Öztürk: Özel güvenlik görevlileri arasında eğitim almadan işbaşı yapanlar var

11 Aralık 2012 Salı 13:53
Öztürk: Özel güvenlik görevlileri arasında eğitim almadan işbaşı yapanlar var






ANTALYA (CİHAN)- Hak-İş Konfederasyonu´na bağlı Özel Güvenlik Görevlileri Sendikası (Öz-İş) Antalya Şube Temsilcisi Ömer Öztürk, özel güvenlik görevlilerinin, hiç eğitime katılmadan sertifika aldığını ve eğitimsiz olarak işe alındığını savundu.

Ömer Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, hiç eğitime katılmadan özel güvenlik sertifikası alanların bulunduğunu iddia etti. 2012 verilerine göre aktif görev yapan 270 bin güvenlik görevlisi tespit edilmesine rağmen mesleğin gördüğü itibarın bu sayıyla pek de orantılı olmadığını belirten Öztürk, bunun en büyük nedenlerinden birinin şirketler güvenlik amacıyla değil kanuni gereklilikleri yerine getirmek için istihdam sağlaması olduğunu ifade etti.

Özel güvenlik görevlilerinin sorunları ve bunların nasıl çözüleceğine değinen Öztürk, özel güvenlik görevlilerinin düşük ücret alındığını, bunun yanında ücretlerin ödenmediğini ya da geç ödendiğini söyledi. Sorunun sadece maaş ödemelerinde olmadığına işaret eden Öztürk, personelin fazla ve farklı işlerde çalıştırılması, kıdem sorunu, risk ve yıpranma tazminatının olmaması gibi sorunların da bulunduğunu kaydetti.

Valilik tarafından yapılan denetimlerde personelle görüşme ve sorunları tespit etmede eksiklik olduğunu söyleyen Öztürk, Denetim sadece kâğıt üzerinde birkaç sorunun cevabı alınarak bitirilmektedir. Büyükşehirlerde özel güvenlik personelinin fazla olması denetimlerin yeterli sıklıkta yapılmasını engellemektedir. dedi.

Özel güvenlik hizmetlerine dair 5188 Sayılı Kanun'un da yetersiz olduğunu savunan Öztürk, kanunun tamamı ile işçiyi değil işvereni destekleyen ve onun çıkarlarını gözeten bir kanun olduğunu savundu. Kanunda genel olarak güvenlik görevlilerinin çalışma prensiplerinin belirlenmediğini ifade eden Öztürk, Ücret konusu açıklığa kavuşturulmamış, sosyal hakları tespit edilmemiş ve tamamen görevlinin çalışması işverenin istek ve arzularına bırakılmış bir kanun. Ayrıca eğitim ve denetleme konusunda da isteklere cevap verecek içeriğe sahip değil. ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM YOLU ÖNERDİ

Öz-İş Şube temsilcisi Ömer Öztürk, sorunların çözümü için 5188 Sayılı Kanun'un en baştan düzenlenmesi gerektiğini savundu.
Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: 5188 Sayılı Kanun, en baştan düzenlenerek Avrupa normları ve Türkiye gerçekleri de dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Personelin çalışma prensibi işverenin inisiyatifinden alınarak, sadece kanunlara bağlanmalıdır.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.