• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İlaç üretiminde alarm zilleri çalıyor
Sağlık
Yayınlanma: 10 Mart 2025 - 11:23

İlaç üretiminde alarm zilleri çalıyor

İEİS Genel Sekreteri Savay Malkoç, “Geçici çözümler yerine artık fiyat sisteminin kalıcı şekilde reforme edilmesi gerekiyor. Yoksa daha da sıkıntılı günler bizi bekliyor” dedi.

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İlaç üretiminde alarm zilleri çalıyor
İlaç üretiminde alarm zilleri çalıyor 

 

Türk ilaç sektörünün köklü temsilcisi ve öncü gücü olan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, 60 yıldır ilaç ekosisteminin daha da gelişmesi ve rekabet gücünün artması için çalıştıklarını, ancak günümüz koşullarında ilaç fiyatlandırma sistemindeki sorunların ilaç üretimi ve ilaç arz güvenliğini tehlikeye atmaya başladığını belirtti. Malkoç, “Geçici çözümler yerine artık fiyat sisteminin kalıcı şekilde reforme edilmesi gerekiyor. Yoksa daha da sıkıntılı günler bizi bekliyor” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN önde gelen 53 ulusal ve uluslararası firmasının bünyesinde yer aldığı İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, tüm zorluklara rağmen üretime devam etmeye çalışırken, ekonomik baskıların artması, yükselen maliyetler, ilaç kuru uygulaması ve mevcut ilaç fiyat kararnamesinden dolayı ilaç sektörünün ciddi bir daralma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Konuyla ilgili olarak tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla temasta olunduğunu vurgulayan Malkoç, “Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla paylaştığımız üzere, ilaç fiyatlandırma mevzuatının, sektörün görüş ve değerlendirmeleri çerçevesinde güncellenmesi için bir an önce gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Vatandaşlarımızın ilaç ihtiyacını eksiksiz biçimde sağlamak için tüm gücünü ortaya koyan sektörümüzde mali sorunlar nedeniyle üretim geriliyor. Bu şekilde devam ederse yakın zamanda ilaç arzında da ciddi sorunlar yaşanabilir” dedi.

 

İlaç sanayi üretiminde endişe veren daralma 

 

Türkiye’de vatandaşlarımız tarafından kullanılan ilaçların kutu bazında %92’si yerli üretimle karşılanmasına rağmen, ilaç sanayi üretim verileri son sekiz aydır sürekli bir düşüş gösteriyor. TÜİK verilerine göre, 2024 yılı Aralık ayında ilaç sanayi üretiminde %19,6’lık bir daralma yaşandı. Yıllık bazda ise düşüş %7,3 seviyesine ulaştı. Buna karşın, imalat sanayinin genelinde bir değişim yaşanmazken, kimya sektörü %1,8 büyüme kaydetti.

 laç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, sektörün içinde bulunduğu durumla ilgili yaptığı açıklamada, "Uluslararası standartların bile ötesine geçmiş bir ilaç sanayimiz var. Ancak içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar nedeniyle üretim her geçen gün daha da zorlaşıyor. Kredi maliyetlerindeki artış, hızla yükselen işgücü ve hammadde giderleri sektörümüzü ciddi bir mali sorunla karşı karşıya bırakıyor. Bu sene yalnızca işgücü maliyetlerimiz %50 oranında artarken, sektörümüze verilen kur artışı sadece %23,5 seviyesinde kaldı. Bugün itibariyle güncel Avro kuru 40 TL’ye yaklaşmışken ilaç fiyatlandırmasında kullanılan kur ise sadece 21,67 TL düzeyindedir. Buna ek olarak, ilaç pazarı kutu bazında küçülmeye devam ediyor. Bu tablo yerli üretimde ciddi bir arz krizinin yaklaşmakta olduğunun açık bir göstergesidir” dedi.

