• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Memura zamlı maaş ocak ayına yetişmiyor
Gündem
Yayınlanma: 30 Kasım 2011 - 15:02

Memura zamlı maaş ocak ayına yetişmiyor

5 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Memura zamlı maaş ocak ayına yetişmiyor


Şike yasasını değiştiren yasayı jet hızıyla geçiren Meclis, memura toplu zam kanununu ağırdan alınca memura zamlı maaşlar 2012 yılına sarkacak. Farklar yılbaşından sonra memurlara ödenecek. Yaklaşık 2,5 milyon memurun önümüzdeki yıl alacağı zam tutarı belirsizliğini koruyor. Zam oranı her yıl toplu görüşme ile ağustos ayında belirleniyordu.
Yaklaşık 2,5 milyon memurun önümüzdeki yıl alacağı zam tutarı netliğe kavuşmadı. Her yıl toplu görüşme ile ağustos ayında belirlenen zam oranı, bu sene toplu sözleşmeye geçildiği için tespit edilemedi. Sendikalar, toplu sözleşmenin bir an önce yapılarak zamlı maaşın belirlenmesini istiyor. Ancak henüz toplu sözleşme yasası bile çıkmadı. TBMM'nin açılmasının ardından öncelikli olarak çıkarılması gereken yasa, Başbakanlık'ta bekliyor. Bu durum, zamlı maaşların 15 Ocak'a yetişmeme ihtimalini güçlendirdi.

Memurların 15 Ocak'ta zamlı maaş alabilmesi için toplu sözleşme yasasının öncelikli olarak Meclis'e sevk edilmesi, ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi daha sonra ise Genel Kurul'a gelerek yasalaşması gerekiyor. Daha sonra da çıkacak kanun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak. Gül'ün onayının ardından sendikalar ile hükümet toplu sözleşme masasına oturarak zam oranını belirlemeye çalışacak. Anlaşma sağlanması halinde uzlaşılan oran, memur maaşlarına yansıyacak. Uzlaşma olmaması halinde Hakem Heyeti devreye girecek. Sendikaların başvurusu üzerine Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlığında oluşacak Hakem Heyeti, gelecek yıl için geçerli olacak memur maaş zammını belirleyecek. Bütün bu sürecin en geç 10 Ocak 2012 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor. Çünkü kurumların mutemetlerinin zamlı maaşları hesaplayabilmesi için en az 5 günlük süreye ihtiyacı var.

Ancak uzmanlar, 40 günlük zaman diliminde yasanın çıkmasının ve toplu sözleşmenin tamamlanmasının imkânsız olduğunu belirtiyor. Bu nedenle öne çıkan senaryoya göre, memur 15 Ocak'ta toplu sözleşmeden gelecek zammı alamayacak. Bunun yerine bütçede öngörülen yüzde 3'lük zammı alacak. Toplu sözleşmenin tamamlanmasının ardından ise ortaya çıkacak zamlı maaşa göre geriye dönük fark ödemesi yapılacak. Örneğin toplu sözleşme şubat ayına yetişirse 2 aylık, mart ayına yetişirse 3 aylık zam farkı ödenecek.

Öte yandan sendikalar, toplu sözleşmeye esas teşkil edecek yasanın bir an önce çıkarılması için bastırıyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik nezdinde girişimlerde bulunan sendikalar, yasa tasarısının bir an önce TBMM'ye getirilmesini istiyor. Bakan Çelik ise gecikmeye ilişkin olarak Meclis gündeminin yoğunluğunu gerekçe gösteriyor. Bütçe görüşmelerinin devam etmesi nedeniyle Meclis programı bir hayli yoğun. Bütçenin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Önümüzdeki günlerde ise Genel Kurul süreci var. Ayrıca bedelli askerlik düzenlemesi de Meclis'in öncelikli gündemleri arasında. Bu nedenle toplu sözleşme tasarısı Meclis'e sevk edilse bile Genel Kurul'da görüşülmeye başlamasının zaman alacağı belirtiliyor. Anayasa'ya referandumla giren toplu sözleşme hakkının kullanılabilmesi için gerekli yasanın çıkması gerekiyor.


