İZMİR Barosu öncülüğün'de toplanan 79 baro başkanı iki gün süren toplantıyla, görüşmeleri devam eden İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nı masaya yatırdı.
İzmir Barosu öncülüğünde İzmir'deki Ege Palas Otel'de biraraya gelen 79 baro başkanı İç Güvenlik Yasası Paketi ve bu pakete ilişkin özgürlükler, yargının geleceği gibi konuları masaya yatırdı. İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, TBMM gündeminde olan 'İç Güvenlik Yasa Tasarısı' ve torba yasalar nedeniyle yargıda yaratılan güven kaybına karşı, yargıyı yeniden toplumda itibarlı kılmak ve yargı alanında yeni bir mücadele aşaması planlamak, Avukatlık Kanunu'nun 76'ncı maddesinin barolara yüklediği görevlerden olan insan hakları ve hukukun üstünlüğünü korumak amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirtti.
İzmir Barosu Başkanı Özcan, “Bir süredir Meclis'te tartışma ve kavgalara neden olan İç Güvenlik Yasası Paketi, Türkiye'de bir çok kesim için insan hakları ve özgürlüklerin ciddi zarar göreceği gerekçesiyle karşı çıkılıyor. Paketin içerdiği maddeler nedeniyle özellikle Türkiye'de hukukçuları ve baroları ayağa kaldırdı. İstanbul Ankara baroları da bu konuda eylem ve yürüyüşler yaparak Çankaya'ya Meclis'e gitmiş, partilerin grup başkanları ile görüşmüştü. Biz de geçtiğimiz hafta adliyede hukuk nöbeti tutup pakete ilişkin kaygılarımızı deklare ettik. Bugün de 79 Baro başkanıyla İç Güvenlik Yasası Paketi'ni detaylı bir bir biçimde konuşacağız" dedi.
Özcan, "Biz barolar ve hukukçular olarak İç Güvenlik Yasası'nın Türkiye'de yargıyı itibarsızlaştırcağını, hakim ve savcıların yetkilerinin sınırlanacağını, polis ve vatandaşı karşı karşıya getireceği önceden görüyoruz. İnsan hakları, özgürlüklerin, demokrasinin bu paketteki yasalardan ciddi şekilde zarar göreceğini düşünüyoruz. Hükümet yargının yetkisi sınırlayacak bunun yerine idarecilere daha geniş yetkiler tanınacak, kısacası yargının yetkileri yürütmeye devrediliyor. Çok sevdiğimiz ülkemizin bu yasalar nedeniyle özgürlüklerin, insan haklarının, demokrasinin zarar göreceğini raporumuzla bildireceğiz. Meclis'te kavga ve tartışmalara neden olan bu yasalara da hükümetin geçireceği diğer bütün maddeleri de önce Anayasa Mahkmesi'ne, burada sonuç alınamazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkmesi'ne taşımayı düşünüyoruz. Bu toplantıda bütün bu durumları da konuşacağız. Özellikle şu konunun altını çizmek istiyorum. Öncelikle geçirilmek istenen paketteki maddeler 'Kuvvetler Ayrılığı' ilkesine aykırıdır. Yasama-Yürütme-Yargı birbirinden bağımsızdır" diye konuştu.
Aydın Özcan, sonuç bildirgesinin ayrıca açıklayacaklarını belirtti.
FOTOĞRAFLI