Müşfik Kenter vefat etti

15 Ağustos 2012 Çarşamba 17:05
Müşfik Kenter vefat etti






 Usta tiyatrocu Müşfik Kenter, akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede solunum ve dolaşım yetersizliği sonucu 80 yaşında hayatını kaybetti.    
  Türkiye'nin tiyatro ve seslendirme sanatçılarından Kenter, akciğer kanseri nedeniyle Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Usta oyuncunun bugün solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Hastaneden yapılan yazılı açıklamada, "7 Ağustos 2012 tarihinde akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastanemizde Prof. Dr. Günseli Kılınç tarafından tedavi altına alınan ülkemizin değerli sanatçılarından Müşfik Kenter, tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle saat 16.20'de hayatını kaybetmiştir. Cuma günü Kenter Tiyatrosu'nda yapılacak törenin ardından Teşvikiye Camii'nde cenaze namazı kılınacaktır" denildi.  

  MÜŞFİK KENTER KİMDİR?  
  Diplomat Ahmet Naci Kenter ve Olga Cynthia'nın oğlu olarak 1932 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.  
  Müşfik Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı ve İstanbul'a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Birlikte Küçük Sahne'de oyunlar sergiledi. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde bir araya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.  
1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962'de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul'da Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamladı.  
  İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller'den burs alarak Amerika ve İngiltere'de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi birçok ülkede oyunlar sergiledi.  
  Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı'nı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.  
Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali'nde, Bozuk Düzen filmiyle "en iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülünü kazandı. Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı.  

CUMHURBAŞKANI GÜL: HER ZAMAN SAYGIYLA VE TAKDİRLE HATIRLANACAKTIR 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sanat dünyası ve Türkiye için büyük bir kayıp olan Müşfik Kenter'in, her zaman sevgiyle, saygıyla ve takdirle hatırlanacağını vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Gül, tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter'in vefatı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Gül, mesajında şunları kaydetti: 

"Türk tiyatrosunun saygın ismi Müşfik Kenter'in vefatından derin üzüntü duydum. Ömrünü tiyatroya adayan, kültür ve sanat hayatımıza önemli hizmetlerde bulunan Müşfik Kenter, sesi, yeteneği, örnek sanatçı kişiliği ve oynadığı rollerle halkımızın büyük beğenisini kazanmıştır. Sanat dünyamız ve ülkemiz için büyük bir kayıp olan Müşfik Kenter, her zaman sevgiyle, saygıyla ve takdirle hatırlanacaktır. Usta oyuncu Müşfik Kenter'e Allah'tan rahmet; Kenter ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum." 

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI GÜNAY: EŞSİZ SANATÇILARIMIZDANDI 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yaşamını tiyatroya, Türk tiyatrosuna adayan, yıllar yılı sürdürdüğü başarılı çalışmalarıyla Türk halkının gönlünde taht kuran Müşfik Kenter'in, uzun soluklu sanat yaşamı boyunca oynadığı ve de sahnelediği birbirinden başarılı oyunları ve yetiştirdiği oyuncularla tiyatroya imzasını atmış eşsiz sanatçılardan olduğunu belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter'in vefatı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Günay'ın mesajı şöyle: 

"Tiyatromuzun usta ismi Müşfik Kenter'in vefatını büyük üzüntü ile öğrenmiş bulunuyorum. Yaşamını tiyatroya, Türk tiyatrosuna adayan, yıllar yılı sürdürdüğü başarılı çalışmalarıyla halkımızın gönlünde taht kuran Kenter, uzun soluklu sanat yaşamı boyunca oynadığı ve de sahnelediği birbirinden başarılı oyunları ve yetiştirdiği oyuncularla tiyatromuza imzasını atmış eşsiz sanatçılarımızdandı. Sevgili Müşfik Kenter önce ulusala sonra da evrensel ortama taşıdığı Türk tiyatrosuna o engin bilgisi ve sanatıyla büyük katkılarda bulunmuştur. Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görülen usta esasen Türk milletinin gönlünde yaşam boyu onur ve sevgi ödülü sahibidir. Sadece sanatıyla değil beyefendiliğiyle ve her zamanki zarafetiyle Türk halkının belleğinde ve de gönlünde edindiği o müstesna yer hiçbir zaman doldurulamayacak olan Müşfik Kenter'e Allah'tan rahmet, başta eşi Kadriye Kenter ve kardeşi Yıldız Kenter hanımefendiler olmak üzere, tüm ailesine ve sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Türk tiyatrosunun başı sağ olsun." 

 HİSARCIKLIOĞLU: TÜRK TİYATROSU, ÇOK BÜYÜK BİR USTASINI KAYBETTİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "1947'de başladığı tiyatro yaşamı boyunca gerek yurt içi gerek yurt dışında, yüzün üzerinde oyun sergileyen ve yöneten Müşfik Kenter, herkesin hayranlığını kazanmış, yeteneğini çalışma azmi ile birleştiren Türkiye'nin gerçek anlamda büyük sanatçılarındandı" dedi. 

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, usta tiyatrocu Müşfik Kenter'in vefatı üzerine bir mesaj yayınladı. Hisarcıklıoğlu, Türk tiyatrosuna ve sinemasına büyük hizmetler veren, duayen sanatçı Müşfik Kenter'in kaybından büyük üzüntü duyduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi: 

"Büyük Usta Müşfik Kenter'in tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini derin bir üzüntüyle öğrendik. 1947'de başladığı tiyatro yaşamı boyunca gerek yurt içi gerek yurt dışında, yüzün üzerinde oyun sergileyen ve yöneten Müşfik Kenter, herkesin hayranlığını kazanmış, yeteneğini çalışma azmi ile birleştiren Türkiye'nin gerçek anlamda büyük sanatçılarındandı." 

Kenter'in performansının ve kişiliğinin genç kuşaklar için daima örnek alınacak bir başarı öyküsü ve rol model olarak kalacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türk iş dünyası adına, vefatından duyduğum üzüntüyü iletir, ailesine yakınlarına ve bütün sevdiklerine başsağlığı dilerim" dedi. 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.