• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kobani'de 3 haftada 412 kişi öldü
Gündem
Yayınlanma: 09 Ekim 2014 - 10:29

Kobani'de 3 haftada 412 kişi öldü

Terör örgütleri arasında Kobani çevresinde süren çatışmalarda ilk resmi rakam açıklandı. Suriye İnsanhakları İzleme Örgütü son üç haftada Kobani'de 412 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kobani'de 3 haftada 412 kişi öldü
Kobani'de son durum, 3 haftada 412 kişi öldü


Terör örgütleri arasında Kobani çevresinde süren çatışmalarda ilk resmi rakam açıklandı. PKK ve YPG'nin savunduğu, ABD uçaklarının havadan bu savunmaya destek verdiği Kobani'de IŞİD militanları kenar semtlere geri çekilirken ağır kayıplar verdiği iddia edildi. Kobani'de 300 kişinin kurşuna dizildiği yolundaki haberler ise henüz doğrulanmadı.
Bölgeyi günlerdir yakından takip eden gazeteci Mustafa Ebdi sosyal medya üzerinden 'Kobani'nin güneydoğusundaki Maktala mahallesi, IŞİD militanlarının cesetleriyle dolu' cümlesini paylaştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SNHR) yetkilileri kentteki çatışmalarda 3 haftada 412 kişinin öldüğünü duyurdu. SNHR'nin verdiği bilgilere göre kentte en yoğun çatışmalar Kaniya Kurda mahallesinde halen devam ediyor.


AMERİKAN BOMBARDIMANI'NI ANKARA İSTEMİŞ


IŞİD'in haftalardır ele geçirmeye çalıştığı Suriye'deki Kobani kenti çevresinde durdurulduğu açıklandı. IŞİD militanları 16 Eylül'den bu yana kuşattıkları kentin merkezine doğru önceki gün girmeye başlamıştı. 200 binden fazla Kürt'ün Türkiye'ye kaçtığı kentin özellikle doğu ve güneybatısında IŞİD militanları PYD güçlerine karşı üstünlük sağlamıştı. Bu gelişmelerin ardından birçok haber kaynağı kentin düşmesinin an meselesi olduğunu duyurmuştu.

Ancak ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon önceki gece Kobani çevresine yönelik büyük bir hava operasyonu başlattı. Son hava saldırılarının koalisyonun Suriye'deki IŞİD mevzilerine yönelik 22 Eylül'de başlattığı operasyonun en şiddetlisi olduğu açıklandı. ABD basını koalisyonun Kobani çevresine yönelik hava operasyonunu artırmasının arkasında özellikle Türkiye'den gelen taleplerin olduğunu belirtti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın 'Hükümetimiz ve ilgili birimlerimiz geç saatlere kadar ABD'li yetkililerle her düzeyde temasta bulunarak bir an önce daha aktif ve etkili bir şekilde hava bombardımanına hız verilmesi gerekliliğini vurgulamışlardır' sözünü hatırlatan Washinton Post gazetesi 'Türkiye'nin yardım talebi üzerine Kobani'deki hava saldırıları artırıldı' dedi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD ordusu ve koalisyon güçlerinin, Suriye ve Irak'ta, terör örgütü IŞİD hedeflerine yönelik 14 yeni hava saldırısı daha düzenlediğini bildirdi.

CENTOM; SALDIRILAR SÜRECEK

CENTCOM'un açıklamasına göre, IŞİD'in Suriye'deki hedeflerine, bombardıman, savaş uçakları ve insansız hava araçlarıyla dokuz saldırı gerçekleştiren ABD ordusu ve koalisyon güçleri, savaş uçakları ve insansız hava araçları kullanarak örgütün Irak'taki hedeflerine beş saldırı düzenledi. Kobani'deki Kürt yetkililer, gerçekleştirilen hava saldırıları sayesinde IŞİD'in kentin merkezine doğru ilerleyişinin dün itibariyle durduğunu açıkladı. ABD operasyonların süreceğini açıklarken, koalisyona ait uçaklar da Kobani semalarında görüntülendi.

FRANSA'DAN FıRKATEYN

Öte yandan Kanada parlamentosu, 6 ay boyunca Irak'ta hava saldırısı yürütme konusunda orduya izin verdi. İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da 'Iraklı askerlere ateş açan IŞİD militanları etkisiz hale getirildi' denildi. Açıklamada iki tornado jetinin önceki gece Irak'ta IŞİD'i hedef aldığı bildirildi. Fransa'nın ise IŞİD ile Irak'ta mücadele edilmesi için göndermeyi kararlaştırdığı fırkateyn Toulon deniz üssünden hareket etti.

