• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ajans
  3. HELİKOPTER EBEVEYNLER ÇOCUKLARA ZARAR VERİYOR
Ajans
Yayınlanma: 03 Ekim 2013 - 00:00

HELİKOPTER EBEVEYNLER ÇOCUKLARA ZARAR VERİYOR

Çocuğunun üstüne çok düşen ve onun her yaptığını bir helikopter gibi rakip eden helikopter ebeveynlerin farkında olmadan çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyip kişisel gelişimini zorlaştırdığını ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr

2 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
HELİKOPTER EBEVEYNLER ÇOCUKLARA ZARAR VERİYOR
Çocuğunun üstüne çok düşen ve onun her yaptığını bir helikopter gibi rakip eden helikopter ebeveynlerin farkında olmadan çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyip kişisel gelişimini zorlaştırdığını ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca, Çocuklar izlendiğini ve takip edildiğini bildiği için gerçek benliğini ortaya koymadığını söyledi.
Çocuklarının her yaptığını adeta bir helikopter gibi takip eden, çocuklarının her adımını kontrol eden ebeveynlerin helikopter ebeveyn olarak tanımlandığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca, helikopter ebeveynlerin çocuğun eğitim, sağlık, sosyal ve mesleki gelişiminde bir olumsuzluk olabileceği gerekçesiyle inisiyatifi ellerine aldığını ve çocuğun kendi başına kalmasına müsaade etmediklerini söyledi. Uzmanı Dr. Orhan Karaca, “Helikopter ebeveynlerin bu davranışları yapma gerekçeleri çocuklarını sevmeleri ve onlar için kaygılanmalarıdır. Genel tutumları çocuğun kendi hayatını yapılandırmasının yolunu açmak yerine, O’na bir hayat biçme ve bu hedefi tutturmaya çalışmaktır. Bu hedefe ulaşmak için olumsuzluklarla karşılaşan çocuğu yalnız bırakmak yerine “ipleri eline alıp, problemi çözmeyi” yeğlerler. Bu durum mükemmeliyetçi ebeveynlerde daha sık görülür.” şeklinde konuştu.
ANNE BABALAR NEDEN HELİKOPTER EBEVEYN OLURLAR
Uzmanı Dr. Orhan Karaca, ailelerin çıkış noktalarının ideal çocuk oluşturma eğilimi olduğunu belirtti. Karaca, “Sevdiği, maddi-manevî yatırım yaptığı, neslini devam ettirecek çocuğunun hiçbir olumsuzlukla karşılaşmamasıdır. Bu düşünceyi, önceden kendi yaptığı hataları çocuğunun yapmasını istememe, çocuklar ve ebeveynler arası rekabet, küçük yaşlardan itibaren başlayan sınavların çokluğu, başarıya odaklanma pekiştiren bir rol oynar. Ebeveynler kontrolcülükleri sonrası çocuğun hayatında ortaya çıkan kendileri açısından olumlu değişmeleri ya da kendileri açısından atlatılmış riskleri gördüklerinde bu tutumlarının ne kadar doğru olduğunu görürler. “Devir kötü, kontrolü bırakırsak çocuğun hayatı kötü yönde seyreder”, “çocuk büyüsün işi ve evi olsun o zaman kendi düzenini kurar” düşünceleri ebeveynin kendi hatalı tutumuyla yüzleşmesini engelleyebilir. İlerleyen yıllarda kontrolcülüğü bırakmayı düşünen ebeveynlerin unuttuğu nokta kontrolü bıraktıklarında çocuklarının kendi hayatlarını yönetemeyebilecekleridir.” dedi.
BÖYLE EBEVEYNLERE SAHİP ÇOCUKLARI NELER BEKLİYOR
Uzmanı Dr. Orhan Karaca , “Mükemmeliyetçiliğin ve aşırı beklentinin getirdiği baskı sonucunda çocuklarda kızgınlık, duygusal çökme, kendine güvensizlik, ebeveynle çatışma, ebeveyne teslimiyet ve sözünden çıkmama, kendi başına hareket etmekten ve risk almaktan korkma tutumları görülebilir. İlerleyen yıllarda bu çocuklarda kaygı bozukluğu, depresyon gibi hastalıkların görülme ihtimali artabilir. Çocuğun kendilik algısının gelişmesine yardımcı olmak için rehberlik, istişare ve sorumluluk verme en doğru tutumdur. Zira çocuk annesi ve babasından ayrıldığı bireyselleştiği bir dönemde hayatını devam ettirebilecek kapasiteye ancak böyle ulaşabilir.” dedi.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Aydın'da orman yangını
Aydın'da orman yangını
İzmir’de uyuşturucu operasyonu: 13 tutuklama
İzmir’de uyuşturucu operasyonu: 13 tutuklama
Şanlıurfa’da kuzenler arasında silahlı kavga: 3 yaralı
Şanlıurfa’da kuzenler arasında silahlı kavga: 3 yaralı
Hurda deposundaki LPG tankı patladı: 1 yaralı
Hurda deposundaki LPG tankı patladı: 1 yaralı
Son Haberler
Antalya'da Çöp Kamyonuna Kazası Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti
Antalya'da Çöp Kamyonuna Kazası Motosiklet Sürücüsü Hayatını...
Samsunspor, Cherif Ndiaye ile 4 Yıllık İmza attı
Samsunspor, Cherif Ndiaye ile 4 Yıllık İmza attı
Yemen’de İsrail Saldırısı: Sana’da Elektrik Kesildi, Can Kaybı Var
Yemen’de İsrail Saldırısı: Sana’da Elektrik Kesildi, Can Kaybı...
Trabzon–Cidde Seferinde Korkutan Anlar: Flynas Uçağı Motor Arızası Sonrası Acil İniş Yaptı
Trabzon–Cidde Seferinde Korkutan Anlar: Flynas Uçağı Motor Arızası...
Gülçavuş ve Sultaniçe - Enez Sahil Yolu Tamamlanıyor
Gülçavuş ve Sultaniçe - Enez Sahil Yolu Tamamlanıyor
ŞEHİTKAMİL’DE TOPLU KONUT KURALARI ÇEKİLİYOR
ŞEHİTKAMİL’DE TOPLU KONUT KURALARI ÇEKİLİYOR

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.