Emre Karataş'ın objektifinden Mogadişu suretleri sergisi

Fotoğraf sanatçısı Emre Karataş'ın Somali Mogadişu gezilerinde çektiği fotoğraflar 17 Mayıs Salı günü Bağcılar Belediyesi Gençlik Merkezi Sergi Salonu'nda ziyarete açılıyor.

14 Mayıs 2016 Cumartesi 13:53
Emre Karataş'ın objektifinden Mogadişu suretleri sergisi






Emre Karataş'ın objektifinden Yoksul kıtanın, zengin yüreğinde "Mogadişu suretleri" fotoğraf sergisi

Görselliğin önümüze serdiği zengin anlatım dile ve iletişim imkânları, hem olay ve olgulara bakışımızı hem de kendimizi ifade biçimimizi değiştirdi. Bu bağlamda dünyanın ‘küçük bir köy’ hâlini aldığına dair yargılar çok da yanlış sayılmaz. Evet, bu yargı bir yönüyle doğru olmakla birlikte  tam bir gerçeklik olduğu da söylenemez. Hele hele fotoğraf gibi ‘detayların’, ‘kırpmaların’ ve manipülasyonların  etkisine açık bir alanda neyin gerçek ya da neyin gerçeğin tersyüz edilmiş hâli olduğunu kavramak pek de kolay değil…

Somali’yi, Mogadişu’yu konu almaya çalıştığımız sergideki fotoğraflarda yukarıda ifade ettiğimiz kaygıları da dikkate alarak, daha çok belgesel yönü ağır basan bir çalışmayı tercih ettik. Tarz olarak ‘doğrudan fotoğraf’ ekolünün etkisi görülmekle birlikte altın çizme ihtiyacını hissettiğimiz husus, bu fotoğrafların kurgusuz, müdahalesiz, olanı aktarma çabasıdır.

Sınırlı bir sürede ve zaman zaman sıcak çatışmalara da şahit olmanın baskısı altında vizörün ardından yoksul kıtanın zengin yürekli insanlarını gözlemeye çalıştık. Ortaya bu fotoğraflar ve bu sergiye almadıklarımız çıktı.
Zaman kadar imkânların da sınırlı olduğunu ifade etmek durumundayız. Her şeyden önce fotoğraflar bir analog  makine, Nikon F ile çekildi. 35 milimetrelik renkli negatif film kullanıldı.

Son söz yerine belki şunu söyleyebiliriz, ‘başlığa’ taşıdığımız ‘yoksul kıta’ lafzını çok da önceleyen karelerden mümkün olduğunca kaçındık. Günlük hayatın akışında, doğal yüzler, doğal davranışlar içindeki ‘sûretleri’ paylaşalım istedik…

Emre Karataş kimdir?

1990 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğreniminin ardından Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Sinema Televizyon Bölümü’nden mezun oldu. Öğrenciliği döneminde ve mezuniyetinin ardından televizyon dizi ve filmlerinde kamera asistanı, DIT, focus puller, yardımcı yönetmenlik görevlerinden bulundu.   



Emre Karataş
Tarih: 17 Mayıs 2016, Salı
Saat: 14.00
Yer: Bağcılar Belediyesi Gençlik Merkezi


 
Son Güncelleme: 14.05.2016 14:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.