• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Medicana'dan iyot eksikliği uyarısı
Ekonomi
Yayınlanma: 25 Aralık 2017 - 16:38

Medicana'dan iyot eksikliği uyarısı

- Medicana Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Top: - 'İyot eksikliği, erişkinlerde guatr (tiroid bezinin büyümesi) ve hipotiroidiye (tiroid hormon düzeyinin düşüklüğü) neden oluyor. Gebelerde günlük iyot ihtiyacı art?

2 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İSTANBUL (AA) - Medicana Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cihan Top, "İyot eksikliği, erişkinlerde guatr (tiroid bezinin büyümesi) ve hipotiroidiye (tiroid hormon düzeyinin düşüklüğü) neden oluyor. Gebelerde günlük iyot ihtiyacı artıyor. İyot eksikliği, hem anne hem de fetus (anne karnındaki çocuk) için tıbbi problemlere neden olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Medicana'dan yapılan yazılı açıklamada, iyot eksikliğinden kaynaklanabilecek sağlık sorunlarına ilişkin uyarılarda bulunuldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Cihan Top, iyot eksikliği ile tiroid hastalıkları arasında yakın bir ilişki olduğunu belirterek, "İyot eksikliği durumunda tiroid bezinde hormon sentezinde değişiklik oluşuyor. Tiroid hormon sentezi, daha aktif olan T3 tarafına kayıyor. TSH etkisi ile tiroid bezinin iyot yakalama ve tiroglobin sentez kabiliyeti artıyor. Tiroid bezinden tiroid hormon salınımı artıyor ve bez, iyodu daha elektif olarak kullanıyor. İyot eksikliği durumunda tiroid bezinde tipik olarak iyot dönüşümü artıyor, kolloid birikimi azalıyor ve sentezlenen hormon hızla kana karışıyor." ifadelerini kullandı.

İyot eksikliğinin, erişkinlerde guatr (tiroid bezinin büyümesi) ve hipotiroidiye (tiroid hormon düzeyinin düşüklüğü) neden olduğunu aktaran Top, şunları kaydetti:

"Gebelerde günlük iyot ihtiyacı artıyor. İyot eksikliği, hem anne hem de fetus (anne karnındaki çocuk) için tıbbi problemlere neden olabiliyor. Vücutta iyot eksikliği, başta guatr olmak üzere birçok hastalığa neden olabiliyor. Erken dönemde iyot eksikliği herhangi bir belirti vermezken, daha ileri evrede hipotiroidiye neden olduktan sonra halsizlik, ciltte kalınlaşma ve kuruluk, saç ve tırnaklarda kırılma, saç dökülmesi, soğuğa tahammülsüzlük, adet düzensizlikleri, kabızlık, kilo artışı, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, depresyon, duygu durumunda dalgalanmalar, dolaşım ve solunum yetersizliği bulguları görülebiliyor."


- "2 gram tuz ile bu ihtiyaç sağlanabiliyor"


Prof. Dr. Cihan Top, erişkinlerde günlük iyot ihtiyacının 150 mikrogram, gebe ve süt veren annelerde ise bu ihtiyacın arttığını ve 250-300 mikrogram civarında olduğunu belirterek, "Bir gram iyotlu tuzdaki iyot miktarı 70 mikrogram. Yani 2 gram tuz ile bu ihtiyaç sağlanabiliyor." ifadelerini kullandı.

İyotun uçmaması için iyotlu tuzun ambalajı içinde tüketilmesi ya da nemli olmayan serin ortamlarda, ışık geçirmeyen koyu renkli kapalı kaplarda saklanması gerektiğini bildiren Top, yemeklere tuz ilavesinin, yemek ocaktan alınmadan hemen önce ya da sofrada yapılması gerektiğini vurguladı.

Top, "Pişirilirken yemeğe katılan tuzdaki iyot etkinliğini kaybeder. Tuz, ambalajı dışında açıkta bırakılırsa tuzdaki iyot uçar ve yok olur." ifadelerini kullandı.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Özgür Demirtaş sesizliğini bozdu
Özgür Demirtaş sesizliğini bozdu
Ege Bölgesi’nin ihracatı 8 ayda 29,2 milyar dolara ulaştı
Ege Bölgesi’nin ihracatı 8 ayda 29,2 milyar dolara ulaştı
Fon skandalında dikkat çeken isimler tartışma konusu oldu
Fon skandalında dikkat çeken isimler tartışma konusu oldu
Ayçiçek Hasat Şenliği Silivri'de yapıldı
Ayçiçek Hasat Şenliği Silivri'de yapıldı
Son Haberler
Maltepe'de 7 katlı binanın 3 katı çöktü | Enkaz altında kalanlar var
Maltepe'de 7 katlı binanın 3 katı çöktü | Enkaz altında kalanlar...
YTÜ'de 140 bin öğrencinin kimlik bilgisi çalınmış
YTÜ'de 140 bin öğrencinin kimlik bilgisi çalınmış
Fatma Betül Sayan Kaya'nın verdiği ifade ortaya çıktı
Fatma Betül Sayan Kaya'nın verdiği ifade ortaya çıktı
İzmir'de AKP'ye transfer tepkisi büyüyor | Belediye önünde gerginlik
İzmir'de AKP'ye transfer tepkisi büyüyor | Belediye önünde gerginlik
Esenyurt Kayyım yardımcısının evinden servet çıktı!
Esenyurt Kayyım yardımcısının evinden servet çıktı!
Şimşek: Ülkemize yönelik tehditleri bertaraf etmek için çalışmalıyız
Şimşek: Ülkemize yönelik tehditleri bertaraf etmek için çalışmalıyız

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.