Zekât kimlere verilir?

Zekat Malı Arındırır: Fitre ve Zekat Bağışlarıyla Mazlumlara Yardım Eli Uzatın

23 Mart 2024 Cumartesi 22:44
Zekât kimlere verilir?






Zekât kimlere verilir?


Zekâtın verilmesinde temel iki kıstas yer almaktadır. İlk olarak zekât verilecek kimsenin maddi durumunun iyi olmaması ikinci olarak da Müslüman bir kimse yani ehli-sünnet olmasıdır. Bu iki şart sağlandığı takdirde herkese zekât verilebilir. Bundan istisna olanlar kalbi İslam ile ısındırılmak istenen kimselerdir. Zekât verilirken özellikle yakından başlamak ve buradan uzağa doğru yardım yapmak daha faziletlidir. 

Zekât kimlere verilir konusunda kardeş, kardeş çocukları, amca, dayı, hala, teyze, uzak akraba, komşu ve tanıdık tanımadık maddi durumu kötü olan, geçimini zor sağlayan herkese verilir. Fakat bu şartları yerine getirirken özellikle de maddi şartları da kişilerin yerine getirmesi önemlidir. 

Zekât kimlere verilir? Sorusunun cevabı olarak, özellikle verilecek kişiler arasında öncelikli olarak yakını gözetmek ve ardından uzak kimselere doğru ihtiyaç sahibi kimseleri belirlemek oldukça önemlidir. Özellikle belirlenen kişinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi bakımından doğru seçilmesi de önemlidir. Zekât miktarı eğer fazla ise yani nisap miktarı bir kişinin geçiminin oldukça üzerinde ise dilendiği takdirde paylaştırılarak verilebilir. Özelikle şirketlerin, büyük ticaret yapan kuruluşların nisap miktarları oldukça fazla çıkacağından bu miktar ihtiyaç sahibi kimseler arasında paylaştırılabilir, bunda herhangi bir zarar yoktur. Zekât kimlere verilir sorusu kadar zekât ne kadar verilir sorusu da sıklıkla gündeme gelmektedir bunun en net açıklaması nisap miktarına ulaşmış ve üzerindeki malın kırkta bir (1/40) oranını ihtiyaç sahipleri ile paylaşmaktır. Bu da yüzde 2,5 oranında malınızdan zekât vermeniz manasına gelmektedir. 

Sizler de zekât bağışlarınızı derneğimiz üzerinden gerçekleştirip bu zor günlerde ihtiyaç sahiplerinin yanında olmak isterseniz web adresimiz üzerinde bulunan banka hesap numaralarımız üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Zekâtınızı vereceğiniz faaliyet alanlarımızı da inceleyebilir ve oralara da zekât miktarlarınızı bağışta bulunabilirsiniz. Zekâtlarınız bizler için doğru yere ulaştırılması bakımından oldukça önemlidir. 
Dilerseniz direkt zekât yardımlarınızı ufak tutarlarda yapabilmek için ‘’ZEKÂT’’ yazıp 3157’ye kısa mesaj yoluyla 15 TL gönderebilirsiniz. Bir umuttur Ramazan sloganı ile çıktığımız bu yolda ramazan projelerimizi de inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra sadece Ramazana özel değil devamlı projelerimiz sayesinde yılın her günü zekâtlarınızı ve sadakalarınızı derneğimize gönderebilirsiniz. 

