• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kadınlarda tükenmişlik, erkeklerde duyarsızlık
Sağlık
Yayınlanma: 10 Mart 2025 - 21:19

Kadınlarda tükenmişlik, erkeklerde duyarsızlık

İş ve özel hayat dengesizliği, tükenmişlik sendromunun en büyük nedeni

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kadınlarda tükenmişlik, erkeklerde duyarsızlık

Kadınlarda tükenmişlik, erkeklerde duyarsızlık…

 

Kişinin ruh halini etkileyen ve sosyal hayatında kişiyi zorlayan psikolojik rahatsızlığın tükenmişlik sendromu olarak adlandırıldığını belirten uzmanlar, bu durumun genellikle iş stresiyle ilgili ortaya çıktığını söylüyor.

Tükenmişlik sendromu yaşayan kişilerin, rutinlerini gerçekleştirmede zorlantı, isteksizlik, korku duyduklarını, karamsar bir bakış açısına sahip olduklarını ve sürekli umutsuz hissettiklerini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Tükenmişlik sendromu belirtileri fiziksel, psikolojik ve davranışsal belirtiler olarak üç boyutlu ele alınabilir.” dedi. Tükenmişlik sendromunun genellikle iş ve özel hayatında denge kurmakta zorlanan kişilerde sık görüldüğüne dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Cinsiyet ayırt edici bir faktör değil. Kadınlarda tükenmişlik olarak karşımıza çıkarken erkeklerde duyarsızlık olarak ortaya çıkabilir.” açıklamasını yaptı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Etiler Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, tükenmişlik sendromu hakkında bilgi verdi ve belirtileri hafifletmek için önerilerde bulundu.

Tükenmişlik Sendromu ağır ve ruhsal bir durum…

Tükenmişlik Sendromu kavramının bir çeşit psikolojik rahatsızlık olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Özellikle 1970’li yıllarda Amerikalı bir psikoloğun iş ve meslek yaşantısı sonrasında geliştirdiği bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde öncelikli iş, meslek hayatı ve hayatın birçok alanında karşımıza çıkabildiğini görebiliyoruz.” dedi.

Tükenmişlik Sendromunun kişinin ruh halini etkileyen ve sosyal hayatında kişiyi zorlayan psikolojik bir rahatsızlıktır olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Sıradan bir yorgunluk ya da enerji düşüklüğü ile karıştırılmaması gerekir. Çok daha ağır ve ruhsal durumdur. Stresle başa çıkabilme ve günlük sorumluluklarını yerine getirebilme konusunda tükenmişlik sendromu yaşayan bireylerde zorlanma görülür.” açıklamasını yaptı.

İş ve özel hayat dengesizliği en büyük neden

Tükenmişlik sendromunun genellikle iş ve özel hayatında denge kurmakta zorlanan kişilerde sık görüldüğüne dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Sorumluluk alarak, kişinin önemli kararlar veren konumda olması, iş yetiştirme konusunda iş verenler tarafından bir çeşit baskıya maruz kalması ve bunun dışında kişinin yaptığı iş sebebi ile zamana karşı yarışıyor olması, sorumluluğu gereği aşırı hassasiyet göstermesi gerekmesi tükenmişliğin en büyük nedenleridir.” dedi.

Kişisel faktörlerin de önemli etkiye sahip olduğunu sözlerine ekleyen Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz şöyle devam etti:

“Yetiştirilme tarzı ve kişilik özellikleri bunlardan bir tanesidir. Kişilik özelliklerini incelediğimizde A Tipi kişilik özellikleri dediğimiz aşırı mükemmeliyetçi, rekabetçi, hırsa sahip olma özelliği bulunan kişilerde karşımıza çıkıyor. Bunun dışında ‘hayır’ demekte zorluk çeken, sınırlarını çizme noktasında sorun yaşayan bireylerde tükenmişlik sendromu ortaya çıkabilir.” 

Fiziksel, psikolojik ve davranışsal belirtiler görülüyor

Tükenmişlik sendromu belirtilerini fiziksel, psikolojik ve davranışsal belirtiler olarak üç boyutlu ele alınabileceğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Fiziksel belirtiler yorgunluk, bitkinlik, enerjisizlik, vücut ağrıları, bağırsak problemleri, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, iştah artışı veya azalması, uyku düzeninin değişmesi, nefes alıp vermede zorlanma olarak görülebilir.” dedi.

