• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!
Sağlık
Yayınlanma: 22 Nisan 2025 - 11:33

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Odyolog Busemnaz Avşar Aksu, gürültü hassasiyetine sahip bireyler, seslere karşı daha yoğun duygusal tepkiler verdikleri için stres hormonlarının salınımı artabilir dedi.

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

 

Gürültü stres hormonlarını tetikliyor!

Gürültü hassasiyetinin, bireylerin gürültüye karşı gösterdikleri kişisel tepkiyi ifade eden karmaşık bir psikolojik ve fizyolojik durum olduğunu ifade eden uzmanlar, araştırmaların gürültüye duyarlı bireylerde uyku problemleri, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, anksiyete ve depresyon gibi sağlık sorunlarının daha sık görüldüğünü ortaya koyduğunu söylüyor.

Kentsel bir stres faktörü olan trafik ve uçak gürültüsü gibi kronik gürültü kaynaklarının, depresyon ve kaygı gibi ruh sağlığı sorunlarını tetikleyebildiğini kaydeden Odyolog Busemnaz Avşar Aksu, “Gürültü hassasiyetine sahip bireyler, seslere karşı daha yoğun duygusal tepkiler verdikleri için stres hormonlarının salınımı artabilir, bu da uzun vadede zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü’nden Odyolog Arş. Gör. Busemnaz Avşar Aksu, 24 Nisan Uluslararası Gürültü Farkındalığı Günü dolayısıyla modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen gürültünün bireyler üzerindeki etkilerini ele aldı.

Gürültü hassasiyeti karmaşık bir psikolojik ve fizyolojik durum

Gürültünün, modern yaşamın kaçınılmaz bir parçası olarak, bireylerin fiziksel ve zihinsel sağlığını derinden etkileyebilen istenmeyen sesler bütünü olduğuna işaret eden Arş. Gör. Busemnaz Avşar Aksu, “Gürültü hassasiyeti, bireylerin gürültüye karşı gösterdikleri kişisel tepkiyi ifade eden karmaşık bir psikolojik ve fizyolojik durumdur. Bazı bireyler, gürültüyü tolere etme konusunda zorlanmazken, diğerleri için bu sesler ciddi bir stres kaynağı olabilir.” dedi.

Gürültü hassasiyeti olanlar için arka planda çalan müzik bile rahatsız edici olabiliyor

Araştırmaların, gürültü hassasiyeti yaşayan bireylerin sese daha fazla dikkat etme, onu tehdit edici veya kontrol edilemez olarak algılama ve bu nedenle uyum sağlamada zorluk çekme eğiliminde olduğunu gösterdiğini anlatan Aksu, “Örneğin, gürültü hassasiyetine sahip bir kişi, komşuların konuşmaları, klima sesleri veya arka plandaki müzik gibi günlük sesleri bile rahatsız edici bulabilir. Gürültünün bireyler üzerindeki etkisi yalnızca sesin yüksekliğiyle sınırlı değildir; aynı zamanda yaş, cinsiyet gibi özellikler, ruh sağlığı, kişilik yapıları ve çevresel faktörler de bu algıyı şekillendirir.” diye konuştu.

Gürültü hassasiyeti olanlarda kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon daha sık görülüyor

Arka plan gürültüsünün, özellikle eğitim ve iş ortamlarında üretkenliği olumsuz etkileyen bir faktör olduğunu da ifade eden Arş. Gör. Busemnaz Avşar Aksu, şöyle devam etti:

“İnsan sesleri, ekipman gürültüsü, havalandırma sistemleri veya dışarıdan gelen trafik sesleri gibi unsurlar, öğrencilerin konsantrasyonunu ve ders anlama yeteneğini engelleyebilir. Ayrıca, stres ve yorgunluk gibi fizyolojik etkilere neden olarak uzun vadede bireylerin genel refahını tehdit edebilir. Araştırmalar, gürültüye duyarlı bireylerin uyku bozuklukları, kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, anksiyete ve depresyon gibi sağlık sorunlarıyla daha sık karşılaştığını göstermektedir. Ayrıca, gürültüden rahatsız olan bireylerin korku ve öfke gibi olumsuz duygular yaşadığı, bu duyguların fizyolojik uyarılma ile güçlendiği ve uzun vadede sağlık sorunlarına yol açtığı belirtilmiştir.”

 

Depresyon ve kaygı gibi ruh sağlığı sorunlarını tetikleyebiliyor!

