• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Kırım'da son durum, 40 bin yedek askere çağrıldı
Dünya
Yayınlanma: 17 Mart 2014 - 12:50

Kırım'da son durum, 40 bin yedek askere çağrıldı

Kırım Parlamentosu, 'Bağımsız Kırım Cumhuriyeti'ni ilan ettiğini açıkladı. Ukrayna 40 bin yedeği silah altına çağırdı..

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kırım'da son durum, 40 bin yedek askere çağrıldı
Kırım'da son durum, 40 bin yedek askere çağrıldı

Kırım Parlamentosu, "Bağımsız Kırım Cumhuriyeti"ni ilan ettiğini açıkladı. Parlamento, hazırlanana tasarının Rusya'ya sunulduğunu bildirdi. Kararın ardından, Ukrayna Ordusu, 40 bin yedek askerin silah altına alınmasını öngören tezkereyi onayladı.

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumun ardından toplanan Kırım Parlamentosu, "Bağımsız Kırım Cumhuriyeti"ni ilan ettiğini açıkladı. 85 milletvekiliyle toplanan parlamento, yayımladığı bağımsızlık deklarasyonunda, "Sivastopol'ün özel statüye sahip olacağı bağımsız ve egemen Kırım devletini ilan ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Bildiride, "Kırım devleti"nin yabancı devletlerle eşitlik, barış, iyi komşuluk prensipleri çerçevesinde ilişki kuracağı belirtilerek, "Birleşmiş Milletler’e (BM) ve dünyadaki tüm ülkelere Kırım’daki halklar tarafından kurulan bağımsız devleti tanıma çağrısı yapıyoruz" denildi.

40 BİN UKRAYNA ASKERİ GÖREVE ÇAĞRILDI
Kırım'daki tarihi referandumdan yüzde 96.7 oyla Rusya'ya bağlanma kararı çıktı. Sonuçların açıklanmasının ardından Kırım parlamentosu Rusya'ya bağlanmak için başvuru yaptı. Ukrayna parlamentosu ise, kısmi seferberlik ilan ederek 40 bin yedek askeri silah altına çağırdı.

AB BAKANLARI BUGÜN YAPTIRIMLARI GÖRÜŞECEK
Referandumdan Rusya'ya bağlanma kararı çıkmasına ABD ve Avrupa Birliği sert tepki gösterdi. ABD ve Avrupa Birliği, Rusya'ya yeni yaptırım peşinde. AB dışişleri bakanları, Rusya'ya uygulanacak yaptırımları görüşmek için bugün Brüksel'de bir araya geliyor.

UKRAYNA SEFERBERLİK İLAN ETTİ
Ukrayna'da ise, askeri hareketlilik gözleniyor. Ukrayna parlamentosu kısmi seferberlik ilan ederek, 40 bin yedek askeri silah altına çağırdı.Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Andrey Parubiy, silah altına çağrılan yedek askerlerden 20 bininin orduda görev yapacağını, geriye kalan 20 bin kişinin ise yeni oluşturulacak ulusal muhafız bünyesinde yer alacağını söyledi.

KIRIM'DAKİ UKRAYNA ASKERLERİ TERHİS EDİLECEK
Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan Ukrayna askerlerinin geleceğiyle ilgili bir karar da Kırım parlamentosundan geldi. Kırım parlamento sözcüsü Vladimir Konstantinov, yarımadada birliklerde görev yapan Ukrayna askerlerinin terhis edileceğini belirtti. Konstantinov, terhis edilen askerlerin, sivil olarak Kırım'da yaşamaya devam edebileceklerini ifade etti.

GEÇİCİ ATEŞKES
Haftalardır Rus askerlerinin kuşatması altındaki Kırım’daki seçim sağlanan ateşkes nedeniyle sakin geçti. Rusya ve Ukrayna iki ülke Kırım’da 21 Mart’a kadar ateşkes kararı aldı. Ukrayna televizyonları seçim yayını yapmadı. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da, “Sonucu hiçbir şekilde tanımayacağız. Bugün Kırım’da ayrılıkçılığı ve bölünmeyi destekleyenleri en kısa zamanda adalet önüne çıkartacağız” diye konuştu.