ÇELİK: KHK İLE GELEBİLİR
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurlara yapılacak zammın geciktiği yönündeki iddialarla ilgili açıklama yaptı. Çelik, 'Zam eğer yetişirse kanun hükmünde olduğu için toplu sözleşme kanunu direk devreye girer, yetişmediği takdirde ise bütçe kanunundaki madde devreye girecek. Bakanlar Kurulu'na sunulur. Mağduriyet söz konusu olamaz.' dedi. Bakan Çelik, intibak yasası ile ilgili de emekli dernekler ile görüşmelerin devam ettiğinin, görüşmeler sonunda konunun Bakanlar Kurulu'na taşınacağını ifade etti.
Avrupa Birliği Koordinasyon ve Dairesi Başkanlığı'nın açılışına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Komisyonu Sosyal İlişkiler Dairesi Dış İşler Direktörü George Fıscher katıldı. Açılışta konuşan Fıscher, bu merkezin insan kaynaklarının Türkiye sunulan fonlarından sorumlu bina olacağına işaret etti. Merkezin açılması ile AB'nin Türkiye daha iyi eğitim imkanlarının sağlanması ve kalkınmanın artması için çaba sarf edeceğini kaydetti. Bu noktada Türkiye'nin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu gördüklerinin ifade eden Fıscher, 'Bu programı, mevcut potansiyeli daha da ileri götürmeyi amaçlamaktadır. Bu ülkede eğitim ve sosyal politikalardaki gelişmeleri görmek istiyoruz. Türk toplumu hızlı bir şekilde geliştiğinde bundan faydalanacak olan AB'dir. Bu bina bu amaçla kuruldu.' diye konuştu.

'AB ÇİFTE STANDARTTAN VAZGEÇMELİ'

Bakan Faruk Çelik ise AB'nin üyelik süreci içinde Türkiye'ye uyguladığı tavır ile ilgili eleştirilerde bulundu. Çelik, '1958 yılına AET'e üyeliğine baş vurduk. 63 yılında da ortaklık anlaşmasını imzalamış olduk. Yaklaşık 50 yıl geride kalan süre içinde bu günde müstakil bir binanın açılışını gerçekleştiriyoruz. AB ile önemli adımlar atıldı ama 1990'lı yıllarda başvuran ülkeler üye oldu biz ise 1999 yılında aday, 2005 yılında ise ancak müzakerelerin başladığı bir ülke olduk. Bu sürecin bu kadar uzamasında farklı nedenler var. Bu sürecin gecikmesinde Türkiye'nin hataları olduğu gibi, AB'de çifte standardı söz konusu. AB Küresel bir güç olmak istiyorsa, medeniyetlerin buluştuğu bir topluluk olmak istiyorsa, ekonomide bir çekim merkezi olmak istiyorsa Türkiye'ye ihtiyacı vardır.' ifadelerini kullandı.

'BAKANLIĞI İLGİLENDİREN 2 FASIL EN KISA ZAMANDA AÇILMALI'

AB'den kaynaklanan kafa karışıklığının Türkiye'ye mal edilmesini doğru bulmadığını ifade eden Çelik şöyle konuştu:

'Fasıllar noktasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak 2 fasıl alanımıza girmektedir. Biri, işçilerin serbest dolaşması ile ilgidir. Fasıllar duruyor. Biz de sonuçlarını bekliyoruz. AB ülkelerine yaptığımız süreçte, iş adamlarımızın bazı seyahatlerde sıkıntı yaşadıklarını ifade etmişlerdir. İşçi dolaşımının ötesinde, iş adamlarımız ve malları taşıyan işçiler noktasında sıkıntılar yaşamaktayız. Diğer fasıl ise 19. Fasıl, eylem planlanın hazırlanması isteniyordu. Bu fasıl için gerekli planı hazırladık 2010 yılında gönderdik. Sendikal mevduatın yapılması ile ilgiliydi. Umarım bu düzenlemeler ile ilgili, 2012 yılı içinde bu faslın açılmasını umut ediyoruz.'

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Boyun kütleterek can almış | Adli Tıp Kurumu Raporu ortaya çıktı
Boyun kütleterek can almış | Adli Tıp Kurumu Raporu ortaya çıktı
İstanbul İtfaiyesi 312 yaşında
İstanbul İtfaiyesi 312 yaşında
Gaziler Günü için İstanbul'da anlamlı buluşma
Gaziler Günü için İstanbul'da anlamlı buluşma
Fuhuş çetesi hesaplarında 210 milyon liralık hareket
Fuhuş çetesi hesaplarında 210 milyon liralık hareket
Son Haberler
Eylül ayı üçüncü haftası kitap yorumları
Eylül ayı üçüncü haftası kitap yorumları
İzmir Kültürpark’ta edebiyat şöleni başladı
İzmir Kültürpark’ta edebiyat şöleni başladı
Festivalde organizasyon skandalı | İrem Derici ve Ceza konseri iptal
Festivalde organizasyon skandalı | İrem Derici ve Ceza konseri iptal
Fon vurgunuyla adeta Türkiye soyulmuş | Yurt dışına kaçırılmış
Fon vurgunuyla adeta Türkiye soyulmuş | Yurt dışına kaçırılmış
Alzheimer hastalığına zemin hazırlayan etkenler!
Alzheimer hastalığına zemin hazırlayan etkenler!
Palandöken Kent Konseyi erkek halk oyunları kursu düzenleyecek
Palandöken Kent Konseyi erkek halk oyunları kursu düzenleyecek

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.