 

Fiyatlandırma politikası nedeniyle yeterli kaynak ayrılamıyor

 

Savaş Malkoç, sektördeki yapısal sorunların geçici çözümlerle giderilemeyeceğini belirterek, ilaç fiyatlandırma sisteminin kalıcı ve kapsamlı bir reformla yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “İlaç sektöründe küresel çapta hızlı ve köklü değişimler yaşanıyor. Bu değişim süreci, biyoteknolojik ve biyobenzer ilaçlardan gen teknolojilerine, kişiye özel tedavilerden yapay zekânın molekül keşfi ve üretim süreçlerine entegrasyonuna kadar büyük çapta gelişiyor. İlaç endüstrisi, sürdürülebilir büyüme ve rekabet gücünü koruyabilmek için Ar-Ge yatırımlarına en fazla bütçe ayırması gereken alanlardan biri. Ancak, mevcut fiyatlandırma politikası nedeniyle Türkiye’de bu yatırımlara ayrılan kaynaklar yetersiz kalıyor. Mevcut ekonomik koşullar ve ekonomik gerçeklikten uzak ilaç kuru üretimdeki daralmayı derinleştiriyor. Acilen bir çözüm bulunamazsa ilaç tedarik zincirinde kırılmalar yaşanabilir ve hastaların temel ilaçlara erişiminde ciddi sıkıntılar oluşabilir. Sektörümüzü günden güne sıkıştıran bu darboğazın aşılması için geçici çözümler yerine kalıcı bir fiyatlandırma reformunun hayata geçirilmesi gerekiyor. Yetkililerden ilaç sanayisinin sürdürülebilirliği için acil adımlar atılmasını talep ediyoruz.”

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İbn-i Sina’dan bin yıllık sır: Sarı kantaron mu, çay ağacı yağı mı? Lekeleri silen doğal karışım
İbn-i Sina’dan bin yıllık sır: Sarı kantaron mu, çay ağacı yağı mı? Lekeleri silen doğal karışım
Kimyasal ve paraben yok doğal ve etkili: Ev yapımı bu karışımla ter kokusuna kesin çözüm
Kimyasal ve paraben yok doğal ve etkili: Ev yapımı bu karışımla ter kokusuna kesin çözüm
Cilt bakımında limonla gelen mucize: Sadece 10 dakikada siyah noktalar yok oluyor
Cilt bakımında limonla gelen mucize: Sadece 10 dakikada siyah noktalar yok oluyor
Kenelere geçit yok! Bu doğal tarif evde yapılıyor, etkisi saatlerce sürüyor
Kenelere geçit yok! Bu doğal tarif evde yapılıyor, etkisi saatlerce sürüyor
Son Haberler
SGK 2000-2008 girişlilere müjde! EYT’yi teğet geçenlere özel: SGK’dan 10 yıl erken emeklilik
SGK 2000-2008 girişlilere müjde! EYT’yi teğet geçenlere özel: SGK’dan...
Erken emeklilikte dev fırsat! SGK’dan yaş şartı olmadan emeklilik: Hastalığı olanlara yaş şartı kalktı
Erken emeklilikte dev fırsat! SGK’dan yaş şartı olmadan emeklilik:...
SGK uzmanı bombayı patlattı: Emekli ve memura sürpriz tarih belli oldu! Heyecan verici gelişme
SGK uzmanı bombayı patlattı: Emekli ve memura sürpriz tarih belli...
Emekli promosyonunda son çağrı: 27.000 TL için başvurular 30 Haziran’da bitiyor
Emekli promosyonunda son çağrı: 27.000 TL için başvurular 30 Haziran’da...
İbn-i Sina’dan bin yıllık sır: Sarı kantaron mu, çay ağacı yağı mı? Lekeleri silen doğal karışım
İbn-i Sina’dan bin yıllık sır: Sarı kantaron mu, çay ağacı yağı...
Camiden çıkarılan kedi ve yavruları koruma altında
Camiden çıkarılan kedi ve yavruları koruma altında

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.