Psikolojik belirtilerin iş ve sosyal yaşantıda öfke patlamaları, ümitsizlik, çaresizlik, tatminsizlik, kişinin kendinden memnun olmayışı, özgüvensizlik, gerçekçi olmayan endişe ve şüphelerin ortaya çıkması, suçluluk ve düşmanlık hisleri gibi durumlar olduğunu aktaran Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, davranışsal boyuttaki belirtilerin ise öfke patlamaları, kişinin sorumluluklarına karşı duyarsız olması, erteleme, öz bakımın düşüyor olması, kişinin kendisine özen göstermiyor olması olarak sıralanabileceğini söyledi.

Kadınlarda da erkeklerde de eşit oranda görülüyor…

Tükenmişlik sendromunun cinsiyetler arası farkı olmadığını dile getiren Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, “Bilimseler verileri izlediğimizde kadın ve erkek arasında anlamlı bir farklılık yok. Cinsiyet ayırt edici bir faktör değil. Kadınlarda tükenmişlik olarak karşımıza çıkarken erkeklerde duyarsızlık olarak ortaya çıkabilir.” açıklamasını yaptı.

Tükenmişlik sendromu belirtilerini azaltacak öneriler…

Tükenmişlik sendromuna karşı önerilerde de bulunan Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kişi kendisine iyi gelecek meşguliyetlere zaman ayırarak, stresten uzaklaşıp dinleneceği ve tükenmişlik hissini azaltacak bir adım atabilir. Gerek bir profesyonelden gerekse aile arkadaş gibi yakın çevresinden alacağı destekler de fayda sağlar. Kişinin anlaşılıyor olması, sorunlarının çözüme yönelik karşılıklar buluyor olması bu semptomların azalmasında büyük bir öneme sahip. Kişinin ulaşılabilir hedefler belirlemesi motivasyonunu arttırır. Sendromun atlatılmasına yardımcı olur. Kişinin kendini keşfetmesi tükenmişlik sendromu yaşayan biri için kişilik farkındalıklarındandır. Ayrıca uyku alışkanlığı da düzenli bir rutine koyulmalıdır.”

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Mayısdanoz Zannettiniz Ama Değil... Bir Yaprağı Bile Yetiyor: Sessiz Sessiz Öldürüyor!
Mayısdanoz Zannettiniz Ama Değil... Bir Yaprağı Bile Yetiyor: Sessiz Sessiz Öldürüyor!
Yazın Vazgeçilmezi Karpuzun Şifa Dolu 5 Faydası! Yararlarını Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!
Yazın Vazgeçilmezi Karpuzun Şifa Dolu 5 Faydası! Yararlarını Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!
Market raflarında büyük skandal! Bu sucuğu sakın almayın... Et yok, başka her şey var!
Market raflarında büyük skandal! Bu sucuğu sakın almayın... Et yok, başka her şey var!
Skandal patladı vatandaşlar şoke oldu! Meşhur tantunicide dana eti yerine at ve eşek eti
Skandal patladı vatandaşlar şoke oldu! Meşhur tantunicide dana eti yerine at ve eşek eti
Son Haberler
Ziraat Bankası’ndan Flaş Karar! Vatandaşa Nefes Oldu: 5.000 TL Kampanyası Uzatıldı
Ziraat Bankası’ndan Flaş Karar! Vatandaşa Nefes Oldu: 5.000 TL Kampanyası...
Bir Devrin Sonu: Google’dan Şok Karar! Herkesin Kullandığı O Özellik Kapatılıyor
Bir Devrin Sonu: Google’dan Şok Karar! Herkesin Kullandığı O Özellik...
Mayısdanoz Zannettiniz Ama Değil... Bir Yaprağı Bile Yetiyor: Sessiz Sessiz Öldürüyor!
Mayısdanoz Zannettiniz Ama Değil... Bir Yaprağı Bile Yetiyor: Sessiz...
IBAN Numaranıza 6 Bin TL Ödeme Müjdesi! Hesaplarınızı Kontrol Edin
IBAN Numaranıza 6 Bin TL Ödeme Müjdesi! Hesaplarınızı Kontrol Edin
Hazır Yufkadan Mucize Lezzet: Sodalı Peynirli Börek Tarifi
Hazır Yufkadan Mucize Lezzet: Sodalı Peynirli Börek Tarifi
İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti
İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.