• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı
Ekonomi
Yayınlanma: 04 Aralık 2017 - 10:42

Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici Fiyat Endeksi kasımda yüzde 1,49, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 2,02 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 12,98, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 17,30 oldu.

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı
ANKARA(AA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kasım ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 10,87, yurt içi üretici fiyatları yüzde 15,38 arttı. Aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,49, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2,02 artış gösterdi.

TÜFE, kasımda geçen yılın aralık ayına göre yüzde 11,16, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,98 yükseldi. Yİ-ÜFE ise Aralık 2016'ya göre yüzde 13,91, Kasım 2016'ya kıyasla da yüzde 17,30 arttı.

En fazla harcama giyim ve ayakkabı için yapıldıTÜFE'de, kasımda bir önceki aya göre yüzde 1,49, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 11,16, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,98 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 10,87 artış oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla kasımda, aylık bazda en yüksek artış yüzde 3,77 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,11, ulaştırmada yüzde 2,01, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,84 ve konutta yüzde 1,25 artış yaşandı.

Kasımda endekste aylık bazda en az artış 0,01 ile alkollü içecekler ve tütünde gerçekleşti.

En yüksek artış ulaştırmada gerçekleştiTÜFE'de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 18,56 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. Bu grubu, gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 15,78), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 13,39), ev eşyası (yüzde 12,85) ve sağlık (yüzde 12,38) izledi.

Geçen ay endekste kapsanan 414 maddeden 47'sinin ortalama fiyatlarında değişim olmazken 295'inin ortalama fiyatlarında artış, 72'sinin ortalama fiyatlarında ise düşüş görüldü.

Yİ-ÜFE yüzde 15,38 yükseldiYİ-ÜFE, geçen ay ekime göre yüzde 2,02, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 13,91, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,30 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 15,38 yükseldi.

Kasımda, sanayideki dört sektörün ekim ayına göre değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2,70, imalat sanayi sektöründe yüzde 2,41, su sektöründe yüzde 0,93 artış, elektrik ve gaz sektöründe ise yüzde 3,73 düşüş olarak gerçekleşti.

Geçen ay ekime göre en fazla artış gösteren alt sektörler yüzde 11,72 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 8,12 ile ham petrol ve doğalgaz, yüzde 4,67 ile ana metaller oldu. Buna karşılık endekslerdeki en fazla gerileme yüzde 3,73 ile elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı, yüzde 0,08 ile diğer ulaşım araçları alt sektörlerinde yaşandı.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre kasımda aylık ve yıllık en fazla artış ise ara mallarında gerçekleşti.

Fiyatlar en fazla 'Van, Muş, Bitlis, Hakkari'de arttıKasımda yıllık bazda fiyatlar ülke genelinde yüzde 12,98 artış kaydetti.

İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması 2. Düzeyde bulunan 26 bölge içinde en yüksek artış, aylık bazda yüzde 2,62 ile 'Şanlıurfa, Diyarbakır' bölgesinde, geçen yılın aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 12,33 ile 'Van, Muş, Bitlis, Hakkari', 'Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye' bölgelerinde ve 12 aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 12,42 ile 'Zonguldak, Karabük, Bartın' bölgesinde gerçekleşti.

Geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 14,38 ile 'Van, Muş, Bitlis, Hakkari' bölgesinde kaydedildi. Bunu yüzde 14,36 ile 'Konya, Karaman' bölgesi izledi. En az fiyat artışı ise yüzde 11,74 ile 'Ankara' bölgesinde oldu. Ankara bölgesini, yüzde 12,52 ile 'Kastamonu, Çankırı, Sinop' takip etti.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İktidardan yandaşa Seydişehir'de en havalı kıyak
İktidardan yandaşa Seydişehir'de en havalı kıyak
Moda endüstrisi ABD ve İngiltere’ye çıkarma yapacak
Moda endüstrisi ABD ve İngiltere’ye çıkarma yapacak
 TAÇ'tan Kız Çocuklarının Eğitimine Destek
 TAÇ'tan Kız Çocuklarının Eğitimine Destek
Rüşvet ve yolsuzluk kara para kapsamında
Rüşvet ve yolsuzluk kara para kapsamında
Son Haberler
Yapay zeka müzik birliklerini birleştirdi
Yapay zeka müzik birliklerini birleştirdi
NASA, uydu görüntüleriyle adınızı yazıyor
NASA, uydu görüntüleriyle adınızı yazıyor
Otokar'dan AB İçin Stratejik Savunma Sanayii Yatırımı
Otokar'dan AB İçin Stratejik Savunma Sanayii Yatırımı
Nisan ayı son haftası kitap yorumları
Nisan ayı son haftası kitap yorumları
İktidardan yandaşa Seydişehir'de en havalı kıyak
İktidardan yandaşa Seydişehir'de en havalı kıyak
Borsa haftaya düşüşle başladı
Borsa haftaya düşüşle başladı

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.