Ergenekon davasında 'mütalaa' tartışmaları devam ediyor

14 Aralık 2012 Cuma 15:39
Ergenekon davasında 'mütalaa' tartışmaları devam ediyor






İSTANBUL (CİHAN)- Ergenekon davasında sanık avukatları, esas hakkındaki mütalaanın iddia makamına gönderilmesine itiraz etti. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, soruşturmanın genişletilmesine ilişkin talepleri varsa taleplerini hazırlamaları, aksi halde esas hakkındaki mütalaalarını hazırlamaları için iddia makamına süre verdiklerini söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının duruşmasında, sanık avukatlarının taleplerinin alınmasına devam edildi. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve diğer İşçi Partili sanıkların avukatı Hüseyin Gökçeaslan, dün duruşma salonu önünde binlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerine dikkat çekerek, İnsanlar, sabahtan akşama kadar o soğukta bu davadaki uygulamalara karşı düşüncelerini ifade ettiler. Ergenekon olayının bir tertip olduğunu milyonlarca insan anlamıştır. Toplum artık bu olaya seyirci kalmıyor. diye konuştu. Başkan Özese ise Öyle toplu gösterilerler, ayağa kalkmak masalara vurmak, mahkemeye tepki göstermek doğru değil. diye uyarıda bulundu.

Gökçeaslan, dünkü duruşmayı Türkiye´nin en iyi avukatlarının izlediğini belirterek, Ceza yargılamalarında deliller tartışılmadan esas hakkında mütaala için dosyanın savcılığa verildiğini nerede gördünüz. şeklinde eleştiride bulundu. Başkan Hasan Hüseyin Özese ise savcılık makamına soruşturmanın genişletilmesine ilişkin bir talepleri varsa bu talepleri, yoksa da esas hakkındaki mütalaalarını hazırlamaları için süre verdiklerini hatırlattı.

Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu´nun avukatı Mehmet Sever, suçlamaların sahte belgelere dayandığının tanık beyanlarından anlaşıldığını ifade ederek, ayrıca dinlenmesini istedikleri tanıklar bulunduğunu söyledi.

Tutuklu sanık Sedat Peker´in avukatı Mehmet Doğurga ise iddia makamının, Sedat Peker ve 4 arkadaşı hakkında `delileri yok etmek ve Gizli Tanık Poyraz´ı tehdit etmek´ suçlamalarıyla açılan davanın birleştirilmemesi yönünde görüş bildirdiğine dikkat çekti. Avukat Doğurga Tam tersine birleştirilmelidir. Çünkü, bu duruşmalar bu dosyayı üretmiştir. diye konuştu.

Emekli tuğgeneral Veli Küçük´ün avukatı Zeynep Küçük, mahkemenin dosyayı mütalaasını hazırlaması için savcılık makamına teslim edilmesini kararlaştırdığını hatırlattı. Küçük, Ondan önceki celsede ben dosyasın savcılığa teslim edileceğini biliyordum. diye konuştu. Başkan Özese´nin Nereden biliyordunuz? sorusu üzerine Avukat Küçük, Gidişinizden. diye cevap verdi. Başkan Özese ise Biz iddia makamına `tevsii tahkikat talebi olup olmadığı konusunda mehil vermiştik. diye konuştu. Zeynep Küçük ise, davayı bu kadar süre takip ettikten sonra mahkemenin bir sonraki aşamada nasıl bir adım atacağını tahmin edebildiğini ifade ederek Orgeneral Nusret Taşdeler´in savunmasını almaya karar verdiğinizde ben dosyanın mütalaa için iddia makamına verileceğini tahmin ettim. dedi. Başkan Özese ise Doğru tahmin değil. cevabını verdi.

Zeynep Küçük Ama savcı `ben mütaala için hazırım´ dedi diye konuşurken Başkan Özese Aşırı yorum yapıyorsunuz. diye konuştu. Zeynep Küçük, sözlerini sürdürürken başkan Özese Mahkemeyi yargılamaya hakkınız yok. Uslubunuza dikkat edin. Burada Türk milleti adına yargılama yapıyoruz. Kimseden talimat, tavsiye almıyoruz. Vicdanımız rahat. Mahkemeyi sorgular mahiyette konuşuyorsunuz. Böyle devam edemezsiniz. şeklinde uyarıda bulundu.

Avukat Küçük, daha sonra da Alparslan Arslan´a 2 adet glock marka silah temini konusunda, halen Ergenekon´dan tutuklu yargılanan 4 kişi hakkında açılan yeni davanın birleştirilmesini eleştirdi. Avukat Küçük, Danıştay dosyası 2010´da birleştirildi. Sanıkların 2011´de sorguları yapılıp tutuklandılar. Aralık 2012´de yeni bir iddianame düzenledi. diye konuştu.

Özese, 4 sanığın ateşli silah bulundurmak suçundan yargılandıklarını, ek iddianamede 'Silahli terör örgütüne silah temin ettikleri' suçlaması bulunduğunu açıklayarak, Yeni iddianame düzenlenmedi. Ek iddianame hazırlandı. Usuli eksikliklerin giderilmesi gerekiyordu. ifadesini kullandı.

Tutuklu sanıklardan Veli Küçük´ün Danıştay´a saldırı ve Cumhuriyet Gazetesi´ne bomba atılması eylemlerinden suçlandığını belirten Avukat Küçük, ancak bugüne kadar hiçbir yasa dışı eylem talimatının ortaya çıkmadığını söyledi. Zeynep Küçük, daha önce tahliye edilen sanık Süleyman Esen´in ifadelerinde çelişkiler olduğunu belirterek duruşmalara getirilip sorgulanmasını istedi. Küçük, Osman Yıldırım´ın ifadelerindeki çelişkilerin de ortaya çıktığına dikkat çekerek Danıştay dosyasının davadan ayrılmasını talep etti.

Sanık avukatlarından Demet Rençber konuşurken üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu Milletvekillerini, diğer avukatları, gazetecileri görünce basın toplantısı yapar gibi konuşamazsınız diye uyardı. Avukat Hüseyin Ersöz, avukatların sözünün kesilmemesini istedi. Bunun üzerine Başkan Hasan Hüseyin Özese, Size söz vermiyorum diyerek Ersöz´ü uyardı. Ersöz, önceki gün duruşmaya gelişen tartışmalara değinirken Başkan Özese, sesini yükselterek Dün yaşananları hepimiz gördük. Avukat Hüseyin Bey lütfen oturur musunuz? Defalarca uyarmamıza rağmen benimle tartışıyorsunuz. uyarısını yineledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.