ekim 2017 - 17:01

Fitch, Türkiye için 2017 büyüme tahminini yükseltti

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin, 'Yılın 3'üncü çeyreğinde büyümenin yüzde 7'yi aşmasını bekliyoruz. 2017 yılına ilişkin büyüme tahminimizi haziran ayındaki yüzde 4,7'den yüzde 5,5'e revize ediyoruz.” açıklamasında bul

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Fitch, Türkiye için 2017 büyüme tahminini yükseltti
FRANKFURT (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından, kurumun Türkiye ekonomisine ilişkin 2017 yılı büyüme tahmininin yüzde 4,7'den yüzde 5,5'e çıkarıldığı bildirildi.

Fitch Ratings, eylül ayı küresel ekonomi raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin yeni değerlendirmeler de yer aldı.

Türkiye'de ekonomik büyümenin, yine Fitch'in beklentilerinin üzerinde geldiği belirtilen raporda, “2017 yılının ikinci çeyreğinde, Türkiye ekonomisi ilk çeyrekteki yüzde 5,2'lik yukarı yönlü revizeye kıyasla çok az değişerek yıllık bazda yüzde 5,1 büyüdü.” denildi. 

Büyüme performansının geçici mali tedbirler ve KOBİ'lere borç vermeyi arttıran Kredi Garanti Fonu (KGF) taahhüdünde bir sıçrama da dahil olmak üzere çeşitli hükümet teşvikleriyle desteklenmeye devam ettiği aktarılan raporda, güçlenen Avro Bölgesi ekonomisinin de büyüme performansında destekleyici bir rol oynadığına işaret edildi.

Yüksek frekanslı göstergelerin, güçlü ivmenin 2017 yılı 3. çeyrekte de devam ettiğini gösterdiği vurgulanan raporda, “Yıllık bazda karşılaştırma, geçen yılın 3'üncü çeyreğindeki başarısız darbe girişiminin yol açtığı faaliyetin aksamasına bağlı olarak baz etkileriyle de artıyor olacaktır.” değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentisinin yükseltiği belirtilerek, “Yılın 3'üncü çeyreğinde büyümenin yüzde 7'yi aşmasını bekliyoruz. Bu nedenle 2017 yılına ilişkin büyüme tahminimizi haziran ayındaki yüzde 4,7'den yüzde 5,5'e revize ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı. 

KGF bünyesinde mevcut yeni fonların büyük bölümü çekildiği ve mali tedbirlerin birçoğunun yıl sonundan önce sona ereceği bildirilen raporda, “Bunun sonucu olarak, 2017 yılı son çeyrekte büyümenin yavaşlamasını bekliyor ve 2018, 2019 için büyüme tahminlerimizi yüzde 4,1 olarak koruyoruz.” denildi.

'Türk lirasındaki keskin düşüş etkileri, enflasyon üzerinde baskı oluşturuyor'Raporda, Kasım 2019'da yapılacak seçimler öncesindeki politik konuların hükümetin daha fazla teşvik turunu tetikleyebileceği ve Fitch'in büyüme tahminlerinin yakın geçmişten daha gevşek bir maliye politikasına dayandığı aktarıldı.

Yeni yıla girerken Türk lirasındaki keskin düşüş etkilerinin enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği, manşet ve çekirdek enflasyonlarda çift haneli rakamlar görüldüğü bildirilen raporda, baz etkisinin enflasyonu 2017 yılı 4. çeyrekte çift hanelerde tutmasının beklendiği ve 2 yıllık enflasyon beklentilerinin merkez bankasının yüzde 5'lik hedefinin üzerinde yüzde 8 civarında seyrettiği ifade edildi.

