Göç en çok Türklerin psikolojisine zarar verdi

16 Ekim 2012 Salı 20:45
Göç en çok Türklerin psikolojisine zarar verdi






BERLİN (CİHAN)- lmanya'da yaşayan Türklerin maruz kaldığı psikolojik sorunlar geniş kapsamlı bilimsel bir araştırmayla mercek altına alındı. Volkswagen Vakfı'nın desteğiyle hazırlanan projeyi gerçekleştiren bilim adamları Hamburg ve Berlin'de yaşayan Türklere ruhsal sağlıklarına ilişkin sorular sordu. Üç yıl süren geniş kapsamlı çalışma Berlin'de tanıtıldı. Ortaya çıkan sonuçlara göre göçün psikolojik baskısına en çok Türk göçmenler maruz kalıyor. Türkler, psikolojik sorunların aşılması için sunulan imkânlardan da çok az miktarda yararlanıyor.

Psikolojik Sağlık ve Göç (SeGeMi) başlığını taşıyan projenin tanıtımı amacıyla gerçekleştirilen programda bunun sebepleri arasında göç edenlerin geldiği ülkedeki hastalık anlayışı ile eğitim durumunun etkili olduğu belirtildi. Bir diğer sebep olarak da anadilde sunulan psikolojik hizmetlerin eksikliği gösterildi.

Araştırmanın ortaya koyduğu en önemli sonuçlardan biri de herkesçe talep edilen sosyal ve sağlık bakımına ilişkin kuruluşlardaki kültürlerarası açılıın bugüne kadar her yerde hayata geçirilememiş olması. Buna göre psikososyal hizmetler veren kuruluşlarda çalışanlar farklı kültürlerden insanlara özel hizmete yönelik mesleki formasyona haiz değil. Uzmanlar, çalışanların inisiyatif kullanmasını engelleyen yapısal engellerin yanı sıra tercümanlar için ayrılan masrafların düzenlemeye tabi tutulmamış olmasını da bir diğer neden olarak gösterdi.

Proje kapsamında Almanya çapında ilk defa Türklerin ruhsal sağlığına ilişkin epidemolojik bilgiler Türkçe ve Almanca olarak toplandı. Bilgilerin toplanmasında göçmenler tarafından kurulan yerel kurumların yanı sıra derneklerin, birliklerin, eğitim kurumlarının desteğine başvuruldu. Bu bilgiler teferruatlı ve klinik olarak kategorize edilerek bire bir görüşmeler sonucunda kazanıldı. Daha sonra Robert Koch Enstitüsü'nün Alman toplumu ile kıyaslama imkânı sunan aktüel araştırmasından yararlanıldı ve Türklerin psikolojik rahatsızlıklara daha çok maruz kaldığı ortaya çıktı. Araştırma psikolojik rahatsızlık ve tedavi desteği alanlara yönelik kıyaslamaları yaşa, nesle ve cinsiyete göre ortaya çıkaracak derecede ayrıntılar taşıyor.

Uzmanlar Almanya'da yaşayan Türklerin psikolojik destek alma konusunda neden geride kaldığını ortaya koymak için de İstanbul'da bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırma ise Türkiye'de yaşayan Türklerle Almanya'da yaşayan Türkler arasında belli psikolojik rahatsızlıklara olan bakışın farklı olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre sadece kültürel farklılıkların değil, aynı zamanda eğitim durumu ve sosyal konumun da rol oynadığı sonucuna varıldı. Aynı şekilde anadilde psikolojik yardımın önemi bir kere daha ortaya çıktı. Ankete tabi tutulan Türkler, sadece Türkçeyi daha iyi bildiklerinden değil, Türkçe konuşan terapistlerin daha duyarlı olduğunu düşündüklerinden dolayı Türkçe yardımdan yana tavır koyuyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.