KIRIM HÜKÜMETİ: SINIRLARIMIZI KORUYACAĞIZ
Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım hükümetinin sınırlarının güvenliğini tam anlamıyla sağlayacaklarını bildirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Konstantinov, "Sınırımızı tamamıyla koruyoruz. Bu konuyla ilgili çıkan her türlü sorunu Kiev'le görüşeceğiz" ifadesini kullandı.

KIRIM PASAPORTU KULLANILACAK
Parlamento Başkanı Kırım'a girişlerde pasaportlara "Kırım Cumhuriyeti" damgası basılacağını bildirdi.

MOSKOVA İLE AYNI SAAT DİLİMİNE GEÇİYORLAR
Bu arada Kırım Parlamentosu yaptığı toplantıda 30 Mart tarihinde Moskova ile aynı saat dilimine geçme kararı aldığını açıkladı.

RUSYA'DAN KIRIM'A DESTEK
Kırım’ın referandum ile Rusya ile birleşme kararı bütün Rusya’da sevinç ile karşılanırken, hafta boyunca çeşitli etkinliklerle Kırım’a destek mitingleri düzenlenecek. Moskova’da düzenlenecek miting “Birlikteyiz” isimi ile yarın Kızıl Meydan’da saat 18’de başlayacak.
TATARLAR BOYKOT ETTİ
Kırım nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan Tatarlar referandumu boykot etti.

Başkent Akmescit'te, ağırlıklı olarak Tatarların yaşadığı Çistinkaya mahallesindeki okulda kurulan sandıklarda, sadece bölgede yaşayan Ruslar ve Ukraynalılar oy kullandı.

Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu, basına yaptığı açıklamada, Kırım Tatarlarının yüzde 99'unun referandumu boykot ettiğini ve oylamaya katılmadığını kaydedetti.

BAŞBAKAN’DAN AÇIKLAMA
Başbakan Erdoğan, Kırım'daki referandumu değerlendirdi. İzmir'de Kırım Tatar önderi Mustafa Abdülmecid Kırımoğlu'nu kabul eden Başbakan, Kırım'daki gerilim ortamından duyduğu endişeyi ifade etti.

Başbakan, Kırım'da bir çatışma olmaması ve Tatarların zarar görmemesi için Türkiye'nin büyük çaba harcadığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Ukrayna'nın siyasi ve toprak bütünlüğünün korunması için yoğun diplomasi faaliyeti yürütüldüğü vurgulandı.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yaralı asker, çatışma bölgesinden drone ile çıkarıldı
Yaralı asker, çatışma bölgesinden drone ile çıkarıldı
Soykırım suçlusu Miladiç'e hatıra çorap üretmişler
Soykırım suçlusu Miladiç'e hatıra çorap üretmişler
Afrika BM kararıyla haritalarda daha büyük gösterilecek
Afrika BM kararıyla haritalarda daha büyük gösterilecek
Moskova, Ankara'dan izahat bekliyor
Moskova, Ankara'dan izahat bekliyor
Son Haberler
25 Ekim 2026 Kitap Yorumları | Özkan Saçkan inceledi
25 Ekim 2026 Kitap Yorumları | Özkan Saçkan inceledi
Marmaray'da acı olay | Bir günde 2 intihar
Marmaray'da acı olay | Bir günde 2 intihar
6 kişi hayatını kaybettiği kazanın ayrıntıları ortaya çıktı
6 kişi hayatını kaybettiği kazanın ayrıntıları ortaya çıktı
Borsa İstanbul'da yılın en büyük kaybı
Borsa İstanbul'da yılın en büyük kaybı
6 ilde siber suç operasyonu | 22 şüpheli gözaltında
6 ilde siber suç operasyonu | 22 şüpheli gözaltında
Topbaş, Sarıgül'ün projeleri ilkokul ev ödevi gibi
Topbaş, Sarıgül'ün projeleri ilkokul ev ödevi gibi

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.