• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kamuda çalışan 200 bin taşeron işçi kadrolu olacak
Ekonomi
Yayınlanma: 09 Kasım 2015 - 01:02

Kamuda çalışan 200 bin taşeron işçi kadrolu olacak

Kamu'da çalışan ve sayıları yarım milyonu geçen taşeron işçiler için hükümet radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. İlk aşamada, kamuda 'asil işçi görevi' yapan taşeron işçilere kadro yolu açılacak...

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kamuda çalışan 200 bin taşeron işçi kadrolu olacak
Kamuda çalışan 200 bin taşeron işçi kadrolu olacak

Taşeron işçiler kadroya geçecek mi? Türkiye'nin kanayan yarası haline gelen taşeron işçi sistemini en azından kamuda sona erdirmeyi hedefleyen hükümet bu konuda radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. AKŞAM Gazetesi'nden Okan Güray Bülbül'ün bugün köşesine taşığıdı verilere göre, Bakanlar Kurulu 200 bin taşeron işçiye kadro açmak için son çalışmalara onay verdi. Buna göre kamu kurumlarında çalışan ve asil işi yaptığı kayıt altına alınan en az 200 bin kişi kadro güvencesi altına alınacak.

LİSTE'Yİ BAKANLIK HAZIRLAYACAK

AK Parti seçim öncesi vaatlerini yerine getirmek için iktidarın ilk 100 gününü hedef koydu. Kamuda çalışan taşeron işçilerden 'asıl iş'i yapanlara kadro verilmesi konusunda da önümüzdeki dönemde hızlı adımların atılacağı net şekilde görülüyor. Bakanlar Kurulu kamuda taşeron çalıştırılmasıyla ilgili olarak çok kritik bir liste hazırlayacak.

ÖNCE KRİTER BELLİ OLACAK

Bu listenin hazırlanması gerekliliği 6552 sayılı torba yasa yürürlüğe girdiğinden beri, yani 1 yılı aşkın süredir söz konusu. Ancak seçim öncesi bu konuda herhangi bir adım atılamamıştı.
Bakanlar Kurulu’nun oluşumu ile birlikte bu konunun netleştirilmesi hedefleniyor. Bakanlar Kurulu, kamu kurumları özelinde hangi işlerin 'yardımcı iş' olduğunu belirleyecek. Bu liste belirlendikten sonra kamu kurumları listedeki işler dışındaki işlerde taşeron işçi çalıştıramayacak. Listenin dışındaki işlerde bir fiil çalışan taşeron işçilere de kadro hakkı doğmuş olacak.

HANGİ İŞLER VERİLEBİLİR?

İş Kanunu hükümleri uyarınca kamu veya özel sektör fark etmeksizin yalnızca 'yardımcı iş'ler ve 'teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren iş'lerde taşeron işçi çalıştırılabiliyor.
Ancak ne yazık ki geçtiğimiz dönemlerde kamuda taşeron işçi çalıştırılamayacak işlerde de taşeron işçi çalıştırılması söz konusu olmuştu.
Bakanlar Kurulu’nun 'yardımcı iş'leri belirlerken çok hassas olması gerekiyor. Listenin geniş tutulması pek çok taşeron işçisinin kadro hakkının kısıtlanması anlamına gelecek.

TEMİZLİK YARDIMCI İŞ STATÜSÜNDE

'Yardımcı iş' listesi belirlenirken kamu özelinde ayrımlar söz konusu olabilir. Kamunun özelliği gereği 'asıl iş'leri ve 'yardımcı iş'leri farklılaşabilir.
Bu nedenle tek bir liste yerine kamu kurumları özelinde farklılaşmış bir listenin hazırlanması söz konusu olabilir. Yüksek ihtimalle yardımcı iş niteliğindeki temizlik ve güvenlik taşeronca yürütülmeye devam edilecek.

KAÇ İŞÇİ BU HAKTAN FAYDALANACAK?

Net bir rakamdan bahsetmek mümkün değil. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre yaklaşık 650 bin taşeron işçisi kamuda görev yapıyor.

Bu işçilerin yine yaklaşık 200 bininin 'asıl iş' niteliğindeki işlerde görev yaptığı tahmin ediliyor. Dolayısıyla Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği liste sonrasında 200 bin kişiye kadro yolu gözükebilir.

KADRO HAKKI NASIL DOĞUYOR?

TAŞERON kullanımı İş Kanunu hükümleri doğrultusunda belirleniyor. Bu çerçevede yalnızca 'yardımcı iş'lerin ve 'teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler'in taşerona verilmesi mümkün. Bir işveren asıl işin bir bölümünü veya tamamını taşerona veremez.

İş Kanunu taşerona verilmemesi gereken bir işin taşerona verilmesini 'muvazaa' olarak adlandırıyor. İşveren bu ilişkide muvazaa söz konusuysa işçiye en başından itibaren kendi işçisi gibi muamele yaparak tüm hakları uygulamak zorunda.

 Kamuda 'muvazaa'lı kurulmuş bir alt işveren ilişkisinin söz konusu olması halinde de aynı yaptırım geçerli. Bu yüzden böyle bir işte çalıştırılan taşeron işçilerinin baştan itibaren kamunun işçisi olması gerekiyor.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Özgür Demirtaş sesizliğini bozdu
Özgür Demirtaş sesizliğini bozdu
Ege Bölgesi’nin ihracatı 8 ayda 29,2 milyar dolara ulaştı
Ege Bölgesi’nin ihracatı 8 ayda 29,2 milyar dolara ulaştı
Fon skandalında dikkat çeken isimler tartışma konusu oldu
Fon skandalında dikkat çeken isimler tartışma konusu oldu
Ayçiçek Hasat Şenliği Silivri'de yapıldı
Ayçiçek Hasat Şenliği Silivri'de yapıldı
Son Haberler
Ekim ayı ilk hafta yeni çıkan kitaplar | Özkan Saçkan yorumladı
Ekim ayı ilk hafta yeni çıkan kitaplar | Özkan Saçkan yorumladı
Soma’daki maden faciası | 5 işçi can verdi, 9 gözaltı var
Soma’daki maden faciası | 5 işçi can verdi, 9 gözaltı var
Eyüpsultan Belediyesi'ne operasyon | Adım adım İBB yönetimi
Eyüpsultan Belediyesi'ne operasyon | Adım adım İBB yönetimi
İş Sanat’tan Çocuklar için Renkli Ekim Atölyeleri
İş Sanat’tan Çocuklar için Renkli Ekim Atölyeleri
Okul tuvaletinde bulunan tabanca müdür yardımcısının çıktı
Okul tuvaletinde bulunan tabanca müdür yardımcısının çıktı
Yüzlerce öğrencinin yolu üstünde bomba saklamışlar
Yüzlerce öğrencinin yolu üstünde bomba saklamışlar

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.