• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Nisan ayında konut satışları azaldı
Ekonomi
Yayınlanma: 22 Mayıs 2020 - 11:19

Nisan ayında konut satışları azaldı

İstanbul’da, Nisan ayında 6 bin 113 konut satıldı. Konut satışları Mart ayına göre yüzde 69,2, bir önceki yılın Nisan ayına göre ise yüzde 64,4 azaldı.

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Nisan ayında konut satışları azaldı

Nisan ayında konut satışları azaldı


Bir önceki yıla göre, sıfır konut satışlarında yüzde 71,3, ikinci el konut satışlarında yüzde 59,5 azalış kaydedildi. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli konutların payı, yüzde 40,1 oldu. Konut satışı en fazla düşen ilçe Sarıyer olurken, hiçbir ilçede artış görülmedi. Hem İstanbul’da hem de Türkiye’de konut fiyatları yükselirken, yabancılara satılan toplam konutların yüzde 47’si İstanbul’da gerçekleşti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul’a ilişkin konut piyasalarının değerlendirildiği Mayıs 2020 Konut Piyasası İstanbul Ekonomi Bülteni’ni yayınladı. Nisan ayında gerçekleşen işlemler, rakamlara şöyle yansıdı:

Nisan ayında, konut satışları yüzde 64,4 azaldı

İstanbul’da 2020 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışları yüzde 64,4 azalarak 6 bin 113 oldu, Türkiye’de, yüzde 55,5 azalarak 42 bin 783 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde İstanbul’un payı bir önceki aya göre azalarak yüzde 14,3 oldu. Bir önceki aya göre baktığımızda ise İstanbul’da konut satışları yüzde 69,2 azaldı.

Bir önceki yıla göre, sıfır konut satışları yüzde 71,3 azaldı

Nisan ayında İstanbul’da 2 bin 22 sıfır konut, 4 bin 91 ikinci el konut satıldı. Konut satışlarının yüzde 33,1’i sıfır konut, yüzde 66,9’u ise ikinci el konut satışı oldu. Sıfır konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,3, ikinci el konut satışları ise yüzde 59,5 azaldı. İstanbul’da bir önceki aya göre ise satılan sıfır konut sayısı yüzde 68,6 azalırken, satılan ikinci el konut sayısı yüzde 69,5 azaldı.

Nisan ayında ipotekli konut satışı yüzde 40,1 oldu

İstanbul’da Nisan ayında konut kredisi kullanılarak 2 bin 452 konut satın alındı. Konut kredisi ile alınan konutların toplam içindeki payı hem bir önceki yıla göre hem de bir önceki aya göre artarak yüzde 40,1 olarak gerçekleşti.

Konut satışı en fazla düşen ilçe, Sarıyer

Nisan ayında konut satışlarındaki en yüksek azalış oranı bir önceki yıl aynı ayına-a göre, Avrupa yakasında yüzde 86,2 ile Sarıyer’de, Anadolu yakasında ise yüzde 75,9 ile Kadıköy’de yaşandı. Covid 19 salgını sonrası satışların en fazla etkilendiği diğer ilçeler ise sırasıyla; Zeytinburnu, Beşiktaş, Avcılar, Şişli ve Bakırköy oldu. Satışların düşmesinin etkilerinin en az yaşandığı ilçeler ise Ümraniye ve Sultanbeyli olarak kaydedildi.

Yabancılara yapılan konut satışı yüzde 79,7 azaldı

Nisan ayında Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışlarının yüzde 47’si İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’da 2020 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yabancılara yapılan konut satışlarında yüzde 79,7, bir önceki aya göre ise yüzde 75,3 azalma gerçekleşti. 2020 Mart ayında yabancılar İstanbul’dan bin 513 konut satın alırken, Nisan ayında satın alınan konut sayısı 374’e düştü. 2020 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yabancılara satılan konut sayısı 7 adet azalırken, Nisan ayında bir önceki yıla göre bin 465 daha az konut satıldı.

Konut fiyatları İstanbul ve Türkiye’de arttı

İstanbul’da 2020 Mart ayında ortalama konut metrekare fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 12, Şubat ayına göre ise yüzde 1,7 artarak 5 bin 221 TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Türkiye genelinde de ortalama konut metrekare fiyatı artarak 3 bin 104 TL olarak gerçekleşti.


Konut Piyasası Mayıs 2020 Bülteni, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerinden yararlanılarak hazırlandı.

İBB İstanbul Ekonomi Bülteni Konut Piyasası Mayıs 2020 bilgilerine https://istatistik.istanbul/ adresinden ulaşabilirsiniz.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türkiye 7 Ayda Fındık İhracatından Yaklaşık 1.4 Milyar Dolar Gelir Elde Etti
Türkiye 7 Ayda Fındık İhracatından Yaklaşık 1.4 Milyar Dolar Gelir Elde Etti
Ticaret Bakanlığı'ndan ÖTV Düzenlemesinden Sonra Gelen Şikayetlere İlişkin Açıklama Geldi!
Ticaret Bakanlığı'ndan ÖTV Düzenlemesinden Sonra Gelen Şikayetlere İlişkin Açıklama Geldi!
2025 Temmuz Ayında Fiyatında En Fazla Düşüş ve Artış Yaşanan Ürünler Belli Oldu
2025 Temmuz Ayında Fiyatında En Fazla Düşüş ve Artış Yaşanan Ürünler Belli Oldu
Temmuz’da En fazla İhracat Yapan Sektör Otomotiv Oldu!
Temmuz’da En fazla İhracat Yapan Sektör Otomotiv Oldu!
Son Haberler
Antalya'da Çöp Kamyonuna Kazası Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti
Antalya'da Çöp Kamyonuna Kazası Motosiklet Sürücüsü Hayatını...
Samsunspor, Cherif Ndiaye ile 4 Yıllık İmza attı
Samsunspor, Cherif Ndiaye ile 4 Yıllık İmza attı
Yemen’de İsrail Saldırısı: Sana’da Elektrik Kesildi, Can Kaybı Var
Yemen’de İsrail Saldırısı: Sana’da Elektrik Kesildi, Can Kaybı...
Trabzon–Cidde Seferinde Korkutan Anlar: Flynas Uçağı Motor Arızası Sonrası Acil İniş Yaptı
Trabzon–Cidde Seferinde Korkutan Anlar: Flynas Uçağı Motor Arızası...
Gülçavuş ve Sultaniçe - Enez Sahil Yolu Tamamlanıyor
Gülçavuş ve Sultaniçe - Enez Sahil Yolu Tamamlanıyor
Covid-10'un arabulucuğa getirdiği yenilik ve arabuluculukta tekno dönüşüm
Covid-10'un arabulucuğa getirdiği yenilik ve arabuluculukta tekno dönüşüm

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.