Özellikle kentsel bir stres faktörü olan trafik ve uçak gürültüsü gibi kronik gürültü kaynaklarının, depresyon ve kaygı gibi ruh sağlığı sorunlarını tetikleyebildiğini kaydeden Odyolog Busemnaz Avşar Aksu, “Gürültü hassasiyetine sahip bireyler, seslere karşı daha yoğun duygusal tepkiler verdikleri için stres hormonlarının salınımı artabilir, bu da uzun vadede zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Örneğin, gürültüye duyarlı bireyler, sesleri tehdit edici olarak algıladıkları için bu tür ortamlara uyum sağlamakta daha fazla zorluk çekerler. Böylece gürültü hassasiyetine sahip bu kişilerde kronik gürültü maruziyeti, duygusal düzenleme kapasitesini zayıflatabilir. Gürültüye duyarlı bireyler, bu tür stres faktörlerine karşı daha savunmasızdır ve bu durum, sosyal ve ekonomik yükleri artırabilir.” şeklinde konuştu.

Çevresel düzenlemeler gürültü duyarlılığını azaltmada önemli rol oynuyor

Gürültü duyarlılığının bireyler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için çeşitli yaklaşımlar önerildiğini de ifade eden Arş. Gör. Busemnaz Avşar Aksu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bilişsel davranışçı terapi, duyusal hassasiyetlerin yönetimi için etkili bir yöntem olarak öne çıkar. Bilişsel davranışçı terapi, bireylerin gürültüye karşı tutumlarını yeniden yapılandırmalarına ve stres tepkilerini azaltmalarına yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, çevresel düzenlemeler de gürültü duyarlılığını azaltmada önemli bir rol oynar. Örneğin, ses yalıtımı, gürültü bariyerleri ve şehir planlamasında yeşil alanların artırılması gibi önlemler, gürültü maruziyetini azaltabilir. Eğitim ortamlarında ise arka plan gürültüsünü en aza indirmek için akustik iyileştirmeler yapılabilir, böylece öğrencilerin konsantrasyonu ve öğrenme performansı artırılabilir.”

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Keneleri tarihe gömüyor: Vücuda sadece 2 fıs yetiyor... 10 damladan 1 şişe sprey çıkıyor
Keneleri tarihe gömüyor: Vücuda sadece 2 fıs yetiyor... 10 damladan 1 şişe sprey çıkıyor
Görünüşüne Aldanmayın: Lezzet Tuzağı! Her Lokma Bir Tehlike... Ömrünüzü Kısaltan O Gıdalar Açıklandı
Görünüşüne Aldanmayın: Lezzet Tuzağı! Her Lokma Bir Tehlike... Ömrünüzü Kısaltan O Gıdalar Açıklandı
Gıda Skandalı Patladı! Yediklerimiz Gerçek Değilmiş! Taklit ve Tağşiş Listesi Güncellendi: Lahmacunda Tavuk, Tereyağında Nişasta!
Gıda Skandalı Patladı! Yediklerimiz Gerçek Değilmiş! Taklit ve Tağşiş Listesi Güncellendi: Lahmacunda Tavuk, Tereyağında Nişasta!
Skandal Patladı! Gerçek Sandığınız Bal Meğer Şekermiş! O Ürünler Raflardan Toplatılıyor: İşte Yeni Kara Liste
Skandal Patladı! Gerçek Sandığınız Bal Meğer Şekermiş! O Ürünler Raflardan Toplatılıyor: İşte Yeni Kara Liste
Son Haberler
Şakalaşırken sigara paketini düşüren arkadaşını bıçaklayan şüpheli tutuklandı
Şakalaşırken sigara paketini düşüren arkadaşını bıçaklayan...
Basketbol Şampiyonlar Ligi’nin 10’uncu sezonunda 4 Türk takımı yer alacak
Basketbol Şampiyonlar Ligi’nin 10’uncu sezonunda 4 Türk takımı...
Bakan Güler, Rus mevkidaşı Belousov telefonda görüştü
Bakan Güler, Rus mevkidaşı Belousov telefonda görüştü
Hurda deposundaki LPG tankı patladı: 1 yaralı
Hurda deposundaki LPG tankı patladı: 1 yaralı
Otomobilin çarptığı bisikletli çocuk hayatını kaybetti
Otomobilin çarptığı bisikletli çocuk hayatını kaybetti
Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı
Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.