Dolar/TL’de yıl sonu tahmini 3,50 seviyesinde
Çift haneli enflasyonun merkez bankasını 2017'de para politikasını gevşetmekten alıkoyabileceği öngörüsünde bulunulan raporda, “Enflasyonda 2018 yılında beklenen ılımlı düşüş gevşeme için bir miktar alana imkan verebilir. Bu gevşemenin başlangıçta merkez bankasının finansman sağladığı faizlerinde bir değişiklik şeklinde olması beklenir. Türk lirası küresel finansal koşullardaki herhangi bir değişikliğe karşı kırılgan olmaya devam ediyor.' ifadelerine yer verildi.

Raporda, Türkiye'de enflasyonun bu yıl yüzde 9,5, gelecek yıl yüzde 8 ve 2019'da yüzde 7,8 olmasını beklendiği ve politika faizinin de 2017, 2018 ve 2019 yıllarında yüzde 8 olarak öngörüldüğü kaydedildi.

Fitch raporunda, dolar/TL’nin ise yıl sonunda 3,50 seviyesinde olacağı tahmini yapıldı.

“Küresel ekonomi bu yıl önemli ölçüde iyileşti”
Raporda küresel ekonomiye ilişkin ise dünya ekonomisinin bu yıl önemli derecede iyileştiği ve şu anda 2010'dan bu yana en güçlü büyümesini gerçekleştirebileceği aktarıldı.

Gelişmiş ekonomilerin iyileşen iş gücü piyasası ve destekleyici makroekonomik politikalardan faydalandığı belirtilen raporda, birçok büyük emtia üreticisi ülkelerde ve Çin'deki toparlanmayı takiben, gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin 4 yılın en yüksek seviyesine geri döndüğü yorumu yapıldı.

Raporda, küresel büyümenin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,2 ve 2019'da yüzde 3 olacağı tahmini yer aldı.

Avro Bölgesi’nde büyümenin bu yıl yüzde 2,2, gelecek yıl yüzde 1,8 ve 2019'da yüzde 1,4 olmasının beklendiği ifade edilen raporda, ABD ekonomisinin ise sırasıyla yüzde 2,1, 2,5 ve 2,2 büyüyeceği öngörüsü paylaşıldı.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ferit Evgi | Artık markaların da kariyer koçu var
Ferit Evgi | Artık markaların da kariyer koçu var
Dünya Jaguar Günü’nde Jüliet ile Tanışın!
Dünya Jaguar Günü’nde Jüliet ile Tanışın!
Yanlış Yetiştirilen Aronya Meyvesi Mağduriyet Yaratıyor
Yanlış Yetiştirilen Aronya Meyvesi Mağduriyet Yaratıyor
SunExpress’e 2024 Uluslararası İş Güvenliği ödülü
SunExpress’e 2024 Uluslararası İş Güvenliği ödülü
Son Haberler
Ziraat’ten rekor kredi kampanyası: 75.000 TL anında hesaba geçiyor! Nakit ihtiyacı olanlara başvuru açıldı
Ziraat’ten rekor kredi kampanyası: 75.000 TL anında hesaba geçiyor!...
SGK uzmanı açıkladı: Asgari ücrette ara zam ve refah payı müjdesi geliyor
SGK uzmanı açıkladı: Asgari ücrette ara zam ve refah payı müjdesi...
Maaşını taşıyan kazanıyor: Emekliye bayram havası! Denizbank’tan 20 bin TL’lik promosyon bombası
Maaşını taşıyan kazanıyor: Emekliye bayram havası! Denizbank’tan...
Masmavi ve cam gibi: Sessizlik, berraklık ve eşsiz güzellik bir arada! Adını altın gibi parlayan kumlarıyla göreni mest ediyor
Masmavi ve cam gibi: Sessizlik, berraklık ve eşsiz güzellik bir arada!...
Çayın yanına şahane eşlikçi: Fırından taşacak kadar kabarıyor! Ağızda dağılan meyveli kek tarifi lezzet bombası
Çayın yanına şahane eşlikçi: Fırından taşacak kadar kabarıyor!...
Katalonya referandumunun Avrupa basınına yansımaları
Katalonya referandumunun Avrupa basınına yansımaları

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.