Güneş enerjisiyle dünya turu uçuşu için geri sayım başladı

Tolga ÖZBEK / Abu Dhabi, 2 Mart () - GÜNEŞTEN aldığı enerjiyi kullanarak uçan Solar Impulse 2 uçağı, 7 Mart’ta dünya turuna çıkıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’den başlayacak uçuş 5 ay...

02 Mart 2015 Pazartesi 15:03
Güneş enerjisiyle dünya turu uçuşu için geri sayım başladı






Tolga ÖZBEK / Abu Dhabi, 2 Mart () - GÜNEŞTEN aldığı enerjiyi kullanarak uçan Solar Impulse 2 uçağı, 7 Mart’ta dünya turuna çıkıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’den başlayacak uçuş 5 ay sürecek. Andre Borschberg ve Bertrand Piccard'un dönüşümlü olarak pilotluğunda gerçekleşecek turda, 72 metre kanat açıklığına sahip uçak tam 32 bin kilometre yol kat edecek.

Bundan 15 yıl önce bir hayalle başlayan proje, 7 Mart’ta rekor uçuşuna başlıyor. Abu Dhabi’den sonra Muscat'a (Umman) inecek Solar Impulse 2, daha sonra Hindistan, Çin, Japonya rotasını izleyecek. Tam 5 gün boyunca yere hiç inmeden Pasifik Okyanusu’nu Hawaii'de mola vererek kat edecek. Arkasından ABD üzerinden Atlantik Okyanusu’nu geçilmesi planlanıyor. Son durak ise Avrupa olacak. Toplam 600 uçuş saatinde kat edilmesi planlanan rekor uçuşunda 12 noktaya iniş kalkış yapılması planlanıyor. 

Ekip son hazırlıkları, Abu Dhabi’de gerçekleştiriyor. Özel bir hangarda hem yer testleri yapılıyor hem de iki pilot dönüşümlü olarak testlere çıkıyor. Meteoroloji, Monaco ve Houstan’da kurulan merkezlerden sürekli analiz ediliyor.

DÜNYAYA MEYDAN OKUMAK

Projenin CEO'su olan Andre Borschberg, İsviçre Hava Kuvvetleri’nden emekli bir savaş pilotu. Eşi Yasemin ise Türk. Uzun yıllardır kurulan hayalin gerçekleşeceği için çok mutlu ve bir o kadar da heyecanlı. Üzerinde 17 bin güneş enerjisini toplayan hücre taşıyan uçakta pilotluğun yanı sıra aerodinamik ve uçuş sistemlerinden sorumlu.

Aslında projede dünyaya meydan okuduklarını söyleyen Borschberg, "Güneş enerjisini havacılığa entegre edebilmek çok zor. Tasarladığımız birçok şey dünyada bir ilk. Ama biz geleceğe şekil veriyoruz. Bir gün göreceksiniz elektrikli motorlu, güneş enerjisi ile çalışan yolcu uçakları var. Biz bu işin yapılabileceğini ortaya koyuyoruz" diyor.

REKORLARIN PİLOTU PICCARD

Projenin babası ise üç kuşaktır rekor kıran bir ailenin üyesi Bertrand Piccard. Yıllar önce balonla dünya turunu tamamlayarak bir ilke imza atan Piccard, her şeyin inanılmaz hassas tasarladığına dikkat çekiyor:

"Tekne imalatçıları tarafından yapılan uçağın gövdesi sadece 55 kilogram. Toplam ağırlık ise 2300 kilogram. Kanat üzerindeki panellerde topladığımız enerjiyle akülerimizi dolduruyoruz. Böylelikle gece de uçuş yapılabiliyoruz. İki büyük okyanus aşacağız. 9 bin metre yüksekliğe çıkacağız."

MOTOR VERİMLİLİĞİ YÜZDE 97

Uçak üzerinde tam 17 bin 248 adet güneş hücresi var. Sıvı geçirmemesi için hücrelerin üzerinde özel kaplama bulunuyor. Hücrelerin kalınlığı saç telinden bile ince. Elde edilen enerji, 4 elektrik motoruna iletiliyor. Bu motorlar, dünyanın en verimli motorlarından biri. Verimlilik oranı tam yüzde 97. Normalde uçak motorlarındaki verimlilik ise yüzde 25-30 arasında.

TÜRKİYE SPONSORU BRİSA

Sabancı Grubu şirketlerinden Brisa, aslında havacılıkla ilgili bir üretim yapmıyor. Ama bu kadar heyecanlı bir projeye de sponsor olmaktan mutlu olduklarını söyleyen Brisa CEO'su Hakan Bayman, "Bertrand Piccard ile ortak bir dostumuz sayesinde tanıştık. Kendisinden dinlediğimde Solar Impulse'ı çok heyecan verici bir proje olarak gördüm. Güneş enerjisi, karbon emisyonunun azaltılması için geleceğimize şekil verecek bir kaynak. Büyükelçimiz Mustafa Levent Bilgen’le ekibi ziyaret ettik. Turları sırasında nazar boncuğumuzu taşıyacaklar. Brisa olarak Solar Impulse gibi yenilikçi işlerin her zaman arkasındayız" dedi.


Tur yaklaşık 5 ay sürecek. Uçuşta Brisa Sola Impulse'ın Türkiye'deki iletişimine destek verecek. Amaç, hem bu turun gelişmelerini kamuoyuna sunarken yenilebilir enerji kaynaklarını da tanıtabilmek, bilinç oluşturmak.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.