İslam sadaka 

İslam sadaka kültürü, bireylerin maddi varlıklarının bir kısmını, Allah yolunda harcamasıdır. Bu güzel ibadet ihtiyaç sahiplerinin ve toplumun refahı bakımından oldukça önemlidir. Müslümanlar malından, zenginliklerinden ve kazançlarından yaptıkları yardımları, fakir kimsenin hakkını teslim etmek olarak görürler. Sadaka verme temel ibadetler arasında yer almakta ve sosyal bir sorumluluk olarak görülmektedir. İslami bir görev olan sadaka Kuranda ve hadislerde özellikle vurgulanmacadır. Zengin olan kimseler mallarının bir kısmını Allah yolunda ihtiyacı olan kimselerle paylaşmakla mükelleftir. Sadaka S,D,K köklerinden gelmektedir, sadık ve sadakat kelimeleri ile aynı kökleri taşımaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere Allah’a teslimiyeti, itaati, sadakati ve bağlı olmayı temsil eden bir ibadettir. Allah’a yaklaşmayı amaçlayan bu ibadet toplumsal dayanışma ve refah ortamının oluşmasına da katkıda bulunan özel bir durumdur. Zenginler ile ihtiyaç sahibi kimselerin arasındaki bağı geliştirmeye yönelik bir davranıştır. Toplumun dengeli bir şekilde dağılımını sağlar. İslam sadaka kültürüne özellikle bireysel olarak ahiret inancından dolayı öteki dünyaya bir yatırım olarak da görülüştür. İslam sadaka vermeyi bu sebeple bireyin kendi kurtuluşu için de öğütlemiştir.  Sizler de bağışlarınızı Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak bizleri vesile kılarak yapmak isterseniz, , PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz.  Ziraat bankası hesap numaralarımız üzerinden de EFT ve Havale işlemlerinizi gerçekleştirerek yardımlarınızı iletebilirsiniz. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak bağışladığınız zekâtları bir sorumluluk hırkası gibi üzerimizde taşıyor ve hayırlı işlerde kullanılması için planlar yaparak çaba gösteriyoruz. Hızlı zekât bağışlarınız için ‘’ZEKÂT’’ yazıp 3157’ye kısa mesaj gönderebilir ve 15 TL zekât bağışında bulunabilirsiniz. Devamlı ve Ramazan projelerimizi de inceleyerek dilerseniz sadakalarınızı, zekât, fitre ve fidyelerinizi de derneğimiz üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz. Bu sene de Bir Umuttur Ramazan diyoruz ve iyilik hareketine devam ediyoruz. Sizler de bu iyilik zincirine katılmak isterseniz bağışçı veya gönüllü olarak sizleri de aramızda görmek isteriz. Web sayfamız üzerinden hızlı bir şekilde derneğimizin gönüllüsü olabilirsiniz. 

  
Online sadaka 

Günümüzde her şeyin teknoloji ile bu kadar iç içe olmasının bir sonucu olarak artık yardım işlerinin de rahatlıkla internet sistemleri üzerinden gerçekleştirildiğini görmekteyiz. Yardımlaşma gibi faaliyetlerin de sosyal mecralar üzerinden yürütüldüğü bu devirde artık zekât, sadaka, bağış ve diğer birçok yardımı yapmak da tek tuş kadar yakınımızdadır. Online sadaka ve bağış işlemi özellikle iş hayatında yoğun çalışan, vakti olmayan hayırlarını da yapmak isteyen kişiler için oldukça kolaylaştırıcı olan online sadaka, bağış ve yardım toplama gibi hizmetler sayesinde yardımlaşmalar artmış ve daha çok kişiye ulaşılabilmiştir. Hepimizin evlerinde, iş yerlerinde ve sokaklarda bile artık internet var. Ellerimizdeki akıllı telefonlar sayesinde her kurum ve kuruluşun web sayfalarına, sosyal medya adresleri, telefon ve adres bilgilerine hızla ulaşabiliyoruz. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak bizler bu önemde de online sadaka bağış imkânını değerli hayırseverlerimize sunuyoruz. Başkalarına yardım etmek insanın iç huzurunu arttırmaktadır. Kültürel ve dini değerlerimizi de koruyarak hayırseverlerin bu nesillerden aktarılan görenekleri sürdürmesine yardımcı bir ibadettir. Hayırsever vatandaşlarımızın verdiği sadakaları Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak özenle muhafaza ediyor ve bu sadakaların gerçek ihtiyaç sahibi kimselere ulaştırılabilmesi için titiz bir çalışma yürütüyoruz. Dernek olarak nakdi ve ayni tüm yardımları kabul ederek nakdi sadakaları nasıl titizlikle ulaştırıyorsak ayni sadakaları da aynı titizlikle ihtiyaç sahibi kimselere ulaştırıyoruz. Ayni yardımlar kişinin nakit dışında yaptığı her türlü bağışa verilen isimdir. Ayni yardımlarda ikinci el olmayan her türlü malzemeyi bağışlayabilirsiniz. Bizler Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak bu yardımlarınızı ilk teslim tutanağı ile sizlerden alıp sayımların yapılmasının ardından makbuzlarını kesiyoruz. Depo ve lojistik merkezimize göndererek hazırlanmasını sağlıyoruz. Alınan ürünleri sınıflandırarak nakliyeye hazır bir hale getirdikten sonra lojistik hizmeti sağlayarak ihtiyaç haritalarımızda belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere bir bir ulaştırıyoruz.  Sizler de bağışçı olmak isterseniz Banka yoluyla, Online sistem üzerinden, 7/24 açık çağrı merkezimizden, PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz. Yurt dışı bağışlarınız için de USD VE EURO birimleri üzerinden bizlere bağışlarınızı iletebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler:
ZekatZekât Kimlere Verilir
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.