IŞİD MERKEZDEN ÇEKİLDİ PYD KARŞI ATAK BAŞLATTI

Kobani'yi kuşatan ve sayıları 2 bin ila 9 bin arasında değiştiği söylenen IŞİD militanlarının ilerleyişlerinin durdurulmasının ardından gün içerisinde PYD güçlerinin karşı atak başlattığı bilgisi geldi. Reuters'a konuşan Kobani bölgesi Dışişleri Bakan Yardımcısı İdris Nassan, IŞİD'in kente giriş noktalarından geriye doğru çekildiğini aktardı. Nassan ayrıca yaşananları 'IŞİD'in bölgeden tamamen geri çekilmesinin başlangıcı' olarak yorumladı. Muhalif Rakka Devrimcileri Saha Komutanı Ebu İbrahim ise terör örgütü IŞİD'in, Kobani merkez ve çevresinde kurulan bubi tuzakları sayesinde geri çekilmek zorunda kaldığını söyledi.

412 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Bölgeden haber aktaran Kürt gazeteci Mustafa Ebdi ise sosyal medya üzerinden 'Kobani'nin güneydoğusundaki Maktala mahallesi, IŞİD militanlarının cesetleriyle dolu' cümlesini paylaştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SNHR) yetkilileri kentteki çatışmalarda 3 haftada 412 kişinin öldüğünü duyurdu. SNHR'nin verdiği bilgilere göre kentte en yoğun çatışmalar Kaniya Kurda mahallesinde devam ediyor. Özgür Suriye Ordusu'nun da Kobani kentinde PYD güçleriyle ortak operasyon birimini oluşturarak IŞİD'e karşı mücadele verdiği bildirildi. Irak'ın Salahaddin kentinde ise IŞİD militanı 22 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

'TAMPON BÖLGE İNCELENEBİLİR'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiliz meslektaşı Philip Hammond ile dün biraraya geldi. İki bakan Türkiye'nin önerdiği Suriye'de tampon bölge önerisinin uygulanabilirliğini incelemek gerektiğini ve bu seçeneği göz ardı etmediklerini söyledi.

'TÜRKİYE'YE SALDIRAMAZLAR'

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ABC News kanalına konuştu. Dempsey, 'Korkarım ki Kobani düşecek. Türk mevkidaşım sınırda IŞİD'in Türkiye'ye sızma ihtimaline karşı güvenlik önlemlerini aldıklarını söyledi. Ancak IŞİD de zaten Türkiye'ye saldırmayacak kadar akıllı' dedi.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Deniz Göktaş'a destek mesajı gönderen imam hakkında soruşturma
Deniz Göktaş'a destek mesajı gönderen imam hakkında soruşturma
Boyun kütleterek can almış | Adli Tıp Kurumu Raporu ortaya çıktı
Boyun kütleterek can almış | Adli Tıp Kurumu Raporu ortaya çıktı
İstanbul İtfaiyesi 312 yaşında
İstanbul İtfaiyesi 312 yaşında
Gaziler Günü için İstanbul'da anlamlı buluşma
Gaziler Günü için İstanbul'da anlamlı buluşma
Son Haberler
AKP'ye destek veren 3 CHP'li halkın içine çıkamadı
AKP'ye destek veren 3 CHP'li halkın içine çıkamadı
23 Eylül 2026 yeni çıkan kitap yorumları
23 Eylül 2026 yeni çıkan kitap yorumları
Sadece 2 üyesi vardı | Adalar Belediyesi de AKP'nin oldu
Sadece 2 üyesi vardı | Adalar Belediyesi de AKP'nin oldu
Kaçak göçmerler modaya uydu, şık giysilerle yakalandı
Kaçak göçmerler modaya uydu, şık giysilerle yakalandı
Deniz Göktaş'a destek mesajı gönderen imam hakkında soruşturma
Deniz Göktaş'a destek mesajı gönderen imam hakkında soruşturma
Ressam Bedri Baykam'ın Kennedy Cinayetinin Şifreleri Sergide
Ressam Bedri Baykam'ın Kennedy Cinayetinin Şifreleri Sergide

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.